Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyckelspelarna som kan lämna ditt SHL-lag

SportExpressens Johan Svensson listar ett par nyckelspelare i varje SHL-klubb som kan försvinna till nästa säsong.

Det finns flera spelare av hög klass med utgående avtal, i varje klubb, som riskerar att lämna. Utöver dessa spelare finns andra spelare med utgående avtal.

De som listats här är bara ett urval av spelare med utgående kontrakt.

1. Brynäs

Foto: Andreas L Eriksson

Jonathan Pudas, back

Pathrik Westerholm, forward

Ponthus Westerholm, forward

Nick Johnson, forward

Tunga pjäser, med yngre svenska spelare som sitter på utgående avtal och som kommer kunna öka sin lön ordentligt. Nick Johnson har varit en bra spelare för laget, och har bra betalt då han kom efter guldet i Växjö. Han kan Brynäs behöva prioritera bort. Även Lucas Carlsson och Oskar Lindblom sitter på utgående. Men här är det möjligt att Brynäs redan räknar med att de tänker dra till Nordamerika.


2. Djurgården

Foto: Andreas L Eriksson

Emil Johansson, back

Matt Anderson, forward

Det ser ganska bra ut i Djurgården. De flesta nyckelspelarna har kontrakt. Här har Jocke Eriksson och Thomas Johansson gjort ett bra jobb. Emil Johansson är nog den viktigaste spelaren att signa upp. Matt Anderson är klass, men man är nog beredda att avvakta. Frågan är hur man ser på Micke Tellqvist, och framförallt hur han själv ser på en fortsättning. Åldern är inte till hans fördel.


3. Frölunda

Foto: MATHIAS BERGELD

Henrik Tömmernes, back

Johan Sundström, forward

Två enormt bra spelare som sitter på utgående avtal. Frågan är om inte Frölunda redan insett att Tömmernes och Sundström kommer dra till bättre ligor, när de dominerar i SHL som de gör. En spelare som också har utgående avtal, men som sällan får de stora rubrikerna är Nicklas Lasu. Men räknar med att Frölunda löser det. Han är en riktigt viktig spelare för laget.


4. Färjestad

Foto: Anna-Lena Bergqvist / BILDBYRÅN

Jonas Holös, back

Milan Gulas, forward

Håkan Loob har varit aktiv med förlängningar. Han förlängde i höstas med Joakim Nygård och för en tid sedan med Johan Ryno. Spelare som definitivt hade fått nya jobb i andra klubbar på studs om de velat. Fansen vill nog se en förlängning på Milan Gulas, som alltid levererar. Utgående avtal finns även på John Persson, som var en prestigevärvning, som dock inte levererat poäng.


5. HV 71

Foto: Daniel Malmberg/Ibl-Aop / DANIEL MALMBERG/IBL-AOP/IBL DANIEL MALMBERG/IBL-AO

Adam Almqvist, back

Chris Abbott, forward

Simon Önerud, forward

Massor av utgående avtal! Vi pratar namn som Kevin Stenlund, Christoffer Törngren, Ted Brithén, Pär Arlbrandt, Filip Sandberg och Lias Andersson, utöver de tre som nämns här ovan. Men HV 71 måste i första hand se till att säkra hem sina svenska, yngre spelare. De från regionen måste prioriteras. Räknar med att Johan Hult inom kort har nyheter att presentera här.


6. Karlskrona

Foto: MAGNUS LEJHALL

Johan Holmqvist, målvakt

Här ser det bra ut! Micke Sundlöv säkrade upp Joel Kellman och Filip Cruseman i höstas och nu är det egentligen bara Johan Holmqvist, som har utgående av nyckelspelarna. "Honken" funderar säkert på om han ska fortsätta spela ishockey. Annars kommer Johannes Jönsson klara det bra. I övrigt är det bara Niklas Arell, som har ett optionsår. Men det lär fullföljas. 


7. Leksand

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Ben Youds, back

Eric Castonguay, forward

Janos Hari, forward

Sportgruppen i Leksand har tänkt långsiktigt och säkrade upp en ordentlig stomme, där flera spelare fått en bra utveckling. Har ett par utlänningar som man säkerligen kan tänka sig att behålla, men det är nog ingen fara på taket om man skiftar allihop. Janos Hari är intressant. Har gått rätt bra på slutet, jämfört med i höstas. Men det ser rätt bra ut i Leksand.


8. Linköping

Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

Ansi Salmela, back

Niklas Persson, forward

Det viktiga i LHC är att man säkrat upp alla sina klass-transatlanter. Den enda riktiga stjärnan som har utgående avtal är Anssi Salmela, men så ser det ut varje säsong för finländaren som bara skriver ettårskontrakt. Det är annars spelare lite längre ner i kedjorna med utgående avtal. Jakob Lilja, Henrik Törnqvist och Vilmos Gallo är framtidsnamn. Och så får vi se hur det blir med "Pajen" Persson.


9. Luleå

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Ilari Melart, back

Bill Sweatt, forward

Sportchef Lars Bergström slutar, men "Osten" har redan gjort jobbet och nye sportchefen kommer få ta över en i stort sett befintlig trupp. Det är dock två viktiga kuggar som har utgående kontrakt i form av Ilari Melart och Bill Sweatt. Kanske ligger det beslutet längre fram i tiden, för de handlar om stora ekonomiska investeringar och man tänker behålla de båda herrarna.


10. Malmö

Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Oscar Alsenfelt, målvakt

Noah Welch, back

Andreas Thuresson, forward

Robin Alvarez, forward

Har rätt många utgående avtal i Malmö där två sticker ut ordentligt. Det är SHL:s bästa målvakt Oscar Alsenfelt, och Andreas Thuresson. Malmö vill säkert behålla båda två, men det kommer kosta ordentligt med pengar. Båda är fostrade i klubben, så det är också viktigt att man kan säkra dessa. Ilari Filppula har utgående avtal också, men flyttar, enligt säkra källor, hem till Finland.


11. Rögle

Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN

Anders Lindbäck, målvakt

Patrick Cehlin, forward

Sebastian Wännström, forward

Tre landslagsmän sitter på utgående avtal och här får sportchef Anders Carlsson jobba riktigt hårt om han ska behålla dessa. Kapten Liljewall som kanske har störst hjärta för sin klubb i hela SHL har också utgående, men det kommer lösa sig. Taylor Matson gillar man i Ängelholm och det ska man nog kunna lösa. En spelare som står för mycket bra. Jobbar stenhårt!


12. Skellefteå

Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN

Joni Ortio, målvakt

Niclas Burström, back

Jimmie Ericsson, forward

Bud Holloway, forward

Inga dåliga spelare som har utgående avtal i Skellefteå AIK. Ortio vill tillbaka till NHL och Nisse Burström siktar också mot högre höjder. Jimmie Ericsson blir en nöt för sportchef Lindgren att knäcka. Han levererar inte lika mycket, men han är oerhört betydelsefull för klubben. Bud Holloway är klass, men han kostar ordentligt. Kyle Cumiskey är också klass, men skadorna spökar.


13. Växjö

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Tuomas Kiiskinen, forward

Robert Rosén, forward

Olli Palola, forward

Vi pratar tunga pjäser som har utgående avtal! Kiiskinen och Rosén är spelare man vinner SM-guld med i laget. Vill de vidare och tjäna de riktigt stora pengarna? Och vad händer med Olli Palola, som kommit in och gjort det han är bra på, göra mål.

Cory Murphy har utgående kontrakt och här pekar mycket på att han lägger av. Kanske därför klubben redan har signat upp Nick Bailen över nästa säsong också.


14. Örebro

Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Martin Johansson, forward

Marcus Weinstock, forward

Har många spelare på avtal. De som inte signats upp, som kan betecknas som nyckelspelare är Martin Johansson och framförallt veteranen, Marcus Weinstock, som gör sitt livs säsong. Fler spelare finns på utgående, officiellt. Men säkra källor säger att Greg Squires har signat nytt redan och Libor Hudacek ska redan ha avtal över nästa säsong, som man inte gått ut med.