Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya förslaget: Så ska svensk hockey ändras

Här är förslaget som ska förändra svensk hockey.

SHL:s två sämsta lag ska mötas i ett play-out där förloraren flyttas ner direkt till hockeyallsvenskan.

Hockeyallsvenskan görs om rejält – och avgöras med ett slutspel där vinnaren går upp direkt till SHL. 

– Det här är bra för svensk ishockey – det är underbart, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson.

Det har blåst rejält kring SHL under hösten.

Åsikterna kring ligans framtid har duggat tätt där fansen gemensamt har anklagat SHL-ledningen för att inte lyssna på deras åsikter.

Mot den bakgrunden var intresset stort när utredaren Ola Lundberg under fredagen presenterade sitt förslag på hur svensk ishockeys framtid ska se ut för SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Förslaget för SHL:s och HA:s framtid 

Där slopas slutspelsserien och alla kvalmöten mellan lag från SHL och hockeyallsvenskan, som fallet är nu.

I stället kommer både SHL och hockeyallsvenskan att avgöras med en identisk slutspelsmodell för båda serierna. 

Lag 13-14 i SHL kommer att mötas i ett play-out i bäst av sju matcher. Vinnaren spelare vidare i SHL. Förloraren åker ur SHL.

Hockeyallsvenskan görs om rejält. I stället för nuvarande system så kommer serien avgöras i ett traditionellt slutspel – identiskt med SHL:s slutspel – där lag 1-6 går till kvartsfinal, lag 7-10 börjar i åttondel och lag 11-12 har spelat klart. 

Vinnaren av hela slutspelet går till SHL. 

– Jag tror att det är lätt att förstå, det skapar samma dramatik. Det har inte ett SM-guld i potten, men en uppflyttning till nästa nivå, säger Ola Lundberg.

Föreslås gälla från 2020-21

Utredarens förslag ska gå ut på remiss till klubbar, ligor och distrikt innan Svenska ishockeyförbundets styrelse därefter lägger fram det slutliga förslaget till årsmötet i juni nästa år. Det nya seriesystemet tas sedan i bruk till säsongen 2020–21.

– Ojdå, det var en lite annorlunda twist. Men det är en variant som är ett steg i rätt riktning, säger Moras klubbdirektör Peter Hermodsson.

Ett lag åker ur SHL och ett från HA går direkt upp utan att möta varandra. Bra?

– För fan, det är så det ska vara. Det är bra för svensk ishockey, det är underbart. Spontant så låter det spännande, det är en twist jag inte ens haft i huvudet.

Hermodsson menar att fler lag borde tänka på seriernas framtid snarare än bara sitt eget lag. 

– Jag har ju suttit och krigat i hockeyallsvenskan sedan 2011 för det här. Det är vad vi tycker med våra sponsorer och medlemmar, så för oss är det inte konstigt. Jag har sett andra lag som gått upp som släppt de här frågorna, då tycker jag inte man tänker på svensk ishockey utan bara på sig själva. Det gynnar inte oss på sikt, säger han.

Micke Sundlöv, sportchef i Modo, är försiktigt positiv.

– Det här såg man inte komma. Nu är det här min åsikt, inte Modos, men spontant så känns det spännande, säger han och tillägger: 

– Sen känns det å andra sidan som att det kan bli ett fantastiskt race vad det gäller att köpa och ta spelare i slutet av januari med ganska höga summor som gör att det blir spelarnas marknad och skyhöga priser och just det är inte genomtänkt, så är känslan. Men som förslag så känns det spännande.

Ett hockeyallsvenskt lag behöver inte möta ett SHL-lag för att ta sig upp. Mer rättvist?

– Det tycker jag. SHL-lagen har haft en chans till på sig tidigare även om de gjort en dålig säsong. Sen tror jag inte direktnedflyttning hade varit bra heller för då hade ett lag i bottenstriden kunnat möta ett avhängt lag i slutomgångarna och ett lag hade kunnat möta ett lag som hade chans att vinna serien och då hade det inte blivit sportsligt rättvist.