Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Kanske måste sätta ut någon på Blocket"

Foto: Olle Wande
Foto: Peter Skaugvold
Foto: Jonas Ljungdahl

Luleå Hockey knöt näven, öppnade plånboken och storsatsade högljutt mot ett andra SM-guld.

Efter en dryg tredjedel av SHL-säsongen är laget elva.

Sportchefen Lars "Osten" Bergström är själv besviken när han bemöter kritiken.

– Känner du till någon bra sportchef...? undrar han i en intervju med SportExpressen.

Det har inte blivit som Luleå Hockey hade tänkt sig. 18 omgångar in på SHL-säsongen skulle laget slåss i toppen av tabellen med Skellefteå, Frölunda och de andra tippade guldkandidaterna.

Men Luleå ligger elva, har elva poäng upp till en direktplats till SM-slutspelet och riskerar till och med att missa åttondelsfinal.

Luleås sportchef om besvikelsen

– Självfallet, vi är besvikna. Vi är bekymrade så klart eftersom vi hade stora förhoppningar och hög målsättning och tyckte att vi hade fog för att satsa i den riktningen. Så har det inte på något sätt klickat i. Det är så klart att man förstår att omgivningen också är frustrerad och besviken, säger Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström, som byggt laget.

– De som ändå har varit med vet att sådana här saker kan hända. Det är då man också måste visa att man är en stark grupp eller en stark organisation, att hålla ihop. I medgång är det lätt för det flesta. Men när det blåser emot måste man visa, och det har faktiskt Luleå Hockey varit bra på. Man måste dela med sig i framgång och man måste bära tillsammans i motgång. Det sätter vi tillit till nu också.

Luleås tränarstab med Joakim Fagervall längst fram jobbar med analyser och detaljer i spelet.

Efter landslagsuppehållet, när det skulle lyfta för Luleå har det blivit stryk borta mot nykomlingen Malmö med 5-1 och i lördags knep ett skadedrabbat HV 71 alla tre poängen i Coop arena och vann med 4-1.

Champions League är Luleås ljusglimt

Som alltid står hoppet till Champions Hockey League, där regerande mästarna Luleå avancerat till kvartsfinal mot Frölunda.

– Det är en ljusglimt genom åren och att vi även är med i år, men vi tycker att vi ska kunna få till det bättre i SHL också. Det är vår ambition. Vårt mål, säger Lars "Osten" Bergström.

Då måste laget prestera bättre. Och kanske också förstärkas med nya spelare.

– Vi är inte tokblack. Samtidigt har vi satsat mer än vad vi brukar tidigare i år redan. Sedan kan man tänka sig att man gör ommöbleringar och förändringar. Självklart följer vi marknaden och vad som sker där ute. I det här läget som har uppstått så är det ingen kvickfix som ofta blir lösningen utan det är ett tålmodigt, noggrant, uthålligt fokuserat arbete som måste bära frukt.

Men visst jagar "Osten" nyförvärv.

– Självfallet, finns det någon spelare som har koppling till oss och som vi vet innehåller en viss kvalitet och dessutom kan tänka sig för en beskedlig peng, inte kommer vi att hålla emot.

Luleå kan värva från AHL

Luleås sportchef blickar mot Nordamerika och han kan tänka sig att skriva flerårskontrakt med någon hemvändande europé mitt under pågående säsong.

– Om det är en spelare som får lite istid i AHL och man tycker att han har varit där och man kanske tycker att han skulle passa bättre här.

Under tisdagen blev det klart att den tjeckiske före detta Örebrobacken Petr Zamorsky lämnar New York Rangers för retur till Europa...

I väntan på att den rätte, eller de rätta, dyker upp får Luleå jobba med de spelare som finns i truppen.

Luleå har släppt in 58 mål vilket går hand i hand med tabellplaceringen totalt.

– Det är ofta samverkande faktorer när det går bra och när det går mindre bra. Så är det nu också. Men visst märker vi att vi släpper in mer mål än vad vi har gjort under flera säsonger. Vi har åkt på mer utvisningar än normalt. Det har vi statistik och koll på och det vill vi självfallet rätta till.

Hur ser du på lagbygget kontra det ni fått ut av det? – Alla måste försöka hjälpa till och göra det bättre. Vi går inte omkring och gör high five. Det är så klart att vi känner att vi måste göra det bättre, säger Bergström.

– Vi har inte fått det att fungera. Vi har också varit alldeles för ojämna, både från en match till en annan och även i matcher.

Du sa att ni inte är "tokblack". Men behöver du bli av med spelare för att få in spelare?

– Man kanske måste sätta ut någon på Blocket, haha.

– Nej, men det finns ju den möjligheten. Nu har vi sagt att vi har tillit till gruppen. Det har väl inte heller funnits så många spelare tillgängliga och det har varit osäker kvalitet. Man vill inte heller göra någon förändring bara för förändringens skull. Man vill att det blir verkligt riktad mot något bättre.

Vet spelarna om att de har ert förtroende?

– Det mesta av fokuseringen är hur vi ska vinna matcherna och att få till en bättre uthållig verksamhet. Där jobbar laget och tränarna. Hela organisationen jobbar med det.

Hur låter det uppifrån styrelsen?

Luleås styrelse ligger lågt

– Vi har en väldigt kunnig och erfaren styrelse. De har en tradition att de sätter stor tillit också. Det känns ju tryggt.

– Men samtidigt vill de absolut, du vet hur det är, oavsett om man sitter i styrelsen eller står på ståplats eller följer med på distans så gläds man när det går bra för de sina och lika väl så lider man, tänker och diskuterar när det inte går bra. Det engagemanget är vi fantastiskt stolta och glada över. Och det vore värre om ingen brydde sig.

Inga ruttna ägg på bilarna ännu?

– Nej, jag vågar gå omkring i affären och köpa min kvällstidning, hehe.

– Det flesta organisationer hamnar under svårigheter och där är kanske Luleå förskonade, att sedan 1984 aldrig varit i kvalspel och i stort sett nästan uteslutande alltid varit i slutspel. Under den perioden är vi tvåa på rankingen. Det finns något genuint i botten. Man vinner inga matcher på det, men det kanske hjälper i ett utsatt läge, säger Lars "Osten" Bergström.