Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Luleå är intresserade av offensiva backen

Lars "Osten" Bergström
Foto: Olle Wande
Otso Rantakari
Foto: Aleksi Ollila

Luleå närmar sig slutspelsplats i SHL.

Och nu visar laget intresse för offensivt skicklige backen Otso Rantakari, 22.

– Det är en ung kille, en bra back, säger Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström.

Efter en hackig start i SHL har Luleå ryckt upp sig rejält. Sett över de senaste tio matcherna har Luleå tagit 24 poäng. Bara Skellefteå har varit lika bra.

Inför omstarten av SHL på annandag jul siktar Luleå på att förstärka backsidan. Enligt uppgift till SportExpressen finns Bluesbacken Otso Rantakari, poängbäst i den konkurshotade finska hockeyklubben, högt på önskelistan.

Luleå jagar finsk toppback

Nyligen lämnade Per Savilathi Nagander Luleå för spel i Saipa.

– Hittar vi rätt pusselbit så ska vi fundera på det. Vill man vara med och leka länge i vår så krävs det att man har en bra bas att utgå i från, och backar blir ansatta, säger Luleås sportchef Lars Bergström.

Han medger att Luleå scoutat Rantakari och Bergström har besökt Uleåborg för att se Kärpät-Blues.

– Vi vet om honom. Det är en mer offensivt präglad back. Överhuvudtaget har Blues bekymmer och många av deras spelare verkar vara tillgängliga att lämna, säger "Osten" Bergström om Rantakari.

– Men det ryktas också om att han har sajnat för ett finländskt lag för nästa år. Då är frågan om en sådan kortsiktig lösning är värt det med den anpassning som det innebär. Den bekräftade kvaliteten kanske han inte har på SHL-nivå, tycker jag.

Luleås sportchef på plats i Finland

Även backkollegan Kalle Kaijomaa ska vara tillgänglig.

– Ja, jag tror merparten av deras spelare i och med att de har bekymmer att betala deras löner och pensioner och allt vad det är.

Om sitt besök i Uleåborg säger Bergström:

– Jag var mest där för att se och de har några unga backar där också som kan bli intressanta för framtiden. Och Kärpät är ett bra lag. Att se en finsk match och se vilken nivå den håller. Det är lite annorlunda.

– Jag tycker vi visar att vi gör poäng från backsidan och spelar ett bra försvarsspel just nu, men i numerären har det frigjorts en plats då Savilahti lämnade.

Blues general manager Peter Ahola har tappat flera spelare på grund av det tuffa ekonomiska läget.

– Det är tungt, ingen tvekan om det. I torsdags hade jag 140 samtal. Sådant är det... säger Ahola.

Dragkamp om Luleås tänkta värvning

Blues hoppas få behålla Otso Rantakari, men intresset för honom i SHL är stort. Inte bara Luleå är ute efter den högerskjutande backen som gjort tre mål och tolv assist på 29 matcher.

– Så klart vill vi behålla honom. Han är en ledande back hos oss och vi försöker göra allt för att han ska vara kvar och inte lämna klubben. Han får gott om istid här och får spela mycket. Han har en lysande framtid framför sig.

Har Luleå varit i kontakt med dig om honom?

– Jag har fått en kontakt från Sverige. Jag vill inte säga mer än så, säger Peter Ahola.