Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leksand förlorar mot Rögle – säsongen är över

Leksand deppar i åttondelsfinalen mot Rögle.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Björn Hellkvist har aldrig vunnit en slutspelsserie.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

LEKSAND. Säsongen är slut för Leksands IF.

Björn Hellkvist och Leksand förlorar därmed en slutspelsserie på nytt.

– Så som de här matcherna har sett ut så fanns det inte i min vildaste fantasi att det skulle sluta så här, säger Hellkvist.

Klubben har fortfarande inte vunnit en slutspelsserie sedan 1997.

Rögle BK kvitterade matchserien i går när de vann med 3–2. I kväll var det en direkt avgörande match, men inför ett halvtomt Tegera arena fick Leksand återigen se sig besegrade.

– Det är tråkigt, jävligt tråkigt alltså. Det är svårt att ta in. Varje gång man åker ut är det bara tomhet. Man han kämpat en hel säsong, säger Jonas Ahnelöv och fortsätter:

– Det är bara tyst i omklädningsrummet. Alla har krigat och gjort allt de kan.

De tog ledningen, men gästerna vände och säsongen är därmed slut för Leksand.

– Det är ett stort misslyckande. Det är pissdåligt, säger Leksands tränare Björn Hellkvist till C More.

Inte vunnit en slutspelsserie som tränare

Leksandtränaren var uppgiven efter matchen.

– Det är svårt att få ut orden. Så som de här matcherna har sett ut så fanns det inte i min vildaste fantasi att det skulle sluta så här. Vi kommer ut jättebra i dag, men nog fan står det 2–1 på tavlan till Rögle. Man tänker ”vad i självaste”, säger Hellkvist och fortsätter:

– Tyvärr så hanterar vi det lite så där som grupp. Vi håller inte ihop det i andra perioden, sen gör vi en jättefin push i tredje perioden och skapar riktigt mycket, men lyckas inte. 

Det är tredje året i rad som det tar stopp för laget i den första slutspelsserien. Björn Hellkvist, som varit tränare för klubben de tre senaste säsongerna, har därmed fortfarande inte vunnit en slutspelsserie som tränare.

Säsongen 2020/2021 åkte de ut mot Örebro i kvartsfinalen, 2021/2022 mot Oskarshamn i åttondelsfinalen och i år tar det slut mot Rögle.

– Men jag hävdar att detta är vårt bästa slutspel så här långt, sen jag kom till Leksand, och det är något som jag tar med mig. Vi växer in i det mer och mer och förstår vad det handlar om, både som klubb och lag. 

25 år sedan Leksand vann en slutspelsserie

Men det är inte bara Hellkvist som haft svårt i slutspel.

Faktum är att vi får backa till 1997 för att senast hitta en seger för Leksand i en slutspelsserie. Då vann de kvartsfinalen mot Malmö och tog sig till semifinal.

– Det har inte varit så jäkla många slutspel heller. Leksand har haft en tuff period i 20 år där man åkt ur och tagit sig upp. 

Känner förtroende från klubbledningen

Till nästa säsong hoppas Hellkvist att han får behålla stora delar av sin trupp och ledarstab.

– Förhoppningsvis får vi ha kvar många, att det inte blir för stor omväxling. Vi hade det på forwardssidan i somras och det tror jag skadade oss lite. 

Hur ser du på din framtid?

– Jag har två år kvar på mitt kontrakt och jag har skrivit det kontraktet med anledning att jag ska vinna SM-guld med Leksand.

Känner du att du har förtroende hos klubbledningen?

– Det har jag inte ifrågasatt. Man brukar bli varse det om man inte har det (förtroende). Då får man ett telefonsamtal och sen ett möte. Då går man på det och packar väskan. Jag har inte ens tänkt på det. Jag tycker att hela min stab gör ett bra jobb och jag tror att alla är tacksamma att vi har den staben vi har. 

Efter att Rögle spelat sig vidare till kvartsfinal står det klart att de kommer att spela mot Skellefteå AIK.

KVARTSFINALERNA I SHL

Växjö-Luleå

Skellefteå-Rögle

Färjestad-Frölunda

Örebro-Timrå