Lindbohm om valet av Frölunda: ”Jag blev intresserad direkt”

Petteri Lindbohm.
Foto: USA TODAY Network / TT NYHETSBYRÅN
”När jag fick höra att Frölunda var intresserade blev jag också intresserad direkt.”
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Petteri Lindbohm, 28, är både olympisk mästare och världsmästare med sitt Finland. 

I förra veckan skrev han på för Frölunda och den erfarne backen ser fram emot tiden i sin nya klubb och stad.

– Jag har aldrig hört något dåligt om klubben, bara bra saker. Det här är det bästa stället för mig nu, säger han.

Roger Rönnberg har stora lovord för nyförvärvet.

– En fantastisk karaktär som ganska snabbt kommer bli en av våra kärnspelare, säger tränaren.

Otto Leskinen skrev i mitten av juni, med bara några dagar kvar av deadline på för Montreal. Ett besked som kom oväntat för Frölunda.

Sportchefen Fredrik Sjöström var tidigt tydlig med att Leskinen skulle ersättas och det valet föll på Petteri Lindbohm.

28-åringen kommer till klubben med stor erfarenhet och har vunnit både OS- och VM-guld med Finland. 

Han har dessutom hunnit samla på sig 49 NHL-matcher under karriärens gång. Han kommer nu senast från en kortare sejour i Florida Panthers.

Efter att Jokerit drog sig ur KHL-slutspelet i slutet av februari skrev han på ett korttidskontrakt med NHL-klubben. När fortsatt spel i USA därefter blev uteslutet vände han blicken mot Europa.

– Det enda jag sa till min agent var ”Om det är ett topplag i någon av toppligorna är det intressant”. När jag fick höra att Frölunda var intresserade blev jag också intresserad direkt, säger Petteri Lindbohm.

Varför blev det Frölunda?

– Jag har aldrig hört något dåligt om klubben. Ingen har sagt något dåligt om laget eller hela organisationen, bara bra saker, säger han och utvecklar:

– Det här är det bästa stället för mig nu. Jag kan förbättra mitt spel mest här är känslan. Det är fantastiskt att vara här och allt känns väldigt bra.

Finländaren har kastats rakt in i en hård försäsong med Frölunda, något han njuter av.

Backen vann OS-guld med Finland i feberuari.
Foto: BRIAN SNYDER / BILDBYRÅN
Roger Rönnberg hyllar nyförvärvet.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vi ska gå hela vägen”

– Det har varit bra. Träningarna har varit hårda, killarna är snabba här. Men jag älskar allt av det jag sett hittills. Det är fantastiskt att få vara i gång igen. Det är det här man längtat efter under hela sommaren, säger backen.

Vad hoppas du åstadkomma under säsongen?

– Jag hoppas att vi ska gå hela vägen. Det är en av sakerna jag vill ha om jag ska gå till ett lag – att laget har en chans att göra det. Än så länge har det sett väldigt bra ut och vi går åt rätt håll. Förhoppningsvis kan vi fortsätta bygga vidare och i slutet av säsongen ha gått hela vägen.

Petteri Lindbohm har skrivit på ett ettårskontrakt med Frölunda och hoppas på att visa sitt rätta jag direkt från start.

– Jag kommer bidra med min erfarenhet och jag vill spela en solid defensiv. Sedan vill jag bidra offensivt också så klart. Förhoppningsvis göra några mål också och hjälpa laget att vinna matcher, säger han och fortsätter:

– Förhoppningsvis kommer jag göra allt det. Men jag vill också vara en ledare på- och utanför isen. Hjälpa de unga killarna ta steg samtidigt som jag utvecklar mitt spel.

Han trivs även bra i sin nya hemstad Göteborg och Jere Innala som också han är ny i Frölunda har visat Petteri Lindbohm runt.

– Staden har varit bra. Jag har varit ute på några middagar, maten har varit väldigt bra. Jere har valt bra ställen, vi får se vad han väljer nu nästa gång.

Är det skönt att ha Jere i laget?

– Det är alltid kul att ha några finländare i laget. Jag har spelet med Jere i landslaget också, han är en bra kille så det är kul att spela med honom här. Samtidigt har jag varit borta från Finland under en lång tid. Man får lära känna olika kulturer och olika personer och jag gillar att uppleva nya ställen.

Hyllas av Rönnberg

Petteri Lindbohm har snabbt kommit in i laget menar tränaren Roger Rönnberg. Han tror dessutom att han snabbt kommer växa ut till en viktig spelare.

– Han är precis som vi visste en fantastisk karaktär. Han ger energi i varje möte och är väldigt positiv. Han är dessutom en naturlig ledare, säger tränaren och fortsätter:

– Han kommer ganska snabbt bli en av våra kärnspelare, tror jag. Han har den förmågan och sprider så pass mycket energi runt sig.