Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö besegrade Brynäs i match ett – efter 23 galna sekunder

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

GÄVLE. 23 skånska drömsekunder hjälpte Malmö till en 2-5-seger i match ett. 

Nu har Brynäs dessutom förlorat hemmaplansfördelen i kvalet.

– Som helhet några för enkla misstag där vi bjuder på för stora chanser, säger Brynäs tränare Ove Molin. 

Mötet inget SHL-lag vill delta i startade under tisdagskvällen. Spelplats var ERP Monitor Arena där Brynäs stod på ena blålinjen, Malmö på den andra. 

Inledningen tillhörde helt och hållet hemmalaget som från start pulveriserade skåningarna. 

Efter knappt sex minuters spel styrde Greg Scott in 1-0 i powerplay. Då var skottstatistiken dessutom 8-1 till Brynäs. 

Malmö skulle dock vakna efter chockstarten. 

Efter öppningsmålet flyttade bortalaget upp spelet i Brynäs zon och fick välförtjänt in en kvitteringspuck när Emil Sylvegård vackert spelade fram Fredrik Händemark till 1-1. 

Den händelserika första perioden slutade med just de siffrorna.

– Jag tycker Brynäs kommer ut hårt i första. De har momentum, men vi har fina byten och får långa anfall. Vi får 1-1. I andra tar vi över energimässigt. Och styr den på ett bra sätt, säger Brynäs tränare Tomas Kollar. 

23 drömsekunder för Malmö

Mittenakten började sömnigt, men 23 sekunder förändrade allt. Först pangade Oliver Lauridsen in 1-2, sedan kontrade Malmö in 1-3 när Marcus Sylvegård hittade Händemark, som sprätte upp sitt andra mål för kvällen. 

Då var Brynäs i rejäl brygga – och hallen i total tystnad. 

Hoppet väcktes med knappt två minuter kvar av perioden. Då grävde Hannes Björninen under Adam Werner i Malmömålet och efter en lång videobedömning kunde det konstateras att pucken glidit över mållinjen efter att backen Matias Lassen försökt rädda Malmö från 2-3.

– Ett väldigt viktigt mål. Det här ger oss en bra känsla inför tredje, sa målskytten Björninen till C More.

Wernblom utökade med sitt första Malmömål

Slutperioden skulle handla om Brynäs lyckades få in en kvittering eller inte. Hemmalaget tryckte länge på för en 3-3-puck men Malmö försvarade sig väl och kunde med nio minuter kvar på klockan utöka till 2-4 genom Lukas Wernblom, som gjorde sitt första mål i Malmötröjan. 

Hans andra skulle inte dröja lika länge som det första. Några minuter senare rakade nämligen Wernblom in 2-5 i öppen bur.

Det hämtade sig Brynäs aldrig ifrån utan Malmö vann rond ett i kvalspelet. 

– Jag är nöjd med hur vi ser ut. Vi har tränat bra under en hel säsong. Ett bra spel med pucken också, säger Tomas Kollar.

– Vi har självförtroende att våga flytta pucken.

Om två dagar, på torsdag, stundar match två. Då i Malmö. I och med förlusten på hemmais har Brynäs nu förlorat hemmaplansfördelen i serien. Därmed måste man vinna minst en match i Malmö.

– Som helhet några för enkla misstag där vi bjuder på för stora chanser. Vi kommer ut bra och skapar många målchanser. Malmö växer in. De får långa anfall på oss, men det är mer slarv som vi behöver tvätta bort. Men det kommer vi att göra.

TV: Malmös målvakt Adam Werner efter matchen