Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mora tvingas kvala – efter kaosminut

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Seger hemma mot Örebro och laget hade haft ett gyllene läge att greja nytt SHL-kontrakt på lördag. Då skapade Mora nästan ingenting och föll med 3–0 och är nu klart för kval.

– Vi måste vara bättre än vi är i dag, säger forwarden John Persson, en av flera besvikna i Mora IK.

Precis som under den långa januarisvackan hade Mora inte bara svårt att göra mål, utan också svårt att ens skapa högkvalitativa målchanser.

– Det har varit lite till och från under säsongen. Vi har inte haft jättemånga puckar som studsat rätt och första målet är viktigt. Idag får Örebro det och då blir det uppförsbacke direkt, säger John Persson.

 

LÄS MER: Så spelas slutspelet i SHL 2018 

 

Hur ska ni göra för att skapa fler målchanser när kvalet börjar?

– Det är bara att gå ut och skjuta direktskott och hitta den där känslan. Sedan gäller det att ta sig in på mål också, det är där målen görs.

Sett till hela säsongen, varför är Mora ett av lagen som måste kvala?

– Vi har spelat väldigt bra stundtals, men har inte kommit upp i den nivån efter uppehållen och förlorat för många matcher med uddamålet.

Förutsättningarna – så blir SHL-kvalet

Karlskrona möter vinnaren av den hockeyallsvenska finalen (Timrå–Leksand) i bäst av sju. Karlskrona börjar hemma den 25 mars.

 

Mora möter det andra laget som tar sig till kvalet. Vinnaren av play off-serien och förloraren av den hockeyallsvenska finalen gör upp i bäst av tre. Mora börjar hemma den 26 mars.

 

För att Mora och Leksand ska få mötas i ett kval i år igen krävs alltså att Leksand förlorar finalen i bäst av fem mot Timrå, för att sedan samla ny kraft och besegra laget som vinner play off-serien.

Hur ska ni ladda om för ett kval?

– Jag tror det är bra för gruppen att åka ner till Malmö och försöka hitta vårat spel och därefter få ett break där vi kan ta det lugnt och summera säsongen som varit och därefter tagga för ett kval. Vi måste bara gå för att lyckas och tro på vad vi kan göra, säger John Persson.

Tränare sedan januari, Johan Rosén, är inne på samma spår.

– Örebro har elva oavgjorda matcher, vi har sju. Bara det är fyra poäng. Kan man få med sig några poäng där istället för uddamålsförlusterna där vi varit med i matchen men förlorat på individuella misstag så hade det sett annorlunda ut, säger han.

Hyllar Moras försvarsspel

Varför har det blivit så?

– Det är jättesvårt att peka på någon enskild sak, men till viss del beror det på orutin. Det är första året vi är i SHL.

Johan Rosén hyllade Örebros försvarsspel i ödesmatchen.

– De började bättre än oss och får första målet. De kan bevaka ledningen då och spela lite enklare. Vi möter ett bra och stabilt lag, samtidigt som vi inte kommer upp i aggressiviteten och intensiteten vi hade mot Brynäs.

Är det en ledarfråga eller spelarnas ansvar?

– Det är nog en kombination. Vi kommer inte upp som lag och jag räknar in mig själv där. Nu måste vi fixa det här tillsammans.

Mora-stjärnan: Har inget favoritmotstånd

Tidigare under säsongen sa Johan Rosén till SportExpressen att han var förberedd på att det eventuellt skulle bli kvalspel till våren.

– Vi vet att det är två lag som ska kvala, så de beräkningarna måste man ha med i bakhuvudet, även om jag helst hade suttit i Örebros sits i kväll. Planeringsmässigt sätter vi oss redan i morgon och tittar på hur vi ska lägga upp de här två veckorna fram till kvalet.

– Det är tufft att vara där, samtidigt har vi en grej kvar att göra i år så det gäller att förbereda sig för den.

Hur bra koll har du på de allsvenska lagen?

– Jag är ju hockeynörd så jag tittar på hockey varje dag och har sett ett par matcher i allsvenskan.

Har du något favoritmotstånd?

– Nej, vi vet att det blir antingen förloraren av finalen eller laget som vinner play in.

Örebro slipper kvala – är ändå besvikna

John Persson har inte heller någon favoritmotståndare.

– Jag har inte ens tänkt i de banorna att vi skulle hamna i kval.

Om det var deppigt i Mora så var det lite gladare i Örebro – men bara ett litet tag.

– Nu, tio minuter efter slutsignal, känner man mer lättnad än glädje. Samtidigt är vi besvikna. Vi har spelat riktigt bra de senaste matcherna, hade vi spelat så här hela säsongen hade vi spelat slutspel i stället för att säsongen tar slut på lördag, säger Viktor Ekbom.

Hur bra står sig Mora i ett kval?

– Det är jättesvårt att säga, men kommer man underifrån vill man nog inte möta Mora. Jag tror lagen vill vinna den där finalen så de slipper möta Mora.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!