Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan göra en insats – särskilt proffsen”

Tv-profilen Niklas Wikegård vill att idrottsföreningar gör en samhällsinsats i coronakrisen.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Niklas Wikegård vill se SHL-spelare göra hjälpinsatser i coronatider.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Niklas Wikegård efterlyser större engagemang hos idrottsrörelsen.Foto: OLLE SPORRONG

Förre hockeytränaren och tv-profilen Niklas Wikegård vill att alla Sveriges idrottsföreningar ställer upp och hjälper till i coronakrisen.

– Alla föreningar kan göra en insats och särskilt proffsen som nu har lön, men inget att göra, menar han.

Och flera klubbar börjar också göra detta. Innebandyklubben FBC Bollnäs var tidigt ute och Brynäs IF är i startgroparna för en hjälpinsats i Gävle. 

Den folkkäre tv-profilen Niklas Wikegård har i ett Facebook-inlägg gått ut med en uppmaning till alla landets hockeyföreningar och alla idrottsföreningar överhuvudtaget att ställa upp och hjälpa till i samhället i samband med nuvarande nödläge.

– Jag tror att vi alla måste bli mer aktiva i dessa coronatider och att idrottsrörelsen blir en större del av samhället och tar alla möjligheter till att hjälpa till i alla sammanhang, säger han till Expressen.

”Skulle betyda enormt mycket” 

 Han tycker framför allt att proffsen som har lön, men inget att göra sedan all hockeyverksamhet lade ner, kan involveras i andra sammanhang.

Han vill se bland annat se SHL-spelare ställa upp och hjälpa bland andra pensionärer med att handla mat och uträtta ärenden.

 – Det skulle betyda enormt mycket för samhället om fler ställde upp med hjälpinsatser i det här läget. Det handlar inte om att vara ute tolv timmer per dag, utan att göra en del insatser där det behövs, säger Niklas Wikegård.

En förening som redan innan Wikegårds utspel har gjort exakt detta är innebandykubben FBC Bollnäs. 

”Bra gjort” 

Klubbens herrlag gjorde en fantasisk säsong i innebandyns division 1 och var precis framme vid kval till allsvenskan, då coronavirusets framfart satte stopp för all idrottsverksamhet.

Ganska snabbt efteråt gick klubben ut på sin Facebook-sida och erbjöd hjälp med vardagsbestyr till alla som känner att de behöver det.

– Väldigt bra gjort av Bollnäs, säger Niklas Wikegård.

Bollnäs skriver på sin hemsida: ”I dessa tuffa tider är det många som inte får ihop vardagen eller mer eller mindre riskerar livet genom att gå utanför dörren. Vi hjälper dig! Promenad med hunden, handling på affären/apoteket eller andra vardagsbestyr som det behövs hjälp med fixar vi åt dig, givetvis gratis.”

Expressen kontaktar lagkapten Albin Tällberg, som säger att detta erbjudande var en självklarhet för dem.

– Vi var framme vid slutet av en treårssatsning för att ta steget upp i allsvenskan och sedan tog allt bara slut. Så vi resonerade snabbt om vad vi nu kan göra i stället. Vi är en liten ort och vi har haft ett massvit stöd från alla: unga och gamla, näringslivet - alla. Hela stan har snackat innebandy - så det var inga tveksamheter om att vi skulle ge tillbaka till alla nu när vi är i den här situationen, säger Albin.      

”Bra tillfälle” 

Precis som Niklas Wikegård så uppmuntrar även Albin Tällberg andra föreningar i landet att ställa upp på liknande sätt.

– Detta är ett bra tillfälle för föreningarna att knyta folkjet omkring sig ännu närmare. Det görs mycket bar redan, men kan göras ännu mer, säger Niklas Wikegård.

En förening som är i startgroparna för hjälpinsatser är klassiska Brynäs IF, som redan tidigare engagerat sig i olika samhällsinsatser, bland annat projektet ”En bra start”, som involverar 22 000 barn- och ungdomar i regionen. 

– Vi har erbjudit vår hjälp. Man vet aldrig vad som kan hända. Vår arena kanske blir intensivvårdsavdelning. Vi följer som alla andra utvecklingen och är i kontakt med Region Gävleborg, vår kommun, våra partners och flera andra aktörer. Tillsammans ska vi skapa lösningar där vi reder ut det här på bästa möjliga sättet i vår region.

- Vi har sedan tidigare ”En bra start” och det är en verksamhet baserad på de samhällsutmaningar som finns och vi gör regelbundna skolbesök i Gävle med omnejd. Nu tittar vi på annat vi kan göra för att hjälpa till, säger Johan Cahling, som är klubbens direktör för hållbarhet och varumärkesutveckling. 

Och han gör gärna precis som Bollnäs innebandyförening.

– I Brynäs har vi många spelare, ledare och människor i andra funktioner som kan hjälpa till. Att bära matkassar och ja, vad som helst för att skydda våra äldre i samhället, fortsätter Johan Cahling, som tycker att idrottsföreningar och ligor redan är starka samhällskrafter men som nu också kan och bör använda sina organisationer och sina nätverk än mer för att stötta sina städer, regioner och Sverige.