Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luleås Mark Owuya blir avstängd i ett år

Foto: Olle Wande
Foto: Olle Wande
Foto: Olle Wande

Riksidrottsförbundet stänger av SHL-målvakten Mark Owuya i ett år för doping. 

Luleå-stjärnan hävdar att han är oskyldig – och 

– Det där är helt hjärndött. Skojar de med mig?, säger Owuya. 

UPPDATERING: Luleå meddelade på torsdagskvällen att Mark Owuya kommer överklaga avstängningen, men att han inte kommer att träna med laget under tiden.

I dag uppdaterade Riksidrottsförbundet sin lista över dopingavstängda idrottsutövare. Med på listan finns Luleås Mark Owuya, som stängs av i ett år med 7 juli som startdatum. 

När SportExpressen.se når Owuya säger han att han ännu inte blivit informerad om avstängningen. 

– Det där är helt hjärndött. Skojar de med mig?, säger han. 

– Det här är helt jävla sjukt. Jag ska överklaga. Vilka jävla pajasar. 

"Har kränkt mig"

Enligt Owuya handlar avstängningen om en tvist han hade med RF:s utsända dopingkontrollanter i samband med en Luleå-träning efter OS i Sotji.

– Vår materialare hade sagt till dem att jag var klar med träningen, men det var jag inte. Så jag sa att jag inte skulle göra dopingtestet, för jag var inte klar. Det var hela argumentet, säger han. 

– Han har inte ställt upp på ett en dopingkontroll som han har kallats till, säger Kristina Olinder, ordförande i RF:s dopingnämnd när SportExpressen.se pratar med henne senare under eftermiddagen.

Men från RF:s håll upplever de situationen annorlunda. Det missade provtillfället går att likställa med att idrottaren brukar ett förbjudet preparat.  

Även om Owuya lämnade ett prov i efterhand så hjälper inte det. 

– Det har ingen betydelse överhuvudtaget. Infinner man sig inte till en kontroll man har kallats till då har man gjort sig skyldig till en förseelse mot dopingreglerna, säger Kristina Olinder, ordförande i RF:s dopingnämnd.

– Jag mejlade till dem efteråt och sa att deras kontrollant var den största pajasen jag har träffat. De betedde sig inte professionellt. De har kränkt mig. 

"Pinsamt"

Owuyas avstängning kommer att vara avtjänad den 6 juli 2015. 

– Det är kul att man stängs av ett år för att ha skippat ett test. De kan testa mig hur mycket de vill. Men de har inte testat mig för att ha kollat om jag faktiskt är dopad. Det här är det pinsammaste jag har sett. 

Det kunde dock ha varit mycket värre för målvakten. Praxis för ett missat dopingprov är två års avstänging. 

– På något sätt har dopingnämnden sett att det finns förmildrande omständigheter. Han har inte gjort sig skyldig till betydande fel eller försummelse. Men exakt vad som har hänt vill jag inte på gå in på, säger Kristina Olinder. 

Vill flytta

Owuya påstår att han inte kände till RF:s dom när SportExpressen.se pratade med honom. Enligt Olenklint ska han ha blivit informerad. 

– Beskedet ska han ha fått. Det skickades ut den 7 juli, men det är möjligt att han inte är på den adressen som det har skickats till, säger hon. 

Owuya har tidigare spelat i bland annat Djurgården och Toronto Marlies och skrev på för Luleå i december. Men han kommer mest troligt inte att stanna i Norrbotten. 

– Vi utgått från att han ska lämna oss för det har varit hans önskan. På så sätt kommer det inte att påverka klubben. Vi har vetat om att han haft som mål och ambition att gå till KHL, säger sportchefen Lars "Osten" Bergström. 

Är en övergång nära?

– Ja, men när vet jag inte riktigt. Han har rysk mamma och det har suttit i formaliteter med papper angående ryskt pass. Det har dragit ut på tiden.

Så han kommer inte spela med Luleå Hockey nästa säsong?

– Nä, men vi har honom under kontrakt nu. Men vi har ställt in oss och förebett på att han lämnar.