Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Leksands besked: Vi kommer inte resa dit

Leksand vill inte möta Yunost Minsk på bortaplan.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Leksand ger ett besked inför CHL i höst.

Klubben vägrar möta det belarusiska laget Yunost Minsk på bortaplan.

– Vi behöver nu komma fram till en bra lösning av situationen tillsammans med CHL, säger Leksands vd Andreas Hedbom till klubbens hemsida.

Hockey-VM i Lettland, som inleddes under fredagen, skulle egentligen ha spelats i Belarus.

Men efter att Belarus diktator Alexander Lukasjenko utropade sig själv till segrare i presidentvalet i augusti 2020 omgärdades valet av misstankar om fusk och EU har ännu inte erkänt valresultatet.

I februari kom beskedet att internationella ishockeyförbundet skulle flytta VM-turneringen från Belarus och nu meddelar även Leksands IF att klubben inte tänker åka till landet.

Klubben lottades mot Yunost Minsk i höstens Champions Hockey League i onsdags.

Lekand vill inte till Belarus

– Internationella ishockeyförbundet har tidigare tagit beslutet att inte spela herrarnas A-VM i Belarus, och i dagarna har även det internationella skidskytteförbundet IBU flyttat höstens planerade premiärtävling från Belarus. Utifrån den informationen vi har att ta ställning till ser vi ingen anledning att göra någon annan bedömning än dessa aktörer när det kommer till idrottsevenemang på belarusisk mark, säger Leksands ordförande Claes Bergström i ett pressmeddelande.

Klubben vet ännu inte vad som händer med bortamatchen mot Yunost Minsk.

– Inför onsdagens lottning hade vi en dialog tillsammans med övriga deltagande SHL-klubbar kring eventuellt spel mot Yunost Minsk, men givetvis har frågan aktualiserats än mer för oss som förening sedan det stod klart att vi lottats i samma grupp som dem. Vi behöver nu komma fram till en bra lösning av situationen tillsammans med CHL, och det arbetas gemensamt med olika scenarier, säger Leksands vd Andreas Hedbom.

Utöver Leksand deltar även Växjö, Frölunda, Rögle och Skellefteå i CHL 2021/2022.