Foto: Jan Düsing
 Foto: Jan Düsing

Personliga biljetter ska stoppa huliganer

Publicerad
Uppdaterad
Legitimation, fingeravtryck - eller ögonscanner.
Det kan bli verklighet om du vill gå och se en elitseriematch i ishockey.
Hockeyligan utreder nu hur risksupportrar ska stoppas från matcherna.
- Vi tittar på flera lösningar, säger Hockeyligans säkerhetsansvarige Lena Sahlin till Dagens Nyheter.
Allsvenskan har stora problem med att bekämpa huliganismen just nu. För en månad sedan avbröts matchen mellan Syrianska och AIK, och i tisdags tog sig en person in på planen i derbyt mellan Malmö och Helsingborg och gick till attack mot HIF-målvakten Pär Hansson.
Hockeyligan försäker samtidigt bekämpa problemen i elitserien - där främst derbymatcher i Stockholm har varit i fokus.

Kan blockas

Men i den nya utredningen så är tanken att systemet ska gälla i samtliga elitseriematcher, på samtliga arenor, skriver Dagens Nyheter.
- När biljetterna blir personliga kan vi blocka personer som vi inte vill ha på arenorna, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Hockeyligan, till Dagens Nyheter.
Hockeyligan vill nu att samtliga besökare måste legitimera sig för att komma in på en elitseriematch.
Exakt hur detta ska se ut är inte helt klart, men idéer finns.
Marknadschefen Ulf Rönnmark säger till Dagens Nyheter:
– I dagsläget känns väl leg enklast, men vi tittar på flera lösningar. Leg, fingeravtryck, ögonscanner.

Måste få stopp

Förhoppningen är att systemet ska vara klart till säsongen 2012/2013 - och det är elitserieklubbarna själva som kommer få stå för kostnaden.
– Alla saker är bra att testa. Vi måste få ett stopp på det som har hänt. Men det här är bara en åtgärd, det finns många fler, säger AIK:s AIK:s ordförande Peter Mellqvist till Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag