Leksands besked om Max Veronneau – då är en återkomst aktuell

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: Johanna Dahlén / SportExpressen

Leksand förlorade Max Veronneau till San Jose Sharks, men det behöver nödvändigtvis inte betyda att han aldrig mer kommer spela för dalaklubben. 

Redan säsongen 23/24 kan en återkomst vara högaktuell.

– Och om han väljer att bryta sitt nuvarande avtal, då tar vi emot honom med öppna armar, säger Leksands GM Thomas Johansson i Expressens podcast Hockeypuls. 


SportExpressen sänder Leksands matcher i Strömstad Hockey Classic, se mötet mot Frölunda 18.45 fredag kväll.

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

https://embed.podplay.com/hockeypuls-1452/203-leksand-22-23-thomas-tjomme-johansson-130350/light?platform=podplay

Under höstkanten 2021 lyckades Leksand binda upp Max Veronneau på ett avtal, som var fritt från KHL- och NL-klausuler, till våren 2024. Det blåvita lägret jublade – men när säsongen var över började lockropen från NHL höras. 

I början av april räknade Thomas Johansson inte med att Veronneau, som blev utsedd till SHL:s MVP, skulle tillhöra 22/23-truppen och några veckor senare bekräftades det när San Jose Sharks presenterade Veronneau på ett ettårskontrakt.

Kort därefter tappade Leksand ytterligare fem spelare till Nordamerika.

I fallet Max Veronneau har dalaklubben fortfarande ett gällande avtal med honom till 2024 – om han skulle lämna Sharks och NHL.

Samtidigt tillägger Thomas ”Tjomme” Johansson att mycket måste falla på plats för att kanadensaren skulle spela i SHL igen:

– Det är mycket om och men... men självklart, precis som för de andra killarna som har längre avtal med oss men som försvunnit till andra sidan så om de ska tillbaka till Europa, då är Leksand den anhalten som gäller. 

”Då kommer det inte handla om en utlåning”

Oavsett kontraktssituation kommer en konversation föras om vad som passar bäst för bägge parter i det läget, säger ”Tjomme” i podcasten Hockeypuls:

– Det blir en dialog om framtiden. Vi har kanske inte plats för den spelaren i truppen eller spelaren vill kanske inte tillbaka till Leksand. Grundtanken är, om vi har ett avtal med dem, att de hamnar i Leksand om de ska tillbaka till Europa. 

Om Max Veronneau inte tar plats i NHL och det blir AHL-spel, är Leksand mer aktuellt än innan då?

– Skulle inte han vara nöjd med sin situation där borta, då kommer det inte handla om en utlåning eftersom han är lite äldre utan då kommer han tvingas bryta sitt avtal i Nordamerika. Han är inte en 20-åring som lånas ut och sedan plockas tillbaka. De har säkert pratat med Max och lovat saker, blir det inte så och han väljer att bryta sitt avtal, då tar vi emot honom med öppna armar. 

Lyssna på hela avsnittet i Hockeypuls med Thomas Johansson:

https://embed.podplay.com/hockeypuls-1452/203-leksand-22-23-thomas-tjomme-johansson-130350/light?platform=podplay

SportExpressen sänder Leksands träningsmatcher

12/9: Se Frölunda–Leksand med SportExpressen Premium Max HÄR

9/9: Se Modo–Leksand med SportExpressen Premium Max HÄR