Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nobbade ett klubbyte: ”Finns ett starkt band”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: RONNIE CARLSSON

När Christian Engstrand bröt upp från sina rötter i Linköping blev han en orolig flyttfågel, som till sist hittade lugnet igen – i Mora.

– Tanken var att jag skulle spela i gång säsongen, men jag trivdes jättebra i staden och laget och de trivdes med mig. Sedan gick det som det gick, säger Engstrand.

2014 skrev Christian Engstrand på för Medvescak Zagreb i KHL, men klubben bröt kontraktet med honom efter tio dagar och noll matcher.

Via finska Blues gick flyttlasset till Dalarna 2016, där han under sin första säsong i Mora var med om att spela upp laget i SHL. 

– Det var kul att vara tillbaka i SHL. Jag har varit utomlands ett par år och fått ganska mycket erfarenhet och växt som person. Det är många gamla rävar som är kvar som jag känner igen.

För första gången i sitt liv fick Christian Engstrand spela mot Linköping, där han fått sin hockeyfostran.

– Det var extra kul att komma hem till Linköping och spela. Det var lite speciellt måste jag säga. Den 23 november, första matchen borta mot dem, torskade vi med 1–0. Det var häftigt och speciellt att träffa alla runtomkring och lite annorlunda att spela mot LHC, men de har bytt sida sedan jag var där så jag fick stå på ”rätt sida”.

"På rätt sida" – är du vidskeplig?

– Nej, det är inga större grejor. Jag har lite rutiner före matcher och sånt, men det finns dem som är betydligt värre än jag med väldigt speciella rutiner. Jag försöker dra ner på allt sånt.

 

LÄS MER: Betyg på alla SHL-spelare – hockeymagasinet finns ute i butik. 

”Blir alltid speciellt”

Förra säsongen var Christian Engstrand den målvakt i SHL som hade näst mest speltid och den som räddade flest skott av alla. Han håller fast vid att en målvakt har som roligast när det är mycket att göra, trots att laget var fast i bottenstriden hela säsongen.

– För egen del kändes det bra även om vårt försvarsspel var lite upp och ner. Vi hade ingen riktig struktur på det i början. Sedan det kom in lite nya röster och sedan kom Mats (Lusth) in på slutet och styrde upp det lite mer.

Dubbla tränarbyten under säsongen – var det nödvändigt?

– Det var första gången jag var med om det och det blir alltid lite speciellt när man byter tränare. Ibland behövs det en ny röst så man får ett annat perspektiv och börjar tänka på vissa saker som får alla att dra åt samma håll. Mats kom in som en frisk fläkt förra säsongen. Han satte ned foten och sa vad som gällde. Det hade vi saknat innan.

Mats Lusth är kvar som tränare, och Christian Engstrand hoppas att han kan lyfta laget på flera punkter.

– Allt måste upp minst ett snäpp, framför allt vårt anfallsspel. Jag vet inte hur många matcher vi blev nollade – då tar man inga poäng. Sedan måste vi höja oss i både powerplay och boxplay, bara där gör stor skillnad i antal poäng. Vi förlorade inte jättemånga matcher i spelet fem mot fem förra året.

Under kommande säsong fyller Engstrand 30 år, men han är långt ifrån färdig med hockeyn.

– Just nu känns kroppen skitbra. Jag hade mer problem med knän och sånt när jag var yngre. Nu har jag inte missat en match på… (Engstrand knackar i träet på läktaren) tre, fyra år. Jag spelade mycket förra året och kände att kroppen höll för det. Det är ett bra kvitto på att man tränar rätt.

Han saknade inte anbud från andra klubbar i våras, men valet att stanna i Mora var enkelt.

– Man får ett starkt band och en speciell känsla när man har tagit upp ett lag. Vi har en bra stomme kvar och vi vill gärna vara kvar och förvalta det vi gjorde säsongen 2016/17. Vi hängde kvar,  och nu är tanken att vi ska etablera oss, förklarar Christian Engstrand sitt beslut.

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Mora IK – direkt i Messenger 

CHRISTIAN ENGSTRAND

Ålder: 29 år.

Längd: 184 cm.

Vikt: 91 kg.

Plockhandske: Vänster.

Klubbar i karriären: Linköping HC J18 och J20 (2004–08), IK Oskarshamn, utlånad (2008–09), Linköping HC (2009–14), IF Troja-Ljungby, utlånad (2011), Almtuna IS, utlånad (2012), AIK (2014), Blues (2015–16), Mora IK (2016–).

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!