Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Loui Erikssons besked – redo för debut: ”Kul”

Loui Eriksson på Frölundas träning under fredagen.
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN
Loui Eriksson och Joel Lundqvist.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Loui Eriksson på Frölundas träning under fredagen.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN
Frölundas tränare Roger Rönnberg.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

GÖTEBORG. Efter 17 år är Loui Eriksson, 37, tillbaka i svensk hockey.

Nu är Frölundas stjärnförvärv redo för debut i SHL.

– Det kommer bli intensivt och roligt, säger han.

Loui Eriksson är nu redo för debut.
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN

Det har gått drygt en vecka sedan övergången blev klar. Sedan dess har Loui Eriksson tränat hårt för att förbereda sig för sin comeback i svensk ishockey.

– Det blir bättre och bättre för varje träning. Nu har jag varit på is i över en vecka och jag började med ett stenhårt pass häromveckan. Det var väl lite över gränsen kanske (skratt), men det var för att laget skulle ha två dagar ledigt efter. Det var ett tufft pass, men det behövdes, säger Loui Eriksson efter fredagens träning – som var betydligt lugnare.

Frölundas CHL-möte med tyska Straubing Tigers i tisdags såg han från läktaren. 

Nu känner forwarden, som har 1 050 NHL-matcher i bagaget, sig redo för spel. Under lördagen möter Frölunda Leksand i Tegera arena.

– Självklart ska vi gå ut och försöka vinna matchen, det är det vi är ute efter. För egen del handlar det om att komma in det så fort som möjligt. Det var ett tag sedan jag spelade match och matchtempo är lite annorlunda än träning. Det blir nog några snabba byten i början för att få igång hjärtat, flåset och allting. Men det ska bli kul.

Var det något snack om att du skulle spela redan i tisdags eller hur resonerade ni?

– En liten dialog hade vi och det var upp till mig hur jag kände, men jag tror att det var bra att avstå och få några träningar till i kroppen.

Loui Eriksson såg Frölundas CHL-match mot Straubing Tigers i tisdags från läktaren.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Jag ska spela mitt spel”

Hur mycket har du längtat efter att få spela match igen?

– Det är klart att det har blivit ett långt avbrott sedan sist och det känns alltid kul att få spela match igen. Det kommer bli intensivt och roligt.

Blir du nervös inför matcher längre?

– Jag har varit ganska lugn med det. Självklart laddar man upp inför varje match och nu är det lite speciellt med tanke på att det var så längesen jag spelade i den här ligan, så det känns extra roligt.

2005 vann en 19-årig Loui Eriksson SM-guld med Frölunda. 

Nu hoppas han med betydligt mer erfarenhet kunna lyfta laget som har haft en knackig säsongsinledning. Frölunda ligger på åttonde plats i tabellen efter 18 spelade matcher.

Vad har Roger Rönnberg sagt till dig inför matchen?

– Att spela mitt spel. Han vet vilken typ av spelare han får in och jag ska spela det spelet jag alltid har gjort. Jag har varit med om många olika situationer och spelat i många olika roller. Det är alltid en utmaning att komma till ett nytt lag, men man spelar för att tävla och det ska bli kul att få göra det igen.

Loui Eriksson under Frölundas fredagsträning.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Loui Eriksson under Frölundas fredagsträning.
Foto: TOMMY HOLL / IBL
Loui Eriksson under Frölundas fredagsträning.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

”Inte jättehöga förväntningar”

Frölundas tränare Roger Rönnberg säger att han ser Loui Eriksson för den spelare han var i Dallas snarare än i Vancouver, där svensken hade en tuff tid och blev mer av en defensiv forward. 

Rönnberg poängterar dock att han vill ge 37-åringen tid och förväntar sig inte att den meriterade forwarden ska dominera från start. Eriksson har inte spelat match sedan den 29 april.

– Jag har inte jättehöga förväntningar på honom när han nu ska göra sin första match. Det jag förväntar mig är att han kommer att bli bättre och bättre ju mer han får spela och komma in i det.

Hur han sett ut?

– Ganska lik Håkan Hellström! Det är nästan sjukt faktiskt.

Och på isen?

– Bra. Han gör de sakerna han alltid har gjort i sin karriär och är väldigt bra framför mål.

Frölundas tränare Roger Rönnberg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Så formerar Rönnberg kedjan

Rönnberg tror att Loui Eriksson kan bli en ledande producerande spelare och vill använda honom i hans naturliga roll runt mål i powerplay. Tränaren har parat ihop sitt nyförvärv i samma kedja som poängkungen Ryan Lasch och centern Linus Nässén.

– Den (kedjan) borde vara välbalanserad och det ska bli spännande att se om vi kan nyttja Louis insidesspel nära motståndarnas mål på ett bra sätt. Vi vet vad Lasch är bra på, det är att sticka in puckarna, och i den bästa av världar får vi se prov på något av det i morgon, säger Roger Rönnberg inför mötet med Leksand.

Loui Eriksson om formationen:

– Den kan bli riktigt bra. Alla vet vad Lasch har gjort under åren, han är riktigt skicklig med puck och på att hitta där små insticken och passningarna. Han är alltid farlig. Nässén har jag inte sett lika mycket av, men av det jag har sett nu på träningarna så har han riktigt bra skridskoåkning och kan läsa spelet bra. 

– Det känns bra – nu gäller det att bygga upp en kemi mellan oss. Som vi ska spela ska vi täcka upp för varandra och om vi gör det så kommer vi verkligen kunna producera framåt.

Så kan Frölunda formera kedjorna mot Leksand

■ Patrik Carlsson – Joel Lundqvist – Max Friberg

■ Loui Eriksson – Linus Nässén – Ryan Lasch

■ Jere Innala – Jan Mursak – Anthony Greco

■ Jacob Nilsson – Nicklas Lasu – Mats Rosseli Olsen

Loui Eriksson

Ålder: 37 år.

Längd: 187 cm.

Vikt: 81 kg.

Skjuter: vänster.

Moderklubb: Lerums BK.

Klubbar: Frölunda HC, Bofors IK, Iowa Stars, Dallas Stars, Boston Bruins, Vancouver Canucks, Arizona Coyotes.

NHL-matcher: 1 050.

NHL-poäng: 613 (253 mål/360 assist).

A-landskamper: 72.

Meriter: SM-guld (2005), VM-brons (2009), VM-silver (2011), VM-guld (2013), OS-silver (2014).

Aktuell: Är tillbaka i svensk hockey och har skrivit ett kontrakt med Frölunda som sträcker sig över resten av säsongen.