Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Luleå upp på slutspelsplats efter säker seger i Malmö

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Det har bara gått några matcher sedan det var krisrubriker när det gäller Luleå Hockey.

Nu är laget uppe på slutspelsplats och petar ner Rögle på ingenmansland efter säkra 3-0 i Malmö Arena.

– Jag vet inte om jag tagit hans plats, det är väl bra om jag kan avlasta honom, säger Matheus Ward som petade Joel Lassinantti ännu en gång.

Jumbon Malmö Redhawks kom att bli en ganska enkel nöt för Luleå att knäcka. 

I första perioden vann man skottstatistiken i förkrossande stil och gjorde 3-0 efter en stark effektivitet i powerplay.

– Den första perioden dödar oss totalt, säger Emil Sylvegård.

Sedan var det egentligen inget snack.

Hemmalaget, och jumbon Malmö Redhawks fick komma in i matchen skottmässigt, men då stod Matheus Ward tryggt i målet och höll karriärens första nolla.

– Jättekul att vinna. Det är stabilt spel genom hela matchen från oss Jag har inte så mycket att göra i första. Sedan gör vi det väldigt bra i boxplay i andra och städar av det bra i tredje, säger Ward.

Från kvalkamp till slutspelsplats. Vad har ni gjort?

– Egentligen har vi inte ändrat på så mycket. Inte bjuda på så mycket. Och fortsätta hålla huvudet högt och inte ändra för mycket.

Matheus Ward stod för sjätte matchen i följd och ser ut att ha tagit ett fast grepp om förstaspaden i Luleå för stunden.

– Relationen mellan oss är bra. Han gläds åt mig, precis som jag åt honom. Sedan vet jag inte om jag tagit hans plats. Det är ett fåtal matcher nu och kan jag avlasta honom lite är det bra, säger Ward ödmjukt.

Sylvegård kritisk till starten

Malmö Redhawks är i stort sett klara för kvalspel. 

Bara en sensationell avslutning av grundserien kommer kunna rädda laget undan.

– Nu har det varit bra ett par matcher, men när resultaten inte kommer då är det svårt. Men vi måste ha goda vanor oavsett om det blir kval, säger Sylvegård, och fortsätter:

– Man bygger självförtroende om man gör bra saker, att man kan vinna, och att man inte lägger sig ner och dör. Det är så jäkla viktigt nu. Samtidigt finns det en minimal chans att undvika det. Vi kan inte vänta på något och tro det ska lösa sig. Vi behöver hitta tilliten och göra saker rätt, så vi är som bäst i de matcherna i sådana fall, säger han.

Är det rimligt att vända?

– Vi vann åtta raka för två år sedan. Men vi ligger sist och något speciellt måste hända. Jag kommer säga det klyschiga att vi måste ta match för match. Händer det har vi gjort något väldigt bra, och händer det inte har vi spelat bra hockey på vägen, säger Emil Sylvegård.

Vad fungerar inte idag?

– Starten. Den är bedrövlig. Hamna i underläge med 3-0 mot Luleå. Det är väl det svåraste man kan utsätta sig för i den här ligan.

Blev petad i lördags: ”Handlar om att vinna”

Emil Sylvegård och Fredrik Händemark kom till matchen mot Luleå med en petning i ryggen.

De båda petades när Tomas Kollar gick ner på folk.

– Jag och Händemark pratade om det. Vi sa att vi inte var tillräckligt bra någon av oss. Allt handlar om att vinna, och man får kolla sig själv i spegeln, och göra det bättre, säger Emil Sylvegård.

Var ni bättre idag?

– Inte i den första perioden i alla fall. Men sedan kom vi tillbaka lite. Men personligen måste jag upp i nivå ännu mer.

Blev det lite bränsletorsk för er efter att inte ha fått utdelningen mot Brynäs?

– Det är klart. På något sätt, när man vinner skotten med över 20 skott och inte får med sig något. Det är klart att det tar, men första perioden idag är faktiskt en katastrof och så ska det inte se ut, säger Emil Sylvegård.