Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö vann och skickade Djurgården till kvalspel

Marcus Sylvegård målskytt efter stor dramatik – Djurgården tvingas till kval.
Pucken går i mål när målen är ur sin position. Men domarna dömde ändå mål.
Foto: C More
Alexander Salak blev rejält irriterad.
Foto: C More
Joakim Fagervall.
Foto: C More
Irriterat efter målet.
Foto: C More

MALMÖ. Rafflande ödesmötet i Malmö Arena blev precis så spännande som man kunde tänka sig på förhand.

Men det var i den tredje perioden som det hettade till och ett omdiskuterat mål avgjorde i Malmös favör mot Djurgården.

– De ber mig i stort sett dra åt helvete när jag vill ha en förklaring på målet, säger Djurgårdens Joakim Fagervall.

– Som regeln är skriven är det ett bra hockeymål, säger domaren Mikael Holm i C More.

Djurgården var piskade till en enda sak när man reste till Malmö. Utan poäng med hem på bussen till Stockholm så var det klart för kvalspel.

Det var också därför som man dominerade den första perioden fullständigt. Dock utan utdelning. Det kom dock i den andra perioden när Dick Axelsson med ett klassmål gjorde 0-1.

Sedan var det slut på det roliga för Djurgården.

Hemmalaget tog över fullständigt i den andra perioden och efter Carl Söderbergs kvitteringsmål var det hemmalaget för hela slanten.

Ledningsmålet i den tredje perioden kom att bli omdiskuterat.

Det var Marcus Sylvegård som gjorde det, men målburen hade flyttats innan.

– Jag tycker att det är helt öppet även om han flyttar målburen eller inte. Jag hoppas att domarna tar rätt beslut efter regelverket, men jag trodde inte att det skulle bli mål, säger Sylvegård.

Han fortsätter:

– Jag hade inte full koll på den regeln. Jag hade ställt in mig på att det inte skulle bli mål, det handlar väl om att jag inte kan älta om att det inte blir mål. Då har jag fokus någon annanstans och det har jag inte råd med. Sen vet man aldrig i den här ligan om det blir mål eller inte.

Efter lång videogranskning kunde domarna Mikael Holm och Tobias Björk peka på mål, sedan man konstaterat att målburen flyttades av Djurgårdens målvakt Alexander Salak. Detta ledde till starka protester från Djurgårdens spelare och ledare.

Fagervall inte nöjd

Djurgården orkade inte resa sig, och när Emil Sylvegård gjorde 3-1 så var hoppet ute för Djurgården, som därmed är första laget att bli klart för kvalspel 2022.

Efter matchen förklarade bland annat en av huvuddomarna, Mikael Holm, beslutet att döma mål.

– Enligt regel 65.7 i regelboken är det att om en försvarande spelare flyttar på den på en uppenbar målchans och att puck i mål då är det mål enligt regelbok. Vi dömer mål, tittar, prata med Stockholm och som regeln är skriven är det ett bra hockeymål, säger Holm i C More och fortsätter:

– Hade vi inte haft ett mål hade vi haft en utvisning för flyttad målbur. Det redogör vi för lagen. Som regeln är skriven är det helt rätt.

Samtidigt var Joakim Fagervall inte nöjd med domarnas kommunikation i samband med målet.

– De ber mig i stort sett dra åt helvete när jag vill ha en förklaring på målet. Vi får en kall hand. Och det köper inte jag att man gör. Jag vill bara ha en förklaring. Så mycket tar det inte, och så bråttom har vi inte hem. Jag utgår dock från att det är rätt beslut, säger Djurgårdstränaren efter matchen.

Dick Axelsson om stundande kvalspel

För Dick Axel väntar för första gången att kvalspel sedan han spelade i Huddinge 2006/2007.

Men han väljer att se på det som kommer för Djurgården med start nästa lördag, den 26 mars, men positivitet.

– Det är klart det blir att dra en klyscha nu, men vi får acceptera läget, och göra det bästa av det. Vi kan inte tycka synd om oss själva. Vi kan bli hjältar ändå, säger Axelsson.

Varför förlorar ni matchen ikväll?

– Det saknas det lilla extra. Malmö kommer igen och har lite skarpare chanser. Det rinner oss ur händerna när vi inte får utdelning i den första perioden. Men samtidigt måste man förtjäna målen och vara lite hetare.

Strax innan nyår stod det klart att Dick Axelsson skulle göra comeback i ishockeyn. Då låg Djurgården hopplöst sist i SHL och har under januari, februari och mars skakat ordentligt liv i bottenstriden. Men till slut klarade man inte av det.

Uppförsbacken blev för stor.

– Det hade varit en bonus om vi hamnat utanför kvalspelet. Det såg riktigt mörkt ut när jag klev in och vi har klättrat som lag och grupp. Nu får vi bara acceptera att det blev för tufft för oss och göra det bästa av det.

– Jag tycker till exempel det är viktigt för oss att skaffa oss en god känsla och få hemmafördel. Den är väldigt viktig.

Vad säger du om Malmös 2-1-mål?

– Det är lurigt, men det finns inte så mycket att säga om det.

Med stor sannolikhet är det Timrå IK som Djurgården kommer att ställas mot i det stundande kvalet. Ett lag som man nyligen slagit två gånger om.

– Det är klart att vi har en bra känsla, men kval är kval. Vi får gilla det och ta det därifrån, säger Dick Axelsson.

Gustafsson gav bort chans till hattrick när Växjö slog Frölunda