Foto: Olle WandeFoto: Olle Wande
 Foto: Olle Wande
Foto: Olle WandeFoto: Olle Wande
 Foto: Olle Wande
Foto: Olle WandeFoto: Olle Wande
 Foto: Olle Wande

Mark Owuya frias efter hårda dopingdomen

Publicerad

Målvakten Mark Owuya frias för dopingbrott.

25-åringen finns inte längre med på RF:s dopinglista.

– Det är väldigt positivt, säger Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström till SportExpressen.se.

Det var i början av juli som riksidrottsförbundet meddelade att de stängt av målvakten Mark Owuya för dopingbrott.

Owuya hade inte haffats med otillåtna substanser i blodet, men för att ha undvikit ett test.

För SportExpressen.se berättade målvakten avstängningen handlade om en tvist han hade med RF:s utsända dopingkontrollanter i samband med en Luleå-träning efter OS i Sotji.

– Vår materialare hade sagt till dem att jag var klar med träningen, men det var jag inte. Så jag sa att jag inte skulle göra dopingtestet, för jag var inte klar. Det var hela argumentet, sa Owuya som kallade RF:s agerande för "hjärndött.

– Han har inte ställt upp på ett en dopingkontroll som han har kallats till, sa Kristina Olinder, ordförande i RF:s dopingnämnd i juli.

"Väldigt positivt"

Nu frias dock målvakten. Han är inte längre med på RF:s dopinglista. Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström bekräftar att Owuya friats.

– Det är väldigt positivt, framför allt för Mark, en ung kille som är mitt i karriären, att han får träna och spela igen, säger Bergström som ännu inte hunnit prata med Owuya.

Luleå har planerat för en framtid utan Owuya, som står under kontrakt ytterligare en säsong, och har i sommar värvat landslagsmeriterade Daniel Larsson från AIK och flyttat upp talangen Joel Lassinanti från Asplöven. Det betyder att även om Owuya får spela är det inte troligt att han kommer stanna kvar i SHL-klubben.

– Vi får ta upp diskussionen igen. Mark har uttryckt en önskan att gå till KHL, eftersom han har stora möjligheter att gå dit, då han har ryskt pass. Vi får ta vid och se vilka möjligheter som finns. Vi har planerat för att han vill i väg, säger Bergström.

SportExpressen.se har sökt Mark Owuya.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag