Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kommunens krav på Brynäs – kan avbryta

Brynäs ber nu om hjälp från kvinnojouren Blåklockan.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Två SHL-spelare sitter frihetsberövade, misstänkta för våldtäkt.

Och Brynäs tar avstånd.

Nu sätter Gävle kommun press på klubben – som ber den lokala kvinnojouren om hjälp 

– Vi tycker att det är jättebra. Det är någonting som inte är som det ska i föreningen, säger Lisa Pehrsdotter på Blåklockan.

För en vecka sen anhölls en Brynässpelare, misstänkt för våldtäkt och misshandel i en nära relation. Spelaren sitter nu häktad, på sannolika skäl misstänkt för brotten. 

I helgen greps och anhölls en till spelare i klubben.

Även han misstänkts för våldtäkt.

– Brotten som spelaren anklagas för är naturligtvis oförenliga med vår värdegrund, sa en talesperson i Brynäs då, samtidigt som spelaren stängdes av.

Under tisdagsförmiddagen gick Brynäs ut med ett pressmeddelande där de kraftigt tog avstånd från det som spelarna misstänks för.

”Just nu sitter två av våra spelare anhållna misstänkta för brott som är totalt oförenliga med klubbens värdegrund och allt det vi står för som förening. Det är helt oacceptabelt och Brynäs tar kraftigt avstånd från de brottsliga handlingar våra spelare anklagas för”, skrev klubben på sin hemsida. 

”Det har vi sett som en självklarhet och om våra handlingar och den senaste tidens tystnad från föreningen har skapat missuppfattning kring detta så ber vi om ursäkt för det. Framför allt till brottsoffren”.

Brynäs tar hjälp av kvinnojouren

Brynäs skrev vidare att ”machokultur och mansdominerande normer inte hör hemma i framtidens hockey”.

Pressmeddelandet fortsatte:

”Därför har Brynäs varit i kontakt med RF SISU, Svenska Ishockeyförbundet, mansjouren Stickan och kvinnojouren Blåklockan. Organisationer som framöver på olika sätt förhoppningsvis kommer kunna hjälpa oss att ta vårt ansvar för att skapa en tryggare framtid - och nutid - för våra medmänniskor. Vi kommer även givetvis se över vår egen värdegrund och arbetet med den.” 


Lisa Pehrsdotter, ordförande i kvinnojouren Blåklockan i Gävle.
Foto: Privat

SportExpressen har pratat med Kvinnojouren Blåklockans ordförande Lisa Pehrsdotter, som bekräftar att det förts samtal med hockeyklubben.

– Brynäs ringde oss i förmiddags, så just nu är det inte så mycket bestämt. Vi tycker att det är jättebra att de hör av sig och vi ska träffas framöver och se vad vi kan göra tillsammans, säger Pehrsdotter.

– Jag tror att de skulle kunna vara intresserade av någon form av utbildning. De är uppenbarligen i behov av det. Det är någonting som inte är som det ska i föreningen.

”Män måste börja prata med varandra”

Kan du utveckla?

– Det man kan misstänka är att det finns en kultur, inte bara i Brynäs herrlag så klart, inom hockeyn. Det är ju i sig inte så konstigt eftersom det här är ett stort samhällsproblem och ett folkhälsoproblem. Det kanske är fördomsfullt av mig, men jag kan tro att det fortfarande finns en omklädningsrumsjargong i hockeyn som kanske inte är så superfräsch.

Hur känner du kring att det är först nu som de vill engagera sig i den här typen av frågor?

– Jag förstår precis vad du menar, men vi ska vara optimistiska. Om inte förr så är det väl bra att folk får upp ögonen för de här frågorna nu. Mäns våld mot kvinnor har ju fått stor uppmärksamhet medialt den senaste tiden och nu hoppas jag att det här leder till fortsatta samtal mellan oss och Brynäs. Och framför allt att män börjar prata med varandra om det här problemet, det är det viktigaste, säger Lisa Pehrsdotter.

Kommunens krav på Brynäs

Under tisdagseftermiddagen meddelade Unicef att man valt att tills vidare avbryta sitt samarbete med Brynäs.

Gävle kommun står kvar som samarbetspartner, men ställer nu krav på SHL-klubben.

– Vi avbryter inte det samarbetet just nu, men om föreningen inte lyckas komma till rätta med attitydproblemen i herrlaget, och kan agera goda förebilder, kan det omprövas, säger kommunstyrelsens ordförande. Åsa Wiklund Lång (S) i ett pressmeddelande.

Nu kräver kommunen att Brynäs redovisar en plan för hur man ska jobba framöver.

– Det är med bestörtning som vi tagit del av uppgifterna att två herrspelare misstänks för allvarliga brott som står i strid med den värdegrund vi som kommun står för. I samtal med Brynäs har vi ställt krav på att de tar fram en handlings- och tidsplan för hur de konkret ska fördjupa sitt värdegrundsarbete. Vi kommer att ha regelbundna avstämningar för att säkerställa att planen följs, säger Åsa Wiklund Lång.


SportExpressen har sökt Brynäs.