Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mathias Bromé: ”Då behöver du inte spela ishockey heller”

Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Mathias Bromé ska spela sitt första slutspel i Sverige på tre år. 

Då finns det bara ett slutmål.

– Annars behöver du inte spela ishockey, säger han i podden Hockeypuls Extra.


Missa inte: Se alla matcher i kvalet till Hockeyallsvenskan på Expressen.

Lyssna på Expressens podcast Hockeypuls – avsnitt varje dag:

https://embed.pod.space/player?episode=hockeypuls/259-hockeysveriges-john-obi-mikel&theme=spaceblue

Under fredagskvällen ställs tabellfyran Örebro mot femman Timrå i kvartsfinal. Efter en dryg veckas ledighet från matchspel kliver nu bägge lagen in i slutspelet.

– Sjukt kul att det drar i gång nu. Vi har väntat på det här hela säsongen, säger Mathias Bromé som anser att grundseriens form eller resultat inte längre spelar någon roll. 

– Det är en ny ruta nu. Det är slutspel. Vi har spelat bra långa stunder den här säsongen, det gäller att vi är på tårna och gör det vi gjort innan. 

Det har varit tajta möten mot Timrå hela säsongen, tre matcher har slutat med uddamålssegrar. Ni har vunnit två, de har två vinster. Är Timrå svåra att spela mot?

– Vi har haft bra kamper mot varandra. Det har varit lite olika matchbilder, men ska du gå långt i ett slutspel måste du slå alla lag.

Kritisk mot säsongsstarten

Mathias Bromé avslutade annars grundserien på allra bästa sätt genom att göra två mål i Örebros sista match. 

Han har efter en trevande start prickat formen senaste tiden.

Det blev till slut en tolfteplats i SHL:s poängliga med 39 pinnar på 51 matcher.

– De första tio omgångarna var tuffa, jag visste att det skulle vara det med tanke på att jag var tillbaka efter året i Schweiz. Det gick troll i målskyttet, men efter de tio matcherna släppte det. Sedan har jag bara byggt vidare på det och jag avslutade grundserien väldigt bra. Nu är jag redo för slutspelet. 

Du fyller 29 år i sommar, blir mål och poäng mindre viktigt ju äldre du blir, är det till och med sekundärt?

– Jag är i Örebro för att bidra framåt. Jag har press på mig att vara den spelaren som ska göra mål och såna grejer, samtidigt ska jag göra jobbet. Många ser poängen men inte jobbet och de bitarna. Nu är jag snart 29 och jag vill vinna. Det är därför jag spelar. 

I Bromés huvud handlar sporten om just det:

– Ja, har du inte målet att vilja vinna, då behöver du inte spela ishockey heller. Vi har krigat hela sommaren med försäsongen för att ha en chans som vi har nu, att gå hela vägen. Först och främst tar vi matcherna med Timrå, vi ska göra det bästa av det. 

Bromé med A:et på bröstet.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Bromé är just nu inne på det första av totalt sex kontraktsår han skrev med Örebro förra våren, då han återvände till Sverige efter två säsonger på vift, den första i Detroit, den andra i schweiziska Davos. 

Han har inte ångrat för en sekund att han flyttade hem till Örebrotrakterna.

– Jag har trivts fantastiskt bra. Vi älskar att bo här och vi ska få tillökning till sommaren också. Jag kan inte klaga på någonting. Vi flyttade hem och fick allt vi ville. 

Nu hoppas den 28-årige forwarden att han ska få avsluta säsongen på samma sätt som med Mora 16/17 då han var med och hjälpte laget till SHL.

Det är hans största upplevelse med ett lag så här långt in på karriären. 

– Den känslan är enorm. Laget som är här och nu, det är inte samma grupp nästa säsong eller året efter. Det är gruppen nu som ska göra det tillsammans. Det är det fina med lagidrott, det byts ut spelare och grupper, men laget vi har nu är en jävligt bra grupp. Vi trivs ihop, är kompakta och har en bra känsla i laget, det visar vi när vi vänt matcher. Det finns ett inre driv i gruppen.

https://embed.pod.space/player?episode=hockeypuls/259-hockeysveriges-john-obi-mikel&theme=spaceblue

TV: Nye Örebrotränarens tre favoriter