Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lundh ”svek” sitt löfte när han tog över HV71

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN

Under söndagen fick Nicklas Rahm sparken. 

Nu ska Stephan ”Lillis” Lundh lyfta krisklubben HV71. 

I en längre intervju med SportExpressen berättar han om avskedet med vännen Rahm, en återkomst för Martin Thörnberg – och ”lögnen” han har gjort sig skyldig till genom att ha tagit jobbet. 

Samt risken för att säsongen slutar med ett kval. 

– En ångestkänsla kan man använda till bränsle, säger tränaren. 

Stephan ”Lillis” Lundh är tillbaka i den verkliga hetluften. Den meriterade tränaren har tre guld på sin meritlista, varav ett med HV från 2017. 

Nu har han en svår uppgift framför sig, kanske den svåraste någonsin. Han ska rädda krisklubben HV71 och undvika en katastrof som skulle kunna föra ner hela Jönköping i ett enda stort mörker. 

Han fick frågan från Johan Hult under söndagen. HV71:s sportchef fick direkt ett glasklart svar. 

– Jag tvekade aldrig. Jag tycker det är jättetråkigt att det sker på detta sätt. Jag tror att Hult vet om det också. Jag ser personligen mig själv skyldig och vet att detta är en otrolig utmaning. Vi som är här ska känna oss medskyldiga till det här. Vi är en del motgången, likväl som vi är en del av medgången.

Lundh lämnade klubben efter den förra säsongen. Han hade huvudansvaret innan coronapandemin slog till. Inför säsongen tog Nicklas Rahm över – och det mesta gick snett. När julen närmade sig var det den tidigare HV-tränaren själv som slog en signal till ”Lillis” och bad om hans hjälp. 

Efter några veckor skiljs de åt. Lundh beskriver uppbrottet som känslomässigt. 

– Det känns skittråkigt. Nicklas har inte bara varit en kollega. Vi bor nästan ihop. Det är en jättebra vän till mig och fantastiskt bra människa. Han är en bra tränare och kommer bli en bättre sådan, och sen är det extra tufft. Han är ju uppväxt här och får den här rollen. Han bor i Jönköping och samtidigt som det är hans första roll som huvudansvarig. Detta är inget man önskar då, men det är alltid en liten skillnad mellan succé och fiasko. Det finns enormt många tränare som aldrig vinner något. Jag har haft en enorm tur i min karriär att vinna nästan allt. Samtidigt drivs man av det här. Det är många som säger: ”Usch, hur kan du sticka in huvudet igen i det här”, men det var väldigt svårt att säga nej. 

Lovade att sluta som tränare

Tycker du det var rätt att sparka Rahm, med tanke på hur hårt han har jobbat? 

– Det är så himla svårt, du blir ju inte bedömd för det. Du blir bedömd för hur laget presterar. Det är ingen lätt situation. Det är starkt beslut, samtidigt som det är ett väldigt svårt beslut. Det är inte kul om man inte får någon vändning. 

Nicklas Rahm fick sparken från HV71 under söndagen.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Vad ska du förändra? 

– Jag ska påminna laget om de här bitarna. När man hamnar lite snett, så lossar man på en del skruvar och det gäller för mig att skruva fast dem. Det gäller för spelarna att verkligen fokusera på det som händer på isen. Det är lätt hänt att man blir splittrad som spelare. Det gäller på något sätt att förenkla det och ta bort vissa saker som kan störa killarna. Det kan vara allt. Helt plötsligt kan man dra ner lite på träningen och inte vara lika noggrann med mat och vila. Alla de här detaljerna gör saker till en helhet. För oss handlar det om att kriga och jaga uppåt. 

Efter att pandemin slog till förra året lämnade Lundh HV 71 och tränaryrket bakom sig. Det var tanken i alla fall. Efter avskedet sa han så här till Jnytt: 

”Min resa tar slut nu. Jag har hållit på med det här så pass länge. Vad jag ska göra i framtiden vet jag inte riktigt ännu, men det blir inte att stå i ett bås i alla fall”

När tränaren får höra det åtta månader gamla citatet skrattar han till. 

– Haha, exakt, Jag ljög... Nej, jag hade inte tänkt detta överhuvudtaget. Det var därför jag sa i ett bås, en roll på något vis. Att kunna vara en resurs. Sen kom coronan och jag höll löftet under sommaren i alla fall. Jag fick en del förfrågningar utomlands och hit och dit. Hade det varit någon annan klubb som hade ringt och frågat då hade jag tvekat mycket mer. Det här var en klubb jag har varit mycket mer i. Jag är så korkad att jag tror att jag kan hjälpa till och vända detta. Det är väl den biten. Men ta inte upp det i artikeln... folk har glömt bort det, haha... 

”Har verkligen haft tur”

Det verkar som att du brinner mer för klubben, än för tränarrollen. Stämmer det? 

– Den här rollen jag trivs bäst och kan bäst. Jag har varit med om detta tidigare. Jag hoppade tillbaka i Frölunda en gång i tiden och då låg man i samma situation som vi ligger i nu. Mer för mig är det hjärta, mer än någonting annat. Det kan låta konstigt. Jag kommer inte från Jönköping eller någonting, men för mig är det svårt att hoppa på klubbar och inte ha hjärta. Det är viktigt för mig att hjärtat är med på något vis, säger han och fortsätter: 

– Man gör vissa uppoffringar. Nu åker jag i väg från min familj. Mitt i allt stök. Jag hade jättebra år i Jönköping. Jag har verkligen haft tur. Jag har varit på bra ställen, som Stockholm, Göteborg och Jönköping. Då bygger man upp ett hjärta för folket, både i laget och i staden. 

HV71 ligger på 13:e plats efter 32 spelade omgångar. Endast Brynäs och Linköping har varit sämre så här långt. 

– Slutspel är alltid målet, men man kan inte sätta upp något. För mig och för laget just nu är det korta målsättningar. Den här dagen måste vara bra. I morgon, vi kan inte se så långt... Varje dag måste vi göra någonting bra. Vill man hårdra det är det bättre att torska om man vet du tränat bra. Varje dag är otroligt viktigt. 

Är kvalspel en risk? 

– Ja, det klart. Det finns många lag som riskerar det. Det kan man aldrig komma ifrån. Den finns självklart, men det finns lag som riskerar det. Det är 60 poäng att spela om. Tittar man på det, så ser man möjligheterna. Det är så jag är stöpt. Vi är inne i en mörk gränd. Då gäller det att ha rätt folk med sig, det tycker jag att jag har. 

Sedan säsongen 1985/1986 har HV71 spelat i elitserien och SHL. Senaste gången HV71 missade ett slutspel/play-in var under lockout-säsongen 2005. Då slutade laget på tionde plats. Men Lundh skyr inte pressen att göra det sämsta resultatet klubben gjort på 16 år. 

HV har en av de dyraste trupperna

– Skulle jag inte gilla press skulle jag välja att dyka ner i division 1, där det inte är så mycket press. Det kan vara bra känsla, en ångestkänsla om man kan använda det till bränsle. Jag var nere i kvalserien med Malmö en gång och då vi förlorade vi en poäng på hela den kvalserien. Det var en häftig upplevelse. Men om vi åker ner... Jag vet inte vad skillnaden är att spela i allsvenskan och SHL, men det är säkert 50-70 miljoner årligen, plus att att man skär ner på en massa. Så har jag aldrig tänkt. Det blir en utmaning. Då får vi visa vad vi är gjorda av. 

HV71 har en SHL:s dyraste trupper. Hur kan detta hända? 

– Det är fel fråga. Jag vet att det inte finns någon i SHL som inte tjänar bra. Jag har inte brytt mig om de bitarna. Men hade det varit så enkelt att man gav någon mer i lön och den hade blivit bättre, då hade jag brytt mig om det. Nu gör jag inte det. Jag hoppas att man känner att man vill göra rätt för de pengarna man fått. Men jag tycker att alla spelare tjänar bra pengar. 

HV-ikonen Martin Thörnberg öser in mål i Hockeyettan.
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN

”Älskar Martin Thörnberg”

Johan Hult har flaggat för värvningar innan transferfönstret stänger. Lias Andersson och Linus Sandin lämnade för NHL innan årsskiftet. Ryan Stoa var den tänkte ersättaren, men stjärnförvärvet har inte kommit med den spets klubben önskat sig – så här långt i alla fall. 

– Det är enkelt att säga men det är svårt att hitta. Jag ser gärna att vi får in killar som är i gång. 

Till skillnad från Ryan Stoa? 

– Det sa du, inte jag. De måste ha fart. Vi måste höja vår intensitet. Vi behöver höja den över 60 minuter. Hockey är fart och spelomvändningar för mig. 

Ryan Stoa presenterades innan jul, men har enbart spelat sex matcher. På dem har det blivit noll poäng. 

– Han är i full träning. Jag själv har plågat honom. Det som är bra med honom är att han inte gnäller. Han kör så mycket han kan. Det har varit en dubbelsmäll att komma hit och bli sjuk. Han ska vara redo på torsdag. 

Men det finns en joker. HV-ikonen, med fyra guld i klubben, Martin Thörnberg fick inte vara kvar efter den förra säsongen. Nu spottar 37-åringen in mål i Hockeyettan. 

– Det där är Hults (sportchef) avdelning. Jag måste säga att jag älskar Martin och hela den biten. Jag har sett att han petat in en hel del i Dalen, men vi tittar på allting. 

Skulle du ge Hult rådet att ta in Martin?

– Det håller jag för mig själv... 

Han kan ju allra minst bidra med hjärta och ledaregenskaper? 

– Ja, absolut, absolut...