Jakob Lilja. Foto: Peter HolgerssonJakob Lilja. Foto: Peter Holgersson
Jakob Lilja. Foto: Peter Holgersson
Foto: Viasat.Foto: Viasat.
 Foto: Viasat.

Linköpings kritik efter utredningen om Lilja

Publicerad

Linköping HC kommer att stötta Jakob Lilja, misstänkt för misshandel, under polisutredningen.

Klubbdirektör Anders Mäki berättar att 22-åringen riskerar att missa matcher med LHC – och är kritisk till att ärendet har tagits vidare av kammaråklagaren.

– Jag tycker att man ska hålla sig till det regelverk som finns inom ishockeyn, säger han.

Det var i mars i fjol, när Jakob Lilja spelade i Rögle, som han stängdes av tio matcher för en crosschecking på Malmö Redhawks Jens Olsson. Samtidigt inleddes en förundersökning och nu – under torsdagen – står det klart att kammaråklagaren Mårten Alvinsson har valt att gå vidare med ärendet.

Jakob Lilja ska nu tilldelas en försvarare och kommer att delges brottsmisstanke: misshandel alternativt grov misshandel.

I Liljas nuvarande klubb, Linköpings HC, ställer man sig bakom 22-åringen.

– Vi kommer att stötta Jakob på alla tänkbara sätt. Han är en del av vår familj och vi tar hand om honom som en familjemedlem, säger klubbdirektör Anders Mäki.

"Jobbigt att det rivs upp"

Hur kan den stöttningen se ut?

– Om han vill ha med sig någon på förhören med polisen, till exempel. Det kan vara alla tänkbara frågor – så att han inte känner sig ensam i processen. Han är, som sagt, som en familjemedlem.

Hur mår han?

– Han mår ganska bra. Men det är jobbigt för honom när det rivs upp igen – ett år senare. Han hade det jobbigt redan då med påföljder, och fick ett ganska strängt straff från ishockeyn och böter på det. Det känns lite jobbigt att få ett dubbelt straff nu, bara för att han spelar ishockey.

Kommer han att vara tillgänglig för spel i LHC?

– Jadå. Rättsväsendet går före allt annat. Om han blir inkallad så kan det hända att han missar någonting med oss. Men förhoppningsvis tar de hänsyn till det och vet vilka matchdagar vi har.

"Kan störa laget"

Hur påverkas Linköping av det här?

– För oss spelar det ingen roll att han har gjort det i Rögle, för nu är han i LHC. Det hade kunnat hända här också. Vi har valt att vi vill ha honom i vår familj, och då måste vi stötta honom på alla möjliga sätt. Det är klart att det är olyckligt att det är en gammal händelse som kommer upp, som stör både Jakob och – beroende på hur processen går – också kan störa laget. Det vi kan göra är att finnas där för honom.

Om det skulle bli mer allvarliga misstankar – ett åtal och en eventuell dom – hur påverkar det hans situation?

– Det blir att spekulera för långt fram. Det får vi ta senare i sådana fall. Vi hoppas att allting läggs ner. Vi tycker att han har fått ett ganska svårt straff redan. Det händer ganska många incidenter på hockeyrinken under hela året. Vart går gränsen för att det ska bli ett sådant här fall? Jag tycker att man ska hålla sig till det regelverk som finns där.

Mäki har respekt för rättsväsendet men menar att ishockeyn kan ansvara för regelverk och bestraffningar på egen hand.

– Man kan inte göra precis vad som helst. Men den här händelsen... Den är sur, det är ful och han har fått ett jättehårt straff. Det finns motsvarande typer av straff för många andra händelser. Man ska ha respekt för rättsväsendet – det finns till för att skydda oss. Men det är jobbigt att det kommer upp så långt efter. Det drabbar givetvis honom och hans närmaste omvärld.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag