Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oscar Alsenfelt såg Rögle-Malmö: ”Kan bara svara för mig själv”

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Den 19 mars räddade Oscar Alsenfelt Malmö till en tung seger mot Rögle på bortaplan.

Ett par veckor senare fick han sparken.

Under lördagskvällen dök han upp i Ängelholm för att följa sitt gamla lag.

– Jag kan bara svara för mig själv, och man kan väl alltid ifrågasätta, om det var rätt beslut, säger Alsenfelt.

I mitten av april kom de chockartade beskedet. 

Efter sju raka säsonger, där Oscar Alsenfelt bland annat varit SHL:s bästa målvakt under ett par säsonger, så fick han med ett år kvar på avtalet sparken.

Detta trots att månadslönen enligt Expressens uppgifter uppgick till närmare 240 000 kronor i månaden, och som klubben var skyldiga att betala.

Oscar Alsenfelt har inte varit på särskilt mycket hockey under året.

Faktum är att matchen mot Rögle bara är den andra han ser på plats under säsongen med sin tidigare klubb. Men det har inte varit något aktivt val att bojkotta.

– Det har mer att göra med att jag har ett riktigt jobb och tre barn där hemma. Det är lättare att sitta hemma i soffan. Det ska jag inte sticka under stolen med, säger Alsenfelt.

– Ärligt så har jag inte haft någon känsla för varken eller. Det har varit rätt skönt att koppla bort det, men inget aktivt val, fortsätter han.

Hur hamnade du i Ängelholm på kvällens derbymatch?

– Jag var i väg på hockeyskolan med min femårige son för första gången. Jag satte på en spellista i bilen, med hockeylåtar. Då kom Malmös låt upp och senare också Rögles. Då frågade han om när de spelade match, och de spelade ikväll. Då ringde jag och frågade om det gick att lösa och det löste sig bra att de hade några biljetter över.

”Vet knappt hur jag ska beté mig”

Hur är det att gå på hockey?
– Jag vet knappt hur jag ska beté mig när jag går på match som åskådare. Man har varit i hundra ishallar, men man har alltid varit på isen. Det blir lite nostalgi från när jag var på Isstadion.

Oscar Alsenfelt var en stor stjärna i SHL. Och en favorit bland Malmösupportrarna.

Bara under de korta minuterna samtalet pågår så kommer det fram två olika supportrar och vill få ett snack med den tidigare målvakten, numera sportchef i SDHL.

Han får ställa upp på selfies på löpande band.

Selfies med tillrest supporter i Ängelholm.
Foto: Johan Svensson

Faktum är att Alsenfelts sista match som aktiv hockeyspelare blev i den här arenan den 19 mars 2022.

Under de sista tio sekunderna vaskade Rögle fram tre-fyra bra chanser och Alsenfelt radade upp räddningar.

– Det var oerhört kul att jag fick göra en så bra match och den sista räddningen var kanske en av de främsta, minns Alsenfelt.

Vilken av alla fyra räddningar de sista tio minuterna?

– Ha ha, det var du som sa det. Jag räknar väl de som en och samma.

Dialogen med Malmö

Trots att Alsenfelt fick sparken och var oönskad i klubben så har han under året haft en dialog med både spelare i laget och inte minst vd:n Patrik Sylvegård som var den som gav beskedet att han skulle lämna.

– Jag har rätt bra kontakt med många. Även med Sylvegård. Sedan träffar jag många också. 

Det finns ingen bitter relation alls?

– Nej, inte alls. Jag kan bara svara för mig själv, och jag har lagt det bakom mig. Tänker att man tar beslut efter vad man tror på själv och den man företräder. Då får man ta det och sedan går det alltid att ifrågasätta ett beslut, och om det var rätt. I den här branschen har jag lärt mig att inte ta det personligt.

Har du haft sug att spela?

– Ändå lite de sista veckorna. När det är jobbigt. Det är nästan det som lockat lite att kastas in när det är jobbigast. Jag vet hur man växer av utmaningar. Men i övrigt? Nej, inte speciellt.

Alsenfelt om Malmö Redhawks chanser

Trots att Malmö fick med sig poäng från matchen mot Rögle, efter kvittering i den tredje perioden, så är det långt upp till säker mark i tabellen.

Mycket pekar på kvalspel när det är 14 mars och sjumatchersserien sätter igång.

– Blir det kval tror jag ändå de har hyfsat bra chanser. Jag upplever det som att laget som är mest förberedda är bäst i kval. I nuläget är det Malmö, som i alla fall börjat tänka tanken. Jag tror de har en fördel av det. Och de har bra förutsättningar i spelet, säger Oscar Alsenfelt.

Hur menar du bra bra förutsättningar i spelet?

– De orkar spela en sådan serie. De har varit i tuffa lägen förr, och har ett bra grundspel, som de kan stå på. Det handlar oftast inte om att göra en massa mål, utan hitta en ”foundation” (fundament) i spelet, som man kan stå på. De letar inte efter något nytt. Även om det kan låta konstigt så har de verkligen en grund att stå på.

Under ett års tid har Malmö Redhawks fått stå för Oscar Alsenfelts lön.

När han fick sportchefsjobbet på SDHL, så kunde den lönen räknas av mot Redhawkslönen på nästan 240 000 kronor. Malmö Redhawks har fått lägga runt tre miljoner kronor totalt på en målvakt man inte nyttjar. 

Den 25 april betalas den sista lönen ut.

Har du börjat förbereda dig på livet som icke högavlönad?

– Ha ha, jag har väl försökt spara och lägga på hög. Men helt ärligt, så ja, det kommer bli helt andra summor nu. Det får man anpassa sig till och man har levt lite som man tjänat, så här det.