Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Om något dyker upp får vi ta ställning till det då”

Jacob och Sanne Josefson visar runt i nya lägenheten i centrala Stockholm
För snart två år sedan flyttade Jacob och Sanne Josefson hem till Sverige efter flera år tillammans i New Jersey och Buffalo. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sanne Josefson blev känd för en bredare skara när hon var en av deltagarna i TV4:s ”Playmakers”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
För ett litet tag sedan flyttade Jacob och Sanne Josefson in i en ny lägenhet i centrala Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jacob och Sanne Josefson har sonen Frans tillsammans, och i sommar väntar familjen tillökning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Passionen och glöden försvann i NHL. 

Flytten hem till Sverige och Djurgården blev räddningen för Jacob Josefson, 29.

SportExpressen har hälsat på hemma i Jacob och Sanne Josefsons nya lägenhet i Stockholm. 

Och pratat om allt från stämpeln ”hockeyfru” till en ny utlandssejour och skadehelvetet.

– Vi har det jättelyxigt, men allt är inte bara rosa moln. Det finns alltid en baksida.

För snart två år sedan gick flytten från USA och hem till Sverige.

Efter åtta år i NHL valde Jacob Josefson att återvända till Djurgården, klubben där han inledde sin hockeykarriär men som han lämnade som 19-åring. 

Sju säsonger i New Jersey Devils och en i Buffalo Sabres blev det totalt. 

– Jag var trött på hockeyn där borta och tyckte inte att det var roligt längre. Tiden i Djurgården innan jag drog till USA var något av det roligaste i mitt liv. Och det kändes som en trygg punkt att återvända till. 

– Jag behövde hitta glädjen i hockeyn igen. Och efter mycket prat med Djurgården så kändes det helt rätt. 

Jacob Josefson låter övertygad när han pratar om sitt beslut, men kan inte riktigt sätta fingret på varför glädjen i hockeyn försvann sista tiden i NHL. 

– Jag hade haft mycket skador, varje gång man kom tillbaka så var det som att börja om på noll och kämpa och kämpa.

– Och jag hade inte passionen och glöden längre som man måste ha för att kunna spela där borta. Jag kände att jag var tvungen att hitta den igen, och då måste man kanske ta ett steg tillbaka, för att sedan gå framåt. Men jag har aldrig ångrat mitt val. 

Jacob och Sanne Josefson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jacob Josefson menar att tillvaron som hockeyproffs ser ungefär likadan ut oavsett vilken liga. 

– Man tränar, kommer hem och spelar matcher. Det är som ett ekorrhjul. Och mitt yrke är ungefär detsamma var jag än är i världen. 

Desto större skillnad blev det för Jacobs fru Sanne, 30, när familjen flyttade hem till Sverige. 

– Jag hade det väldigt lugnt med jobb i USA. Men helt plötsligt låg allt framför mig. Och jag fick precis allt jobb jag hade önskat mig, och det skedde samtidigt som vi fick barn. Det var mycket då. Jag fick lära mig mycket om mig själv när vi flyttade hem, säger Sanne Josefson. 

Hon blev känd för en bredare skara när hon var en av deltagarna i TV4:s ”Playmakers” som sändes under fyra säsonger. I dag är Sanne Josefson influencer och har bland annat ett eget klädmärke och uppdrag för ett flertal större företag.

– Efter ”Playmakers” small det bara till, förfrågningarna kom i mängder. 

Att vara med i programmet var dock långt ifrån en självklarhet för Sanne Josefson. 

– Nej, inte alls. Vi diskuterade det länge. Programmet handlar ju om oss som bor och lever tillsammans med idrottsmän. Och visst, jag är en hockeyfru eftersom jag är Jacobs fru och han spelar hockey. Men vad är det för fel på det? Måste det vara något dåligt?

– Man kanske bara ska tvätta bort det dåliga kring ordet hockeyfru? Det var en anledning till att jag ställde upp i ”Playmakers”.

– Jag tyckte att det var dags att göra någonting, så får folk se vad de tycker, om de verkligen upplever att det är så glamoröst. Och om de kommer ha samma bild av en spelarfru efter det. 

Men är det inte ganska glamoröst?

– Jo, det är jättelyxigt på många vis. Ni får göra det ni älskar och tjänar bra med pengar på det (Sanne nickar mot Jacob). Och vi tjejer kanske inte måste tokkriga för att få ihop det. Så jag skulle absolut säga att det är en lyx att få jobba med det man älskar och att som kvinna till exempel få umgås mycket med sina barn, i stället för att jobba massa. 

– Men sedan tror jag att det kan vara nyttigt att se det finns en baksida med allt. Och det som man bara tror är rosa moln kanske inte är det. 

Sanne fyller snabbt i:

– Men jag tycker absolut inte att man ska få det att låta som att det är jättesynd om oss, för det är det inte. Vi har en väldigt bra tillvaro där vi båda får göra det vi gillar. Det är ett privilegium. Och att få ihop vardagen, det sliter de allra flesta småbarnsfamiljer med. 

– Vi har absolut jobbat hårt, men vi är glada för där vi är i dag, säger Jacob. 

SportExpressen har hälsat på hemma hos Jacob och Sanne Josefson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I mars 2018 fick Jacob och Sanne Josefson en son, Frans. 

– Det är den största förändringen i livet. Att flytta hem var en sak, men att få barn är större. 

Och i sommar väntar familjen tillökning. 

– Om allt går som det ska så utökar vid med en liten tjej då. 

Familjen Josefson har nyligen flyttat till en ny lägenhet i centrala Stockholm.

– Vi funderade på att köpa hus, men kom att tänka på det här med trädgårdsarbete. Vem av oss skulle liksom ta hand om det? 

Båda skrattar. 

– Hus får vänta lite, och vi stormtrivs verkligen här. 

Jacob och Sanne Josefson i sonen Frans rum. I sommar väntar familjen tillökning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jacob Josefson har en klausul i kontraktet med Djurgården att en utlandsflytt skulle vara möjlig. 

– Jag trivs jättebra i Djurgården och allt utanför. Vi har vårt liv här nu, och jag har inte fått några intentioner om att det skulle kunna bli något utomlands heller. 

– Men om något skulle dyka upp får vi ta ställning till det då. En karriär är inte jättelång, och jag vill inte ångra något den dagen jag slutar. 

– Men ska vi flytta så ska det vara något som känns hundra procent rätt både hockeymässigt och för familjen. Vi vet vad vi har här och allt är superbra just nu, och det ska krävas en del för att ge upp det. 

”Det var frustrerande”

Om skadeproblemen bitvis var stora under åren i NHL så åkte Jacob Josefson på en ny tuff smäll i Djurgården. En fotskada gjorde att han var borta nästan tre månader från spel. 

– Det var frustrerande. Jag hade sett fram emot en skadefri säsong och så blev det så där. Men jag har kämpat mig tillbaka, och jag börjar komma i rätt ork, matchform och allt det där nu. 

Med tanke på alla skador som du har haft, har du funderat på att lägga av med hockeyn helt?

– De tuffa perioderna är inte roliga alls. Jag har varit less på situationen, men tanken på att sluta har aldrig slagit mig. Och jag har lärt mig hur man tar sig tillbaka från skador. Kanske får jag föreläsa om det i framtiden. 

Jacob Josefson säger att en ny utlandsflytt inte är uteslutet, men att de trivs oerhört bra med det nya livet i Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Josefson berättar: Därför ville han hem till Sverige

Josefson: