Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledins vrede: "Det är bortom alla gränser"

Per Ledin.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Per Ledin.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

HV 71 och Brynäs har gemensamt tagit krafttag mot övertramp på isen efter händelserna under finalserien där Linus Söderström trakasserades för sin adhd-diagnos.

Nu markerar SHL-profilen Per Ledin mot de oacceptabla hånen.

– Det finns inget försvar om du går över den gränsen, säger han till Norrbottens-Kuriren. 

Per Ledin har gjort sig känd som en av 2000-talets mest framstående SHL-profiler.

I klubbar som Luleå, HV 71 och Färjestad har han stått för 697 SHL-matcher - och över 1200 minuter i utvisningsbåset.

Hans attityd har retat gallfeber på många motståndare genom åren.

– Jag har sagt många konstiga grejer i min karriär och själv fått höra många konstiga saker om mig. Givetvis har jag också sagt dumma grejer på isen, säger Per Ledin till Norrbottens-Kuriren. 

Men när målvakten Linus Söderström kallades för "särbarn" under finalserien mellan HV 71 och Brynäs passerades gränsen med råge för vad man får säga, enligt Ledin.

– Visst har det väl sagts saker i stridens hetta, men att kommentera någon för dennes hudfärg eller diagnoser är bortom alla gränser. I bland känns det som om att jag är den enda som kan snacka i svensk hockey, men jag har aldrig gått över den gränsen, säger han.

"Bad boys inte värst"

38-åriga Ledin är för närvarande kontraktslös efter att de senaste säsongerna fört sin hockeytillvaro i Österrike och Schweiz.

Han säger att hockey handlar om känslor, och att de aldrig får försvinna från isen. 

– Jag stöttar verkligen arbetet att få bort personangreppen på grund av hudfärg och sjukdomar fullt ut – men det får aldrig bli så att du tar bort känslorna från ishockey för då försvinner publiken, säger han.

– Det som är intressant i det hela är det finns "bad boys", eller vad vi ska kalla dem, där jag själv kanske platsar och de, eller vi, får mycket skit. Ändå är det inte "bad boysen" som är värst utan det är spelarna som inte kan kontrollera sig utan tappar sig själv, säger Per Ledin till Norrbottens-Kuriren.