Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linus Högberg på väg tillbaka till SHL

Linus Högberg vann SM-guld med Växjö 2018, och har tillhört Philadelphias organisation sedan 2020. 

Nu går kontraktet ut, och enligt uppgifter till Expressen är ambitionen att han ska bryta för att flytta hem till Sverige - vilket blir en kamp mot klockan eftersom fönstret stänger om bara en vecka.

Om Högberg kommer ur avtalet så är det Skellefteå som leder jakten på honom, enligt vad Expressen erfar.

– Ibland är man nära något, och ibland rinner det ut, men nej, det är inte uteslutet att vi hittar en back, säger klubbens sportchef Erik Forssell.

24-årige Linus Högberg gjorde SHL-debut redan som B-junior säsongen 2015-2016. 

Högberg, ursprungligen från Stockholm, spelade ungdomshockey i Huddinge, men rekryterades av Växjö Lakers till hockeygymnasiet.

Där gick han hela vägen upp till A-laget och blev en pålitlig back under ett antal säsonger.

2018 var han en av spelarna som firade guld för Växjö Lakers i Skellefteå Kraft Arena när det suveräna Lakerslaget tog klubbens andra SM-guld.

Sedan 2020 har han tillhört Philadelphia Flyers organisation och det har också blivit fem NHL-matcher, säsongen 2021-2022.

Den här säsongen har det uteslutande blivit spel i farmarlaget Lehigh Valley Phantoms.

Kontraktet går ut till våren och Högberg och hans agent har sedan en tid tillbaka jobbat på högvarv med att hitta en lösning i SHL.

Långt gångna samtal med Skellefteå AIK

Den lösningen är man nu nära - i Skellefteå.

– Du vet mitt svar, jag tänker inte kommentera enskilda namn, säger Skellefteås sportchef Erik Forssell.

Men för att affären ska bli av så måste Linus Högberg gå igenom ”unconditional waivers” och få kontraktet med Flyers upphävt. En sådan process är än så länge inte inledd, och måste inledas senast 24 timmar innan transferfönstret stänger i Sverige den 15 februari. Först därefter kan han skriva på för en SHL-klubb.

De senaste veckorna har Högbergs agent Nils Bäckström jobbat på en lösning i SHL. Det har då varit tydligt från Högbergs sida att han vill spela i en klubb som ska spela slutspel, och som har chansen att vinna något. 

Därför är det Skellefteå AIK som nu är det absoluta huvudalternativet. Högberg, och hans agent är mer eller mindre helt överens med sportchefen Erik Forssell, enligt Expressens uppgifter, även om det inte saknas intressenter i övrigt i SHL. Tidigare klubben Växjö Lakers anser sig dock vara tillfreds med sin backsida. 

– Jag vill inte säga om vi är nära någon back i det här läget, kommenterar Forssell.

Har du hugg på en back just nu?

– Ibland är man nära något, och ibland rinner det ut, men nej, det är inte uteslutet att vi hittar en back, säger Forssell.

Erik Forssell, Skellefteå.
Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN

Har sökt en back hela säsongen

Skellefteå har sökt efter en back hela säsongen och hoppades hela vägen in i januari på en återkomst för Filip Roos. Men hans återkomst blev långsökt, då han dessutom spelat 15 NHL-matcher för Chicago Blackhawks under säsongen.

Nu jobbar Erik Forssell i Skellefteå stenhårt för att Linus Högberg ska bli backen de suktat efter under lång tid. Högberg passar dessutom perfekt in i profilen de söker. En tvåvägsback, med erfarenhet, och som de dessutom kan bygga på över tid, i en bra ålder. En spelartyp de saknar och vill ha inför ett tätt spelschema som man kommer ha i slutspelet.

Klubben har dessutom varit väldigt tydliga med att man ska plocka in en målvakt, eftersom Gustaf Lindvall är långtidsskadad.

– En målvakt måste vi ta in, och ha det klart innan 15 februari. Men i dagsläget har vi ingenting att kommunicera på den fronten. Vad gäller utespelare så har vi tittat lite mer på en back ja. Vi behöver en bra och bred trupp inför ett slutspel. Men skulle vi inte landa något, så har vi också en trupp som är bra.

Nu jobbar därmed Skellefteå mot klockan och att Philadelphia godkänner Högbergs önska om att avbryta kontraktet för att flytta hem till Sverige.

Så fort den processen är inledd kan en återkomst till Sverige ringas in.

Tidigare: Sillysvepet: ”Lovar att det blir fler värvningar”