Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Modos Edwin Hedberg har åkt fast för doping

Foto: Michael Berggren

Modoforwarden Edwin Hedberg, 20, har ertappats med det dopingklassade medlet sibutramin och riskerar avstängning.

Riksidrottsförbundet (RF) har underrättat alla inblandade och Hedberg har valt att stänga av sig själv i väntan på utredning.

Det var i samband med Modos hemmamöte med Brynäs i SHL den 8 februari som Edwin Hedberg fastnade i ett rutinmässigt dopingtest.

A-provet visade att han hade spår av det förbjudna läkemedlet sibutramin i kroppen. Hedberg fick ett brev hem efter några veckor som berättade nyheten.

– Det är huvudsakligen ett bantningsmedel, och det är inget jag strävar efter. Så det kom som en chock, säger Edwin Hedberg till SportExpressen.se.

Väger 78-79 kilo

Han vet inte hur han har fått i sig substansen.

– Det är det som är själva grejen. Vi har vänt upp och ner på det här. Som jag förstår är det från ett vanligt kosttillskott som ska vara godkänt från RF:s sida. Men vi har inget svar på varifrån det kommer.

Riksidrottsförbundet betonar emellertid att de inte godkänner några kosttillskott på sin Facebook-sida.

"Vi varnar ständigt för risken med kontaminerade kosttillskott och trots det har nu ännu en idrottsutövare lämnat positivt dopingprov efter att ha tagit kosttillskott", skriver RF. 

Edwin Hedberg säger att han väger 78-79 kilo i dagsläget och har inget behov av att gå ner i vikt.

– Jag har jobbat med det i Modo för att orka med hela säsongen. Då har man inte råd att gå ned, det är emot allt jag strävar efter, säger Hedberg, som har haft kontakt med Tommy Forsgren, som är handläggare av bestraffningsärenden på RF.

– Han blev också chockad för han har inte tidigare stött på sibutramin så här. Han har också försökt ta reda på var det kan komma i från.

Edwin Hedberg har inte blivit automatiskt avstängd eftersom substansen inte är prestationshöjande.

– Jag stängde av mig själv i väntan på utredning. Ifall man skulle få en avstängning av det här så har tiden redan börjat.

Enligt uppgift skulle det kunna sluta med allt från en varning till en tre månader lång avstängning.

Modo har försökt utreda

Modo har hjälpt Edwin Hedberg under de jobbiga och ovissa månaderna.

– De har försökt utreda hur jag kunde få i mig det här för de vill inte riskera att någon annan får i sig det också. Det skulle vara förödande. Modo har hjälpt mig.

Har du tagit något kosttillskott som dina lagkamrater inte tagit?

– Nej, inte vad jag kan komma på. Det är inget speciellt.

Får ni kosttillskotten via klubben?

– Ja, precis. Före och efter match.

Edwin Hedbergs kontrakt med Modo går ut nu och han hoppas bli kvar.

– Modo har hjälpt mig mycket och nu ska det här redas ut först.

20-årige Hedberg är i början av sin hockeykarriär och den här händelsen har tärt på honom i snart tre månader.

– Man har försökt backa bandet rejält. Det är svårt att svara på det här.

För två år sedan i KHL blev forwarden Maksim Rybin avstängd tre månader av den ryska antidopingkommittén för att ha fått i sig sibutramin.

"Tar tydligt avstånd"

Riksidrottsförbundet har underrättat Modo, Svenska ishockeyförbundet, Ångermanlands ishockeyförbund förutom Edwin Hedberg själv.

SportExpressen.se har varit i kontakt med Modos general manager Per Svartvadet som inte vill svara på några frågor i kväll.

Modo kommenterade senare under tisdagskvällen nyheten på sin hemsida.

- MODO hockey tar tydligt avstånd från allt användande av otillåtna  preparat.  Vi kan inte kommentera detta fall innan dopingkommissionen  kommit till ett beslut, säger ordförande Tomas Byberg.