Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Mäktigt att jag hann spela med morbror”

Höjdpunkter: Färjestad-Luleå
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

TRINEC. Han har varit serieledande Luleås bästa spelare i SHL.

Och på JVM har Nils Lundkvist varit en av Sveriges bästa spelare.

Det efter en tung fjolårssäsong som inte alls gick enligt förväntningarna.

– Jag lärde mig jättemycket av det. Man lär sig av motgångar, säger han.

Janne Sandström är förevigt en legendar i Luleås hockeyhistoria, en spelare som älskades av alla och som gjort flest matcher i SHL:s historia. 

Men Luleås fans behövde inte sörja allt för mycket när legendaren meddelade att karriären var över - i laget fanns arvtagaren redan där. På backplats fanns systersonen Nils Lundkvist som säsongen 17/18 kom upp som en virvelvind och direkt satte avtryck i SHL med sin charmiga och sevärda ishockey. Efter debutsäsongen var därför förväntningarna inför förra säsongen höga på Lundkvist, men som så många andra spelare blev det andra året ett tungt sådant för talangen.

Ett år senare är han den största succén i hela SHL, och inför han åkte till JVM toppade han till och med Luleås interna poängliga. I efterhand ser han nu tillbaka på året i Luleå som ett viktigt år för honom personligen.

– Det var jätteviktigt, jag kunde dra många lärdomar av det. Man lär sig av motgångar, och jag är ju så ung vilket betyder att jag är långt ifrån färdig. Så jag lärde mig mycket från det. Det är ju något som gjorde att det gått så bra i år och fått så bra utdelning. Nu i efterhand känns det viktigt.

Vad har du framför allt tagit med dig för lärdomar?

– Det handlar om att lita på sig själv. Gör du ett misstag så är inte matchen förstörd, utan man ska våga göra samma sak igen och andra gången så kanske man lyckas. Det är så man byggs upp, säger han och fortsätter:

– Förra året var det som att misstag sänkte mig totalt, men i år går jag vidare från dem och lär mig av dem.

Hade du ens kunnat tro att du skulle göra så många poäng som du gjort för Luleå i år?

– Nej, det hade jag aldrig kunna tro. Sen ska man inte dra för stora slutsatser av poäng, jag tycker jag gjort det bra och spelat bra ishockey. Sen att poängen rullar in är bara en bonus.

”Väldigt fint av Luleås fans”

När vi träffas efter en av Juniorkronornas träningar på JVM är Nils Lundkvist väldigt tydlig med att det framför allt är två medspelare som betytt mest för honom de senaste säsongerna.

Först; backkollegan under den här säsongen, Erik Gustafsson.

– Han är grym. En jättebra mentor för mig som lär mig mycket, han har en väldigt stor del bakom min framgång.

Men kanske allra mest; morbrorn Janne Sandström.

– Han har förstås betytt väldigt mycket för mig under alla dessa år, det var coolt att växa upp med en morbror som spelade på elithockey i Sverige. Jag har alltid sett upp till honom och vill verkligen bli lika bra som honom, och göra samma resa som han har gjort i sin karriär, säger han och fortsätter:

– Han har ju mest matcher av en anledning, så det är superroligt. Att vi hann med att spela tillsammans var oerhört mäktigt.

Foto: OLLE WANDE

Det måste ha varit en speciell känsla att träna och spela matcher med sin morbror?

– Ja, verkligen. Bara att få vara i samma omklädningsrum var fantastiskt. Det var väldigt fint av Luleås fans hur de hanterade det. 

Drömmer om revansch i JVM: ”Avsluta på bästa sätt”

För några veckor har nu Nils Lundkvist lämnat Luleå bakom sig, och just nu är det fullt fokus på JVM där Sverige efter två inledande gruppspelssegrar är stora favoriter till att vinna sin grupp.

För flera i laget är årets mästerskap också en chans att ta revansch efter det snöpliga uttåget i kvartsfinalen mot Schweiz för ett år sedan. Nils Lundkvist var även han med då, och det brinner av revanschlusta i ögonen när det kommer på tal…

– Vi har en jäkla revanschlusta efter förra året och jag ser väldigt framemot det som kommer. Det känns som vi har börjat den här resan på ett bra sätt också.

Hur mycket vill du vara med och gå långt med det här laget i år?

– Det är sista året jag gör som junior och jag vill verkligen avsluta på bästa sätt, och vara med och vinna något. Jag vill verkligen slippa göra samma tråkiga resa igen. Gränsen mellan succé och fiasko är så liten och den här gången vill jag vara på succésidan. 

Förbundskaptenens hyllning: ”Förstår om de är nöjda”

Efter att intervjun med Nils Lundkvist är över och talangen vandrat in mot Sveriges omklädningsrum i Trinec kommer förbundskapten Tomas Montén förbi - och han berättar om förvandlingen som Lundkvist gjort efter den tuffa förra säsongen:

– Han hade en ”sophomore slump”, som det så fint heter, förra året. Han ville ta nästa steg och Luleå hade hoppats mycket på honom, men ibland kan det bli så där att det låser sig och det andra året har ju visat sig vara tufft för många, säger han och fortsätter:

– Sen var han ju väldigt bra i JVM förra året, och jag tror vändningen kom redan där. Han var ju bättre när han kom hem till Luleå då.

Vad tror du om hans NHL-chanser efter den här säsongen?

– Jag förstår om New York Rangers är nöjda med honom. Han måste ha bra chanser, sen tror jag det är jättebra att han valde att stanna ett år för att spela en till säsong i SHL. 

– Jag tror det skulle vara bra för honom att stanna ett till år, få växa ännu mer som spelare och kanske spela lite med Tre Kronor. Det skulle nog göra honom ännu bättre och mer redo för NHL. Han kommer att nå dit oavsett är känslan.