Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu startar rättegången – fyra år efter överfallet

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LINDGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fyra år efter tacklingen som ödelade Daniel Pailles karriär möts nu den tidigare Brynässpelaren och Thomas Larkin i rättssalen. 

Ett annat uppmärksammat svenskt hockeyfall kan komma att bli vägledande i ärendet.

– Det är min uppfattning, säger kammaråklagaren Joel Teran om Jakob Liljas dom från 2018.

På måndag väntas Daniel Paille och Thomas Larkin befinna sig i Gävle tingsrätt för att inleda den rättegång som är sprungen ur CHL-matchen mellan Brynäs och Larkins dåvarande klubb Adler Mannheim. 

Det var i november 2017 som Larkin tacklade Paille så pass illa att den tidigare NHL-spelaren tvingades lägga skridskorna på hyllan. Larkin bestraffades med fyra matchers avstängning efter incidenten, men senare har 30-årige Larkin blivit både polisanmäld och åtalad för misshandel. 

Under 2018 krävde Daniel Paille och hans representanter skadestånd för sjukvårdskostnader och inkomstförluster. Ett krav som är riktat mot både Larkin och den tyska klubben Adler Mannheim. 

Nästa vecka ska ärendet tas upp i Gävle tingsrätt och då kommer en straff- och civilrättslig process ta vid.

– Det går att dela upp målet i de två delarna. Dels det straffrättsliga, dels det civilrättsliga som rör skadeståndet. I vanliga fall kan man dela upp det men i det här fallet är bedömningen att det ska ske i samma mål eftersom att skadeståndet kan bli avhängt på skuldfrågan. Med det sagt är det potentiellt möjligt att Thomas Larkin inte döms för brott, men att han blir skadeståndsskyldig, berättar kammaråklagaren Joel Teran.

Via sin advokat Ulrik Smedberg har Thomas Larkin förnekat brott.

– Han har inte med avsikt försökt skada Paille. Han har forecheckat och de har krockat, säger Smedberg till GD.

Jakob Lilja dömdes 2018

Det hör inte till vanligheterna att händelser som utspelar sig på en hockeyis landar i rättsalarna, men det finns ett färskt exempel från 2018 som följts noga av samtliga inblandade i Pailles och Larkins kommande rättegång. 

Den tidigare Röglespelaren Jakob Lilja fälldes då av Högsta domstolen för misshandel efter att ha crosscheckat Malmös Jens Olsson i nacken. Lilja dömdes till villkorlig dom.

– Vanligtvis när man tittar på påföljd ser man man till gärning, skador och om personen varit straffad för likartad brottslighet. Med ledning av ett relativt nyligen avgjort HD-fall från 2018 kommer den tilltänkta påföljden troligen landa någonstans vid villkorlig dom, möjligen förenad med dagsböter, förklarar Joel Teran.

Har du själv reflekterat över att detta är ett ovanligt fall när något från hockeyrinken letar sig in i rättssalarna?

– Min uppfattning är att det är sparsamt med den här typen av mål, men avgörandet från Högsta Domstolen 2018 rörde just en hockeytackling. Det är därför viktigt att se hur HD resonerat i sin bedömning och hur det kan appliceras på vårt mål.

Det kommer fungera som ett prejudikat?

– Varje ärende är unikt och det gäller att titta på varje specifik omständighet men det är absolut ett vägledande avgörande enligt min uppfattning. 

Rättegången i Gävle tingsrätt kommer att äga rum mellan måndag och fredag. Det troliga är att en dom kommer att meddelas innan september är över.

– På fredag kan domaren avkunna en dom direkt, men det är ovanligt att så görs i mer omfattande ärenden som detta. I stället lär man ge ett besked för när domen ska meddelas, och då brukar domen vanligtvis meddelas inom två veckor från beskedet, avslutar Teran.