Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ordförande avgår efter Brynäs SHL-uttåg

Bosse Johansson.
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
Brynäs spelar i hockeyallsvenskan nästa säsong.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Han tillträdde för mindre än ett år sedan – men den enda säsongen Bosse Johansson gjorde i Brynäs blev mindre lyckad.

Nu, ett par dagar efter klubbens uttåg ur SHL, meddelar han sin avgång från posten som ordförande.

Jag kommer inte att ha möjligheten att sköta uppdraget på det sätt jag skulle vilja, och det smärtar mig”, skriver han på klubbens hemsida.

Brynäs åkte i veckan ur landets högsta serien för första gången i klubbens historia. Malmö var nämligen laget som stod som segrare i Monitor ERP Arena efter den femte matchen mellan lagen.

– Jag känner smärtan och sorgen från alla supportrar, medlemmar och alla som älskar Brynäs. Jag ska också ta ett ansvar för att vi inte spelar i Svenska hockeyligan, det är klart att mitt ansvar är stort, sade klubbdirektören Håkan Svedman i en av korridorerna.

Då lyfte han att ett stort analysarbete skulle genomföras för att ”komma tillbaka starkare” efter degraderingen till hockeyallsvenskan. Detta trots det ”stora ekonomiska tapp” som tillkommer.

Nu kommer nästa smäll.

Detta då ordföranden Bosse Johansson meddelar på klubbens hemsida att han inte ställer upp för omval på årsmötet i juni månad. Detta endast ett år efter att ha tillträtt sin post.

Samtidigt som han lyfter klubbens anrika historia som något fint är han också lätt oroad i sina reflektioner.

”Brynäs har större utmaningar än jag haft insikt i”

”Vi har en problematik: vi har med SHL-laget under de senaste ca 20 åren hamnat i kvalspel hela fem gånger, och under samma långa tidsperiod tagit oss vidare från kvartsfinalspel enbart två, och för mig innebär det att vi har utmaningar i föreningen som sträcker sig långt bakåt i tiden och skulle kunna riskera ha bäring långt framåt.”

Brynäs utmaningar visat sig vara större än jag hade insikt i våren och sommaren 2022. Jag kommer inte att ha möjligheten att sköta uppdraget på det sätt jag skulle vilja, och det smärtar mig, skriver han.

Gällande de sportsliga, negativa, resultaten svarade i veckan Håkan Svedman också:

– Vi har inte spelat tio SM-finaler och plötsligt står vi i den här situationen. Det är flera år vi satt oss i svåra situationer och inte lyckats. Vi måste rannsaka oss själva och titta på en längre period. Vi lyckades inte vända trenden i år, vi måste titta på vad vi ska göra annorlunda. Jag och vi måste titta oss i spegeln för att se hur vi ska göra för att komma tillbaka.

Hur ser ni på utmaningen som komma skall – är målet att göra en HV71 som gick upp direkt?

– Det är klart vi vill upp direkt. Vi ska sätta oss ned, för vi har ett lag som ska spela i allsvenskan. Men vi får sätta oss ned så småningom, men först sörja.