Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Öppnar för nytt jobb – sagt nej till förslag

Peter Andersson har knappt uttalat sig i media sedan avskedet från Brynäs.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Brynäs leds nu av Mikko Manner i SHL.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Peter Andersson fick lämna Brynäs under uppmärksammade former inför vårens ödeskval. Sedan dess har han inte pratat med media men träder nu fram i podcasten ”Femtefemman”.

Bland annat berättar den tidigare Malmötränaren att han mer än gärna tar ett nytt jobb.

Brynäs stod inför det ödesmättade kvalet mot HV71.

Redan på förhand var förutsättningarna klara: Den av klassikerklubbarna som förlorade matchserien skulle få se sig degraderad till Hockeyallsvenskan.

Då agerade Gävleklubben och sparkade huvudtränaren Peter Andersson och den assisterande tränaren Viktor Stråhle.

Vad som hände därefter?

Nils Ekman och Josef Boumedienne tog över och räddade Brynäs kvar i SHL.

Men Peter Andersson själv, han såg inte mer än en period i hela kvalet. Det berättar han i podcasten ”Femtefemman”. 

Själv har han valt att inte prata med media efter den tuffa våren. Överlag pratar han helst inte om den tuffa tiden i Brynäs alls.

Men en sak är säker: han har helt enkelt valt bort rampljuset och förklarar att ”det har varit jävligt skönt att bara ligga lågt”.

56-åringen betonar samtidigt att den nya erfarenheten i att få sparken i stora drag mest var just något att lära sig. Det är en del av att tävla och att det är så ishockeybranschen fungerar, att tränare riskerar att få sparken.

Anderssons analys klar: Det gick fel i Brynäs

I första hand har han dock velat analysera vad som gick fel. Andersson vill ha fakta på varför det blev som det blev.

Och han har kommit fram till ett svar.

– Den är klar och den ligger nedskriven och färdig. Den har gjorts över kanske fyra, fem månader. Det är liksom ”Vad hände där? Vad hände den dagen? Hur var det? Det där fungerade bra. Det där fungerade mindre bra” och så vidare. Jag tror ju att man lär sig hela tiden. Jag är inte fullärd. Jag kan inte mest hockey i hela världen. Det finns alltid saker man kan lära sig av sådana här saker också. När det går bra så rullar det bara på, men när det går dåligt får man stanna upp och tänka till och jag tror att man måste försöka hitta en balans däremellan, säger han och fortsätter:

– Det är så otroligt små marginaler också. Vi ska inte prata om det, och vi kommer inte prata om det, men det var ju en extrem säsong förra året. Jag tror att vi hade sex eller sju corona-avbrott och ska samtidigt bedriva en sportslig verksamhet. Det var svårt.

Nu, med lite distans, erkänner den tidigare Malmötränaren att han gärna tar ett nytt jobb mer än ett halvår sedan han sist stod i ett spelarbås.

– Nu ser jag framåt och vill hitta nya jobb eller nya möjligheter att träna lag, så det har varit skönt helt enkelt.

Och anbud saknas det inte på Anderssons bord, det erkänner han och avslöjar vad som krävs för att han ska tacka ja.

 – Jag fick ett jobbförslag i går som jag tackade nej till. Men ett spännande och bra uppdrag i en bra liga i ett bra land. Sverige eller Schweiz kanske… NHL!

TV: Stephan ”Lillis” Lundh om besvikelsen