Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagkamraten: ”Klart man inte mår bra”

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Krisen i Brynäs är total.

En spelare sitter anhållen och en är häktad, samtidigt som tränare, sportchef och klubbdirektör lämnat.

Hur reagerar de som är kvar?

– Det är klart att man inte mår bra, säger en spelare till SportExpressen.

Brynäs genomgår just nu en prövning.

Klubbdirektören Michael Campese har lämnat, liksom sportchefen Michael Sundlöv och samtidigt står man utan huvudtränare.

Luckor som skulle skapa huvudbry i vilken SHL-klubb som helst. Parallellt med det organisatoriska kaoset måste man dessutom hantera en jättekris med två brottsmisstänkta spelare. För drygt en vecka sen stod det klart att en av lagets spelare anhållits och häktats, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och misshandel av en person i en nära relation.

I helgen greps och anhölls ytterligare en spelare.

Även han misstänkt för våldtäkt.

– Det är klart att man blev chockad. Vi som förening måste gå igenom det här nu och invänta processen för att sedan ta det därifrån, säger en spelare i Brynäs som SportExpressen pratat med.

Spelaren: ”Nej, det kan inte vara sant”

En annan fyller i:

– Den första tanken var bara ”Nej, det kan inte vara sant”. Sen när det väl sjunker in, att de sitter där anklagade för de där sakerna, då börjar man ju fundera.

Han fortsätter:

– Det är mycket funderingar just nu. Jag bryr sig så mycket om Brynäs och man mår dåligt över det här. Men jag tror att klubben kommer lösa det här på ett bra sätt, jag tvivlar inte alls på att man kommer ta det här på största allvar. Man får börja om från botten och ta sig uppåt.

Båda spelarna betonar att det är allvarliga brott som deras lagkamrater misstänks för. Samtidigt är ingen dömd.

– Det är ju fruktansvärda saker de anklagas för, säger en av spelarna.

– Det känns bara väldigt tråkigt för alla inblandade och brotten som de blir anklagade för står jag inte bakom. Men samtidigt vill jag ha respekt för den juridiska processen, säger den andre.

Hur känns det att två lagkamrater, som du delat omklädningsrum med, står anklagade för de här brotten?

– Det känns inte bra. Det tror jag alla förstår. Just nu är det en polissak och man får vänta och se. Att spekulera tycker jag inte att man ska göra. Återigen, jag står inte bakom brotten dem är anklagade för men vill ha respekt för den juridiska processen.

Spelarna pratar med varandra

Vad tycker du om Brynäs agerande senaste veckorna?

– Den passar jag på. Jag har inte all information som man behöver ha för att svara på den frågan.

Har du pratat med de två spelarna?

– Nej.

Det har bara gått ett par veckor sen urladdningen där Brynäs säkrade SHL-kontraktet via en förlängningsseger mot HV71. Redan nu förbereder sig spelarna för kommande säsong.

Men i vilket skick?

– Vi försöker hålla huvudet högt och vi har sagt det vi spelare… skammen ska inte ligga på oss eller klubben utan på de anklagade, om det är så att de har gjort det här, säger en av spelarna.

– Vi spelare pratar med varandra varje dag. Om det är någon som mår lite sämre eller bara vill prata av sig över en kaffe så gör vi det. Vi försöker komma ihop som grupp och lära känna varandra på nytt, på ett annat plan än tidigare.

Den andre menar även han att det är viktigt att spelarna fortsätter prata med varandra.

– Vi har försökt prata om det så mycket som möjligt för det är ett jäkligt känsligt ämne. Det är skönt att vi har varandra på ett sätt, för vi kan prata om allt som händer. Du blir ju nedstämd när du pratar om det för det är en så tråkig situation för alla inblandade.

Det här har startat en diskussion om machokultur och normer samt värderingar inom herrhockeyn. Du som är aktiv hockeyspelare i dag, hur ser du på frågan?

– Det är ett väldigt viktigt ämne. Du kan aldrig prata om sådana saker för mycket. Ju mer vi pratar, desto bättre, säger han.