Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lilja matchvinnare i Linköping

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

ISHOCKEY. Linköping ångar på i SHL. På tisdagen kom åttonde segern på nio matcher när de slog Leksand med 5–2.

En av matchvinnarna var Jakob Lilja, som haft en av sitt mest pressade hockeydygn bakom sig. 

Inför matchen var en av frågorna hur Linköpings Jakob Lilja, mentalt skulle orka ladda om. Ett dygn tidigare kom beskedet att han åtalas för en crosschecking mot Jens Olsson. Det hände för två år sedan när Jakob Lilja spelade för Rögle.

Efter 7.52 gav han besked genom att kvittera till 1–1.

Jakob Liljas jubel hördes i en heltyst hemmaarena. I den följande periodpausen sa han till C More:

– Det var en liten boost att få gå ut och göra mål efter de negativa rubriker som varit det senaste dygnet.

"Tänker inte på det"

Jakob Lilja försäkrade sedan att det aktuella åtalet inte påverkar honom som hockeyspelare:

– Det är bara skönt när jag är på banan. Då tänker man inte på det.

Länge såg det ut att bli en bekväm och trevlig kväll för Linköping. Speciellt sedan Broc Little fick göra 3–1 början av andra perioden.

Med den ledningen i ryggen var Linköping sedan på väg att köra över Leksand, som inte vaknande förrän fem minuter före andra pausvilan. En reducering av Oskar Lang bidrog till att de kom tillbaka och lyckades skapa längre anfall i offensiv zon.

Tungt för Leksand

I slutronden jobbade Leksand hårt för en kvittering. Men laget vägde lätt i anfallsspelet. När sedan Linköping kontrade in 4–2 genom Niklas Fogström var lagets åttonde seger på nio matcher ett faktum.

Genom den här segern hänger Linköping på seriens topplag, vilket skapar extra harmoni och självförtroende inför slutspelet.

Samtidigt är det tungt för Leksand, som nu förlorat fyra matcher i rad. Laget visar inte samma klass om månaderna innan jul. En hel del saknas i det offensiva spelet och Dalarna väntar fortfarande på en Ritola-effekt. Nu blir det extra viktigt för Leksand att den här veckans matcher mot Färjestad och Örebro. Annars talar det mesta för kvalspel.

TT