Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oväntade utspelet: "Allt talar för oss"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Wande

SKELLEFTEÅ. Tre raka förluster och 4-16 i målskillnad.

Ändå tvekar inte Brynäs stjärnforward Calle Järnkrok på sitt lag.

På frågan vad som talar för att regerande mästarna ska vända kvartsfinalserien svarar han:

- Allt, säger Järnkrok bestämt. Fyra raka och vi är i semifinal.

Brynäs pressade Skellefteå i två perioder i kvartsfinal tre men i den tredje perioden rann det i väg och Skellefteå kunde till slut vinna med klara 4-1.

Därmed är Brynäs i underläge med 0-3 i matcher och säsongen kan ta slut på måndag.

"Skellefteå har svagheter"

Ändå är Calle Järnkrok självsäker efter matchen.

- Fyra raka nu så är vi i semifinal. Det börjar på måndag. Huvudsaken är att vi tror på det.

Vad talar för er då?

- Allt.

Har Skellefteå egentligen någon svaghet som lag?

- Ja, det tycker jag. Men det tänker jag inte berätta för dig så det står i tidningen. Vi ska sätta oss och diskutera det nu, och hitta en massa lösningar till nästa match.

Skellefteå håller låg profil när de får höra Järnkroks uttalande.

- Vi har hela tiden sagt att vi räknar med sju matcher. Visst, det är mycket som talar för oss när vi leder med 3-0 i matcher men vi räknar fortfarande med sju matcher, säger John Klingberg.

Brynäs tog ledningen för första gången i matchserien och hade 1-1 tills det var tio minuter kvar av matchen - den jämnaste matchen hittills i kvartsfinalserien.

"Vi gör en krigarinsats"

- Jag tycker vi är bättre första och andra men sedan släpper vi in något skit i tredje ändå så det håller inte. Vi gör en jävla krigarinsats och sliter så in åt helvete men det går inte att vara nöjd när man förlorar, säger Järnkrok.

Enligt Brynäs tränare Tommy Jonsson kom laget ett steg närmare en seger i går. Jonsson brukar normalt inte prata med laget efter match utan ta det på träning dagen efter - i går bröt han den vanan.

- Jag sa några ord, typ att jag är stolt som tränare, säger Jonsson och fortsätter:

- Vi hade bestämt oss att det fick vara nog, de har fått en alldeles för enkel resa och det var dags att sätta ner foten.

Jonathan Granströms intåg i Brynäs laguppställning gjorde att gästerna bjöd på ett fysiskt spel och den första perioden var riktigt grinig. En matchbild som såg ut att gynna Brynäs - men som Skellefteå är övertygade att de kan hantera.

- De fick tillbaka Granström och han gillar att böka. Första var riktigt grinig, det är en slutspelsmatch. Men vi visar att vi också kan spela så, säger Martin Lundberg.

Går ni för fyra raka nu?

- Vi siktar på det, vi ska vinna varje match.

Bert Robertsson menar att fysiskt spel och gruff inte kan störa laget.

- Vi är opåverkbara på det sättet, vi har bra verktyg för att ta det vidare. Vi kan hantera alla aspekter på det viset, även om det hettar till.

BRynäs tre hopp som ska vända slutspelet

Johan Holmqvist

Holmqvist har varit riktigt bra så här långt, framför allt uppe i Skellefteå. I går gav han verkligen laget chansen att vinna och kan han fortsätta på samma sätt kommer Brynäs i alla fall vara med målmässigt långt in i matchen. Resten är upp till utespelarna.

Fulspelet

Det syntes tydligt att Brynäs kände på den griniga stämningen i den första perioden i går. Joakim Lindström jagade Sebastian Lauritzen och Bud Holloway hamnade på botbänken två gånger om. Jonathan Granströms intåg rörde om i grytan, och kan de andra haka på kan de få Skellefteå ur balans.

Calle Järnkrok

Järnkrok är självsäker både på och utanför isen. Vid upprepade tillfällen i går såg han till att vända hem spelet och lugna ner, för att undvika att Brynäs slänger bort puckar och på så sätt får försvara sig hela tiden. Nu fattas bara produktionen - Järnkrok måste bidra offensivtom Brynäs ska ha en chans.