"Minsta lilla lampa som är på gör ont"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Wande.
Foto: Olle Wande.
1 / 8

Daniel Fernholm plågas av ögonsmärtor och kan knappt träna ishockey efter tacklingen av Johan Forsberg.

För SVT berättar han om veckor av huvudvärk som gör framtiden oviss.

– Det var jobbigt som fan, säger Fernholm.

En knapp månad har gått sedan Luleås Johan Forsberg tacklade Djurgårdens back Daniel Fernholm med en armbåge mot huvudet, och fick matchstraff.

"Bland det fulaste jag har sett på länge", var experten Niklas Wikegårds dom.

Forsberg stängdes av sju matcher – men Fernholm har knappt kunnat träna ishockey sedan tacklingen. För SVT berättar Djurgårdsbacken att han tränade på is för första gången i måndags. Men under onsdagen kunde han inte träna.

"Ont i ögonen"

Smärtorna består av huvudvärk och en ljuskänslighet som irriterar ögonen.

– Om jag varit en hel dag i ishallen och åker t-banan hem, får jag ont i ögonen. Minsta lilla lampa som är på gör ont. Det är lite småjobbigt. Även om det känns bättre nu när jag i alla fall kan komma ner till rinken, säger Fernholm.

Ljuskänsligheten är så illa att backen inte kan medverka i tv-intervjuer. Han har nu beställt ett par tonade glasögon för att lindra smärtan.

– Jag är ruggigt ljuskänslig. På senaste hemmamatchen åkte jag ner till hallen och gjorde lite intervjuer och så. Sen blev jag sängliggande i tre dagar. Det är jobbigt för ögonen. Glasögonen ska lätta upp trycket och jag hoppas de ska hjälpa inom en vecka, säger han.

"En jävla skillnad"

Fernholm vill inte kritisera straffet för Forsberg på sju matcher öppet – men ställer sig ändå tveksam till de sju matcherna som flera experter menade var för kort.

– Alltså, ibland kan man åka in i tacklingen så att huvudet träffar axeln. Att det är ren otur. Här flyger armbågen upp i nyllet ganska långt efter... ...och det kan man ju fundera på. Det är en jävla skillnad på en axel jämfört med en armbåge. Han spelar igen, säger Fernholm.

När Djurgården spelar under torsdagen missar Daniel Fernholm sin åttonde raka match.

– Risken finns ju att den här skadan är så pass allvarlig att karriären måste avslutas. Han är i slutet av sin karriär och en sådan här allvarlig skada gör att många spelare både en och två gånger om de ska fortsätter, säger SVT:s expert Mikael Renberg.