Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Fattar inte hur vi kan få fem minuter”

Färjestad krossade Linköping med 4-0
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

LINKÖPING. Heta känslor, fysiskt spel och två slagsmålsutvisningar.

Det blev ett fartfyllt SHL-möte mellan Linköping och Färjestad när den nya regeln för slagsmål sattes i verket. Men spelarna själva är inte helt nöjda.

– Den situationen känns det bara som att de tar för att den är ny, säger Gustav Rydahl.

Två lag med vitt skilda säsongsinledningar drabbade samman i Saab Arena under torsdagskvällen. 

Inför var Färjestad obesegrade och Linköping poänglösa efter två matcher.

Så förblev det också efter 60 minuters spel när slutsiffrorna skrevs till 0–4 i gästande Färjestads favör.

– Det är skönt att börja med tre raka vinster. Det är starkt av oss. Vi trummar på bra, säger Gustav Rydahl.

Men det var något mer än målen som drog ögonen åt sig i den här matchen.

I slutet av den andra perioden hamnade nämligen LHC-kaptenen Jonas Junland i luven på just Rydahl. Inga vidare slag utdelades men spelarna knuffades en del med varandra och Junland tappade hjälmen.

Det slutade med att de båda tilldelades fem minuter vardera för fighting. Det innebar att spelarna fick komma tillbaka in på isen efter att ha avtjänat sina straff. Samtidigt drabbades inte laget i numerären på isen.

– Det var väl mest på mitt initiativ. Jag ville att nåt skulle hända i matchen så jag gick väl åt honon lite. Men det var väl något för att vända matchbilden, säger Junland och fortsätter:

– Sen känns det länge att sitta i fem minuter.

För samtidigt är spelarna själva kritiska till att situationen ens renderade i utvisningar.

– Jag fattar inte hur vi kan få fem minuter. Jag får inte in något slag och han får inte in något på mig. Men det är domarnas beslut, säger Rydahl.

Spelarna om regelförändringen

Färjestadsspelaren är inne på att domarna bara ville få anledning att använda den nya regeln. Han tycker uppenbarligen att det inte var mycket till slagsmål som ju även blev rubriceringen.

– Ja, det känns bara som att de tar för att den är ny. Jag tycker inte att den situationen ska vara någonting för vi delar inte ut några slag.

Tidigare har det snarare varit större sannolikhet att domarna valt att dela ut matchstraff i liknande situationer. Att regeln förändrats är Rydahl positiv till, även om han inte tycker att det var särskilt farligt den här gången.

– Det är ju bra men då ska det ju bli fajt. Men det där är ju inte så bra, men det var ju ingen fajt. Men det är domarna som bestämmer.

Junland är inne på samma spår.

– Utan att kritisera hade jag varit nöjd med två minuter den här gången. Det är ett känsligt ämne men känslor är en stor del av sporten. Den här typen av saker är något som gör att det blir drag från spelare och publik så att det blir kamp. Det är en del av sporten och jag hade varit nöjd med två minuter, säger han och avslutar:

– Straffet och regeln är helt okej. Men det här var på en okej nivå och det var känslor, ingen boxningsmatch.