Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

OS-ikonen: ”Det blev mörkare och mörkare”

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN

Jörgen Jönsson har vunnit nästan allt som går att vinna inom ishockeyn.

Nu berättar ikonen, som är tillbaka som tränare i SHL, om den tunga tiden i samband med att han lämnade Färjestad.

– Jag mådde dåligt och gick hemma ganska mycket. Det blev bara mörkare och mörkare när man inte kom därifrån, säger han till NA.  

Jörgen Jönsson är tillbaka i tränarbåset i och med Örebros renovering i ledarstaben.

Tillbaka där han hör hemma.

46-åringen är en av Sveriges mest välmeriterade hockeyspelare genom tiderna med två OS-guld, två VM-guld, tre VM-silver och fyra VM-brons med Tre Kronor. Han avslutade karriären 2009 med att som lagkapten för Färjestad lyfta SM-bucklan – för femte gången.

Efter spelarkarriären anställdes han som sportchef i Färjestad, men arbetsbördan blev för tung. Jönsson insåg till slut att situationen blivit ohållbar.

På egen begäran lämnade han sitt uppdrag.

I en intervju med Nerikes Allehanda berättar Jörgen Jönsson nu om den sista, tunga tiden i Färjestad.

– Det är ganska tufft att sitta på en stol där man väldigt sällan får beröm utan egentligen bara får kritik hela tiden från alla. Jag är ytterst imponerad av de som har den uppgiften i hockeyvärlden i dag och som orkar hålla på. Nu håller rollen på att förändras och det tror jag är positivt. Jag satt själv med ansvaret. Just där och då var det inte ett jobb för mig. Jag längtar inte tillbaka kan jag säga, säger han.

Jörgen Jönsson: ”Blev mörkare och mörkare”

Tiden efteråt blev också tung, på ett helt annat sätt.

– Jag mådde dåligt och gick hemma ganska mycket. Det blev bara mörkare och mörkare när man inte kom därifrån, säger han.

Efter ett tag hoppade han på ett konsultarbete som han trivdes med. Men det blev glest mellan uppdragen och rastlösheten tog över och när möjligheten att ta över som tränare för Färjestads 16-åringar kom tvekade han inte.

Uppdraget blev vägen tillbaka till hockeyn och efter en assisterande tränarroll i Växjö, där han avslutade med SM-guld i våras, är han sen ett par veckor tillbaka som assisterande tränare i Örebro.

– Jag tycker absolut att slutspel är ett bra mål för det här laget och situationen man är i nu. Det är absolut möjligt att nå det. Det är väl första steget på något sätt, säger Jörgen Jönsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!