Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lönetvisten kan förstöra affären

Josef Ingman.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Axel Brage.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Emil Andrae.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sam Vigneault.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Kristofer Berglund
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

En del borde spela högre upp i seriesystemet, andra skulle kanske må bra av att ta ett steg tillbaka. 

I senaste avsnittet av Hockeypuls podcast avhandlas elva spelare som borde byta plats i SHL och hockeyallsvenskan.

– Han skulle kunna lämna redan innan 15 februari, säger Johan Svensson i podden. 

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

https://embed.acast.com/hockeypuls/fb1fde4b5f1d80ede41a82cd4ed544d8

Med en knapp vecka kvar till landslagsuppehållet har det blivit hög tid att halvtids-sammanfatta svensk ishockeys två högsta serier. Både SHL och hockeyallsvenskan har spelat klart hälften av grundserien och det finns en hel del att blicka tillbaka på, och se fram emot. 

Därför tar hockeyreportern Johan Svensson plats i Hockeypuls poddstudio den här veckan. 

Det fullmatade avsnittet innehåller en punkt där spelare hemmahörande i SHL-lag ska placeras i hockeyallsvenskan och vice versa. Helt enkelt SHL-spelare som borde kliva ned ett steg i seriehierarkin och allsvenska lirare som är för bra för sin liga. 

– Jag är säker på att han spelar i SHL nästa säsong. Det är många lag som söker en andrekeeper, säger Johan Svensson om Vita Hästens målvakt Jesper Myrenberg. 

21-åringen har spelat 13 matcher för Norrköpingslaget den här säsongen.

– Och han har räddat många poäng åt Vita Hästen.

Brages framtid

Eftersom flera SHL-byggen har utgående avtal på målvaktssidan kan det bli en jakt på burväktare i andraligan. Olof Lindbom och Edvin Olofsson är två andra unga målvakter som har chansen på SHL. 

Och i motsatt riktning skulle en målvaktsveteran som Axel Brage, som är inne på sitt sista kontraktsår med Leksand, kunna gå. 

– Han tjänar nog mer pengar som andremålvakt i SHL än att vara etta i ett allsvenskt lag. Frågan är vad hans ambitioner är. Han fyller 33 år nästa säsong, han kanske nöjer sig med att vara en god tvåa i SHL. Det kommer finnas luckor i andra lag också, anser Svensson. 

Ryktats till Björklöven länge

Andra spelare från hockeyallsvenskan som nämns i poddavsnittet är Emil Andrae, HV71, Oskar Asplund, Almtuna, Sam Vigneault, Modo, och Malte Sjögren, Kristianstad.

Från SHL plockas spelare från Djurgården, Malmö, Timrå och Brynäs fram. 

Bland annat Kristofer Berglund, som länkats samman med Björklöven.

– Det kan ske redan innan 15 februari. Det kommer bli Umeå förr eller senare för honom. Det är ett chicken race mellan Björklöven och Brynäs just nu.  

Den ekonomiska verklighet som skiljer sig markant mellan SHL och allsvenskan kan vara det som sätter stopp för en affär redan i vinter.

– Han har fått spela mer i Brynäs, men klubben vill bli av med de 150 000 kronorna som han tjänar, och det är inte Björklöven berett att ta över. 

Hur blir det då?

– Det är inte jättemånga månader kvar på säsongen men han måste spela billigare. Säg att det blir 50/50, alltså 75 000 kr för varje lag, eller att han själv går ned lite i lön. Brynäs tar 80, Björklöven 60 och resten går Berglund ned i lön. 

Lyssna på hela Hockeypuls avsnitt i spelaren nedan eller i valfri poddapp:

https://embed.acast.com/hockeypuls/fb1fde4b5f1d80ede41a82cd4ed544d8