Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läget i hockeylagen inför elitserien i kväll

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rickard Wallin i Färjestad - tillbaka efter skada.
Foto: Carl Sandin

Full fart i elitseriehockeyn på torsdagskvällen.

SPORT-Expressens Nils Montan-Lund går igenom läget i alla lag - match för match.

AIK-RÖGLE

Nu är det vinna eller försvinna som gäller för Rögle borta mot AIK. Nästjumbon från Ängelholm har tio poäng upp till Solnalaget på tionde plats.

Lagen har mötts fyra gånger den här säsongen och vunnit två vardera. Vid samtliga tillfällen var det hemmalaget som stod som segrare.

AIK kommer närmast från en 2-1-seger i tisdags mot Brynäs.

Rögle i sin tur föll då tungt med 1-4 mot HV71.

Mats Lindgren, assisterande tränare, AIK:

- Vi ska komma ut med riktigt bra fart och vara intensiva i vårt jobb. De har många skickliga spelare så vi måste ha bra balans mellan defensiv och offensiv, säger han till klubbens hemsida.

Dan Tangnes, assisterande tränare, Rögle:

- Det handlar om att ha fokus i 60 minuter, varje gång man är inne på isen. Att inte bjuda dem på något. De måste få förtjäna de chanser de ska skapa på oss, säger han till klubbens hemsida.

Skador/sjukdomar:

AIK: Nicklas Jensen och Fredrik Carlsson, axelskadade. David Lillieström, spelar med J20.

Rögle: Anton Cederholm och Thomas Spelling, ej uttagna. Tobias Törnkvist är skadad och Jakob Lilja är utlånad till Troja/Ljungby.


HV71-FRÖLUNDA

Samtliga de åtta senaste matcherna och fem senaste hemmamatcherna mot Frölunda har slutat med seger för HV71. Då har ni räknat ut att man leder inbördes möten den här säsongen med hela 4-0 i matcher.

Man kommer närmast från en 4-1-seger mot Rögle, som var deras tredje raka vinst totalt.

För att spä på ytterligare kan vi konstatera att Frölunda har med sig två raka förluster i bagaget. Prognosen är med andra ord dyster för Göteborgslaget.

Ulf Dahlén, huvudtränare, HV71:

- Det har varit tuffa matcher, de bjuder upp och det brukar bli bra hockeymatcher mot Frölunda. Vi kommer få in ett revanschsuget Frölunda då de fick en storförlust i senaste matchen mot Modo, säger han till klubbens hemsida.

Christian Lechtaler, assisterande tränare, Frölunda:

- Helt klart är att vi måste spela på topp, hela laget. Det gäller att studsa tillbaka, säger han till klubbens hemsida.

Skador/sjukdomar:

HV71: Oscar Fantenberg, Jesper Williamsson, långtidsskadade. Dessutom blir Johan Lindström borta en vecka. Däremot är nyförvärvet, Dan Spang redo för debut.

Frölunda: Mathis Olimb och Pierre Johnsson, långtidsskadade. Både Mats Rosseli-Olsen och Julius Hudacek är tillbaka i matchtruppen.


MODO-LULEÅ

Modo har fyra raka hemmasegrar mot Luleå inför kvällens möte. Dessutom kommer man närmast från en stärkande 6-1-seger mot Frölunda i tisdags.

Luleå i sin tur är inte mycket sämre. Laget har två raka segrar, 1-0 efter förlängning mot Skellefteå och 4-1 mot Linköping.

Statistiken över inbördes möten den här säsongen leder Modo med 3-1 i matcher.

Ulf Samuelsson, huvudtränare, Modo:

- Det blir alltid fartfyllda matcher mot Luleå. Det gäller att ge järnet i alla lägen, annars har man inte någon chans mot dem. De är aggressiva över hela planen. Just att Luleå ligger på fjärdeplatsen i tabellen ger extra krydda till den här fighten. Det är viktiga poäng som står på spel. Ska vi få rejäl kontakt med dem så är det seger som gäller, säger han till klubbens hemsida.

Anton Hedman, forward, Luleå:

- Det är ett skridskostarkt lag som gillar att spela offensivt. Det känns inte som att vi kommit upp riktigt i nivå mot dem tidigare, vi får ändra på det i dag, säger han till klubbens hemsida.

Skador/sjukdomar:

Modo: Oscar Alsenfelt, utlånad.

Luleå: Pavel Skrbek, Joonas Vihko, skadade. Däremot är Kim Hirschovits tillbaka. Under eftermiddagen meddelade klubben att man släpper backen Robin Jacobsson till Brynäs.


SKELLEFTEÅ-VÄXJÖ

Det blev målsnålt värre igen för Skellefteå, som vann i tisdags med blygsamma 1-0 mot Färjestad. Serieledarna är nu uppe i en svit där man tagit minst en poäng per match i de sju senaste omgångarna.

Nu väntar Växjö, som nollade Timrå senast och har tagit minst en poäng per match i de fyra senaste omgångarna.

Jämnt är det också i statistiken över inbördes möten, nämligen 2-2.

Krister Holm, målvaktstränare, SAIK:

- De spelar ruggigt uppoffrande och strikt i egen zon. De har nu vunnit sina sista två matcher, och har visat upp ett bra powerplay. Mot Timrå senast blev det matchavgörande, säger han till klubbens hemsida.

Sam Hallam, huvudtränare, Växjö:

- Vi ger mycket positiv feedback till killarna, men de vet vad som gäller. Jag tror inte att vi hamnar i något "fat and happy"-syndrom, utan vi är ödmjuka inför kommande uppgifter. Vi måste fortsätta jobba på samma sätt som vi gör nu, vi kan inte slappna av, säger han till klubbens hemsida.

Skador/sjukdomar:

Skellefteå: Petter Granberg, Pontus Petterström, Erik Forssell och Rasmus Edström, skadade. Dessutom saknades backarna Tomas Skogs och Fredrik Lindgren på dagens värmning.

Växjö: Alexander Johansson klev av i tisdagens match efter en smäll. Han spelar inte mer före landslagsuppehållet.


BRYNÄS-FÄRJESTAD

Trots huvudtränare Tommy Jonssons uppmaning inför varje match om att Brynäs ska vinna, så har utgången blivit en annan på senare tid.

Gävlelaget har fyra raka förluster totalt och fyra raka förluster även på hemmais.

Nu kommer Färjestad på besök och Karlstadlaget i sin tur har 4-0 i matcher mot Brynäs den här säsongen.

De har dessutom vunnit sina fyra senaste bortamatcher.

Brynäs har förstärkt med hemvändaren Sebastian Wännström, men han spelar inte kvällens match.

Färjestad har även de gjort en sen värvning i backen Ari Vallin, men inte heller han spelar i kväll.

Tommy Jonsson, huvudtränare, Brynäs:

- Vi möter ett Färjestad som är bra och stabila i defensiven, inget snack om den saken. Men vi tittar inte så mycket på dem... vi ska vara pigga, alerta och kvicka i allting, i besluten och i fötterna. Jag förväntar mig en match med mycket energi från vår sida, säger han till klubbens hemsida.

Skador/sjukdomar:

Brynäs: Lars Jonsson, Simon Bertilsson, långtidsskadade. Mats Lavander och Dennis Persson är båda på väg tillbaka, men inte redo för matchspel i kväll.

Färjestad: Oscar Klefbom, Sanny Lindström, långtidsskadade. Rickard Wallin tillbaka efter tester under dagens värmning.


LINKÖPING-TIMRÅ

Timrå åker till Linköping med fem raka förluster i bagaget.

LHC kommer även de från en förlust i lördags, då det slutade 1-4 mot Luleå.

Lagen har mötts fyra gånger den här säsongen, Linköping har vunnit tre matcher och Timrå en.

Magnus Hävelid, assisterande tränare, Linköping:

- Det återstår två roliga matcher innan uppehållet och vi vill fortsätta på det fina hemmaspel som vi har. Jag hoppas att vi kan komma upp i samma standard där, för då är vi svårslagna, säger han till klubbens hemsida.

Tomas Montén, huvudtränare, Timrå:

- Det är en viktig match. Matcherna och poängen börjar rinna ut. Det är 33 poäng kvar att spela om och vi har 12 poäng upp till AIK, som vi ska jaga, säger han till klubbens hemsida.

Skador/sjukdomar:

Linköping: Jesper Pettersson och Mattias Weinhandl, långtidsskadade.

Timrå: Robin Lindqvist, Tommy Stenqvist, långtidsskadade. Simon Önerud fick en smäll i tisdags och vilar fram till uppehåll. Richard Demén-Willaume dras med sjukdom.