Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linköping reducerar - avgjorde i powerplay

Bertilsson får Müllers klubba i ansiktet.
Foto: C More
Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN
Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN

LINKÖPING/STOCKHOLM. Linköping har reducerat SM-kvartsfinalen mot Brynäs.

Under onsdagskvällen vann man med 2-1, vilket nu gör att matchserien står just 2-1 till Brynäs.

Det matchavgörande målet gjordes av Ken André Olimb i powerplay med bara sex minuter kvar.

– Det var riktigt skönt. Jag försökte bara nypa till den så snabbt som möjligt, säger målskytten i C More.

SM-slutspelet är i full gång, och tempot under matcherna skruvas därmed upp ytterligare. Linköping ställdes i en oerhört viktig match hemma mot Brynäs under onsdagskvällen, då bortalaget ledde kvartsfinalserien med 2-0 inför tillställningen.

Första perioden blev mållös – men inte händelsefattig för det. Med några minuter kvar small det nämligen till bakom målet, då Linköpings Emil Sylvegård hamnade i slagsmål med två(!) Brynäs-spelare. 

– Det kom två stycken på mig, jaja, då fick man ta båda två bara. Det är mitt jobb att försöka reta upp dem och fullfölja och vara i huvudet på dem. Samtidigt får man hålla sig på rätt sida gränsen för även om det är slutspel är sånt extra viktigt. Man får inte ta någon dum utvisning, Brynäs är bra i powerplay. Det är en balansgång men det är roligt också. Det är så här det ska vara, säger Sylvegård om situationen.

De blåklädda fick med sig ett powerplay efter rabaldret, men lyckades inte utnytta överläget den gången.

Avgjorde i slutskedet

Det dröjde emellertid inte länge i den andra perioden innan nollan var spräckt. Marcel Müller satte dit 1-0 för Linköping efter pass av nyss nämnda Sylvegård – framför en kokande hemmapublik.

Den goda stämningen i Saab Arena kom dock av sig en kvart senare, då Brynäs kunde kvittera genom Linus Ölund.

Men hemmalaget fortsatte tugga vidare – och med sex minuter kvar av matchen kom utdelningen. Efter en intensiv press studsade pucken till slut ut till Ken André Olimb, som drog till direkt. Pang upp i nättaket, och in i försvarsläge för Linköping.

– Det var riktigt skönt. Jag försökte bara nypa till den så snabbt som möjligt, säger målskytten Ken André Olimb i C More.

"Visste att det var en måstematch"

Trots intensiv press av Brynäs i slutskedet kunde man hålla undan, och matchserien står därmed alltså 2-1 till Brynäs.

– Vi kommer inte upp nivå, ger bort lägen och låter dem ha mycket puck. Framför allt i andra gör vi återigen en dålig period som senast, säger Brynäs Simon Bertilsson

– Vi gick ut och visste att det skulle bli krig. I dag krigar vi hela vägen och vann, så nu är det bara 2-1 i matcher. Att ligga under med 3-0 är inte så ofta man tar ikapp, så vi visste innan att det här var en måstematch för oss, säger Linköpings Ken André Olimb.

Brynäs missnöjda med missad utvisning på Niklas Persson

Innan utvisningen på Marc Zanetti som gav Linköping det powerplay där man avgjorde matchen missade domartrojkan en hög klubba från Marcel Müller på Simon Bertilsson - något Brynäslägret var rejält upprörda på efter match.

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Vi får en utvisning precis efter och då ser hela hallen att jag får den i ansiktet. Det är kanske så man måste göra i framtiden. Jag ska inte skylla på att det avgör matchen men klubban är uppe där och domaren missar det. Men vi gör ingen bra match, spelar vi så här så vinner vi inte. Vi måste upp, säger Bertilsson.

Även Brynäs assisterande tränare, Tommy Sjödin, var irriterad på den missade utvisningen.

– Vi åker på en utvisning som kostar väldigt mycket. Linköping har en hög klubba på Bertilsson i momentet före när han åker upp och det hade lika gärna kunnat vara åt andra hållet. Den träffar honom i ansiktet som domarna missar och i sekvensen efteråt åker vi på en utvisning och det blir väl det som avgör matchen, säger han och fortsätter:

– Klubban studsar upp i ansiktet på ”Berra” och jag vet inte vem av dom som ska ta den men det är rätt så klart. Spelet vänder i samband med det och vi får en utvisning. Armbågen är väl uppe och träffar runt ansiktet så det är inte så mycket att säga om den. Det blev matchavgörande med målet i powerplay och hade vi fått ett där så kanske vi hade kunnat avgöra matchen. Vi hade ett bra spelövertag då.

Matchfakta, SM-slutspelet

Linköping–Brynäs 2–1 (0–0, 1–1, 1–0)
kvartsfinal 3 i bäst av 7
Andra perioden: 1–0 (1.48) Marcel Müller (Emil Sylvegård, Niklas Persson), 1–1 (15.42) Linus Ölund (Pathrik Westerholm, Ponthus Westerholm) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 2–1 (14.03) Ken Andre Olimb (Andrew Gordon, Kristian Näkyvä).
Skott: 28–20 (8–5, 11–7, 9–8).
Utv, Linköping: 5x2. Brynäs: 7x2.
Domare: Mikael Sjöqvist, Karlstad, och Wolmer Edqvist, Grums.
Publik: 6 766.
Brynäs leder med 2–1 i matcher.


HV71–Färjestad 4–3 e förl (0–0, 1–2, 2–1, 1–0)
Andra perioden: 1–0 (1.01) Pär Arlbrandt (Ted Brithén, Andreas Borgman), 1–1 (4.30) Anton Gustafsson (Anton Grundel, John Persson), 1–2 (19.33) John Persson (Jonas Holös, Linus Persson).
Tredje perioden: ?2–2 (3.57) Simon Önerud (Erik Christensen, Adam Almquist), 3–2 (17.36) Simon Önerud (Erik Christensen, Dylan Reese) spel fem mot fyra, 3–3 (19.09) Jonas Holös (Johan Ryno, Mikael Wikstrand).
Fjärde perioden: 4–3 (1.26) Andreas Borgman (Pär Arlbrandt, Oscar Sundh).
Skott: 34–23 (10–7, 13–8, 10–8, 1–0).
Utv, HV71: 2x2, 1x10. Färjestad: 3x2.
Domare: Marcus Linde, Kungälv, och Sören Persson, Lidköping.
Publik: 7 000.
HV71 leder med 3–0 i matcher.