Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luleåikonen hyllades av Rögle: ”Jag är tacksam”

Karl Fabricius uppmärksammades av Rögle inför lördagens SHL-match.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

ÄNGELHOLM. Förlust på isen.

Men toppmötet mot Rögle blev ändå en speciell tillställning för Karl Fabricius – som gjorde sin 1000:e match i SHL och hyllades med blommor inför nedsläpp.

– Jag måste säga stort tack till Rögle som uppmärksammade detta, sa Fabricius efteråt. 

20 år har passerat sedan Karl Fabricius för första gången drog på sig Luleås matchtröja och debuterade i SHL, som på den tiden fortfarande hette elitserien. Sedan dess har det blivit 16 säsonger i Luleå, tre i Frölunda, en kort sejour i Ryssland och över 100 mål för den numera 38-årige forwarden från Boden.

Inför lördagens toppmöte mot Rögle hade Karl Fabricius gjort 999 SHL-matcher, medräknat slutspel.

Det vankades med andra ord stort jubileum i Ängelholm. 

– Jag funderar inte så mycket på hur många matcher jag har spelat. Det gäller att ha ganska kort fokus och inte ha blicken för långt bort. Jag tycker hockey är otroligt kul och jag har ett jäkla driv. Då tittar man inte så mycket på det man gjort utan på det man ska göra, berättade Fabricius efter matchen. 

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Men trots att Karl Fabricius själv enligt egen utsago inte tänkt så mycket på sitt jubileum hade andra uppenbarligen gjort det.

Inför nedsläpp i Catena arena fick Fabricius nämligen ta emot blommor av Rögles sportchef Chris Abbott. Han fick dessutom värmande applåder av såväl motståndare som lagkamrater samt av den lilla pandemianpassade publiken. 

– Jag måste säga ett stort tack till Rögle som uppmärksamma detta för ett lag som spelade på bortaplan. Det är jag tacksam för och det värmde, sa Fabricius.

Visst har du och Chris Abbott varit lagkamrater i Luleå? 

– Ja, det har vi varit, absolut. Det var en fin gest till ett bortalag, men jag var lika fokuserad som inför vilken bortamatch som helst. Men visst kändes det.

”Sätter stor stolthet i min roll” 

När Karl Fabricius debuterade i dåvarande elitserien säsongen 2000/01 var hockeyklubben Luleå knappt 23 år gammal. 

Sedan dess har han alltså gjort 1 000 matcher i SHL, 108 mål och 139 assist. Dessutom har det blivit ett VM med Tre Kronor och ett SM-silver våren 2013.

När Karl Fabricius blickar tillbaka på sin egen hockeyhistorik konstaterar han bland annat att han numera fått en helt annan roll. Från att vara en poängspelare till att bli en rutinerad grovjobbare. 

– Jag sätter stor stolthet i den rollen och jag vet att jag kan hjälpa laget. Det är kanske också det som gjort att jag kunnat hålla mig kvar, jag har tagit en annan roll och gjort den så bra jag kan, sa Karl Fabricius, som ännu inte ser något slut på sin aktiva spelarkarriär:

– Jag har om inte ett lika starkt driv så ett starkare. Men det är inte något jag funderar på just nu, det kanske vänder snabbt och det kan komma en skada. Jag försöker att inte fundera så mycket på det. De senaste åren har det varit ett år i taget men om du frågar mig just nu så vill jag definitivt fortsätta spela. 

I SHL-sammanhang är det bara två spelare som gjort fler matcher än Karl Fabricius. 

Jan Sandström och David Petrasek. 

– Det känns konstigt tycker jag. De namn som finns där uppe har jag enorm respekt för, jag ser inte mig själv där uppe om jag ska vara ärlig. Men det är ingen som kan ta det här ifrån mig och det är kanske något jag är mer stolt över den dagen jag sätter skridskon på hyllan och ser tillbaka, sa Fabricius.

”Har ett otroligt bra lag” 

Matchen på isen då? 

Luleå stod upp väl mot Rögle under 50 minuter och vann skotten med 33-26. Men Filip Hållanders kvitteringsmål i den tredje perioden räckte inte för att vinna.

Rögle vann efter förlängning.

– Jag tycker vi jobbar oss in i matchen och tar över den. Jag tycker vi är det bättre laget, det är otroligt surt. Jag tycker vi skapar bra chanser men får inte riktigt in pucken, summerade Karl Fabricius efteråt.  

Känner du att ni är seriens bästa lag, trots att det blir förlängningsförlust? 

– Vi känner att vi har en otrolig kapacitet. Sedan är det många lag som är bra och det handlar om att när vi väl är i slutskedet av serien vill vi vara som bäst. 

– Men vi har definitivt kapaciteten. Vi har ett otroligt bra lag, avslutar Karl Fabricius.