Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är extremt bra på att ljuga”

Foto: OLLE WANDE / EXPRESSEN OLLE WANDE
Foto: OLLE WANDE / EXPRESSEN OLLE WANDE
Foto: ANDREAS HILLERGREN / © BILDBYRÅN

Efter ett liv av ätstörningar och mental ohälsa har Jonathan Hedström repat sig.

Men hans problem ledde till en smärre familjekris. 

– Morsan har varit på mig konstant från alla håll. Hon gav mig två val: antingen lämnar du in dig eller så ringer jag polisen och så får de ta in dig, säger Hedström i Viasat Hockeys Podcast. 

Jonathan Hedström avslutade hockeykarriären efter säsongen 2012/13 efter att Timrå misslyckats att behålla SHL-kontraktet. Sedan dess har han varit en flitig röst i debatten om mental ohälsa bland elitidrottare.

Redan 2007 berättade Hedström att han led av ätstörningar. I en ny intervju med Niklas Jihde i Viasat Hockeys Podcast berättar 41-åringen att han länge höll sin sjukdom hemlig, både för sin närmaste omgivning och för sina lagkamrater. 

– Jag har varit ätstörd i tjugo år. Det är inte en rolig sjukdom. Man behöver mat varje dag, framför allt som elitidrottsman, säger Hedström i Viasat Hockeys Podcast

Krissamtalet med mamman

I juni 2014 vägde Jonathan Hedström 73,2 kg. Som referenspunkt kan nämnas att när han var som bäst på isen vägde han ungefär 91 kilo. 

Tills slut sa hans mamma ifrån. 

– Morsan har varit på mig konstant från alla håll. Hon gav mig två val: antingen lämnar du in dig eller så ringer jag polisen och så får de ta in dig. Men man blir extremt bra på att ljuga och dölja saker. Jag har varit ute och tränat på natten när alla låg och sov, säger Hedström i podcasten. 

”Helt jävla oduglig”

Hedström hymlar inte med att ätstörningarna påverkade hans prestationer som hockeyspelare. 2008 fick han ett guldkantat kontrakt med den ryska storklubben HK CSKA Moskva. Men flytten blev ett fiasko.  

– Jag var helt jävla oduglig i KHL. Jag svimmade flera gånger. Jag och Mika Hannula gick hem från hallen och då svimmade jag. Kroppen var ganska slut. Men det sköttes lite annorlunda i Ryssland. Jag fick dropp i lägenheten. Och sen tränade jag dagen efter. In med lite piller och så var det bara att köra, säger Hedström.