Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kultspelaren tvingad att gå ned 40 kg i vikt

Det blev 125 poäng för Jutila i Luleå mellan 1988 och 1992. Foto: BILDBYRÅN
Efter karriären startade ett mindre hälsosamt liv för Jutila.Foto: STIG MIKKO / LEHTIKUVA TT NYHETSBYRÅN

Han blev älskad i Luleå och var Curre Lindströms lagkapten när Finland vann sitt första VM-guld. 

Nu försvarar Timo Jutila sin svenska förbundskapten efter attacken mot Curre Lindström i en ny skandalbok. 

Och berättar om hälsoproblemen efter karriären. Timo Jutila tvingades gå ned 40 kilo.
– Min tinnitus visade sig vara en propp i halspulsådern. Läkarna sa att jag bara hade 50 procents chans att överleva, säger Jutila. 

Bilderna är klassiska.

Timo Jutila lyfter Finlands första VM-pokal någonsin efter en finalseger mot ärkerivalen Sverige. 

Backen som varit på isen i Prag tre år tidigare när Finland spelat sin första VM-final, och förlorat mot just Sverige, lejonens enda förlust under turneringen, kunde nu äntligen jubla. 

Han fick dessutom jubla i Globen, på svenskarnas hemmaplan, av alla ställen. 

– Den känslan glömmer man aldrig. Jarmo Myllys som var så otrolig i kassen. Ville Peltonen som gjorde hattrick. Det där händer bara en gång i livet, säger Jutila om finalsegern 1995. 

– Men jag kommer även ihåg hur det kändes att stå på linjen och lyssna på ”Du gamla du fria” efter finalförlusten i Prag. Det var inte roligt.

Nyligen uppgav Heikki Hexi Riihiranta, landslagschef 1995, att Finlands förbundskapten Curre Lindström tappade fokus efter det historiska guldet. 

Boken har fått stor uppmärksamhet i Finland och Curre Lindström har i SportExpressen slagit tillbaka mot anklagelserna.

Finlands svenska guldmakare får nu stöd av sin lagkapten. 

– Jag har ju sett vad Hexi sagt om att tappa fokus och missade möten, och Hexi är en vän, men som lagkapten är det inget jag såg, säger Jutila.

– Curres slogan var att alltid göra lite mer än sitt bästa och det var han som visade oss den vägen till guldet. Jag såg aldrig att han har tappade den viljan. Det jag såg som lagkapten, på träningarna, matcherna och lagmötena, så tappade han aldrig fokus, säger han. 

Jutila tycker det är fel att fokusera på att världsmästerskapen 1996 och 1997 gick sämre. 

– Det är inte lätt att göra det det han gjorde. Det är så små marginaler. Titta bara på hur nästa guld kom först 2011. Och den tredje kom i våras. 

– Det han gjort för finsk ishockey är fantastiskt. Curre är odödlig, säger han. 

LÄS MER: Curre Lindström om skandalboken: ”Elaka tungor och dumma rykten” 

Foto: PETER KRÜGER/BILDBYRÅN

Tvingades gå ned 40 kilo

Timo Jutila spelade i Luleå mellan 1988 och 1992. Det blev 125 poäng sammanlagt och kultstatus. Han har fortfarande kontakt med de tidigare lagkompisarna Stefan ”Skuggan” Nilsson, Roger Åkerström och Lars-Gunnar ”LG” Pettersson. 

– Och materialförvaltare Peter ”Greppa” Åström som alltid varit en sådan pappa för alla spelare, säger Jutila. 

– Luleå är en härlig ishockeystad, säger han. Jag hoppas de tar SM-guldet den här säsongen. De är så starka på hemmaplan att de kan överraska i vår. 

Om Jutilas tid på isen var framgångsrik blev den första tiden utanför rinken tuffare.

Ishockeystjärnan drabbades av viktproblem. I sin självbiografi ”Juti” berättar backen hur en strikt kontrollerad vardag med träningar och matcher ersattes av vin, hämtmat och uppesittarnätter med NHL på tv:n. 

”Det gick åt vin och öl. Käk hämtade eller beställde jag från snabbmatsställen. Jag vaknade när jag vaknade och vanorna fortsatte nästa dag. Vikten gick upp och jag var i en helvetes dålig form”, skriver Jutila i boken.

Till slut var han tvungen att gå ned 40 kilo. 

”Jag var i ett så jävla dåligt skick att jag inte ens orkade supa längre”, skriver han i boken.

Nu mår han bättre. 

 Hur gick du ned 40 kilo?

– Jag var tvungen att börja följa Curres paroll igen: ”Var lite bättre hela tiden, var lite bättre hela tiden”, säger han.

– Jag började promenera och cykla. Sedan hade jag ett år när jag var lite mera vit. När jag spelade ishockey var det så många träningar att när det sedan var över tänkte jag: ”Nu räcker det”. Det blev ingenting i stället. Och det är fel väg. Det har jag lärt mig nu. Du behöver inte träna som om du ska spela OS eller VM, men bara att du svettas lite räcker. 

LÄS MER: Curre Lindström om livet i Thailand med 38 år yngre kärleken

Bara 50 procents chans att överleva

En livshotande operation blev en väckarklocka. 

2014 drabbades han av tinnitus. 

Ringandet i öronen visade sig i själva verket bero på en propp i halspulsådern.

En operation för att åtgärda problemet 2016 skulle ta två timmar. Den tog i stället sex timmar eftersom halspulsådern var blockerad till 75 procent.

 – Oddsen för att jag skulle överleva operationen var 50/50, säger Jutila.

Visste du inför operationen att det var endast 50 procents chans att överleva?

– Jodå! Min fru Satu har varit specialsjuksköterska på olika lasarett i 18 år. När läkarna snackade med mig fattade jag ingenting, men min fru berättade vad som gällde. 

– Det var en jättesvår operation eftersom det var så nära hjärnan och hjärtat. Det var i halspulsådern, där blodet ju går igenom i halsen, men jag litade på finska läkarna och lasarettet. 

Var du inte rädd? 

– Litegrann. Men det var så stort allting att jag inte kunde förstå det helt och hållet förrän efteråt. Först då insåg jag hur nära det var att jag dog. Men i det läget kan man inte göra så mycket annat än att tänka positivt och jobba vidare. 

– Och ojojoj, vilka hjältar läkare är. De är kanonbra. Nu vet jag varför det är bra att betala skatt, säger han och skrattar.

Han fortsätter. 

– Om man tittar på vad läkare och sjukhuspersonal gör varje dag så är ishockey bara en hobby i jämförelse. 

Ringandet i öronen försvann tack vare operationen. 

– Eftersom proppen var så nära öronen blev det som tinnitus. Men när läkarna fixade halspulsådern blev även det bra. 

Nu driver Jutila ett eget företag som bland annat anordnar event i samband med ishockeymatcher. Han har hunnit bli 55 år. 

– Tack vare operationen har jag fått extra tid i livet så det är bara att köra, säger guldhjälten. 

– Men i huvudet är jag som en 16-åring. Och jag älskar fortfarande ishockey lika mycket som när jag var 16-år gammal. 

Timo "Juti" Jutila

Timo Jutila upptäcktes redan som tonåring. 15 år gammal utsågs han till bästa spelare under ett talangläger anordnat av det fisnska ishockeyförbundet.

Jutila spelade i Luleå 1988-1992. Innan dess representerade han Tappara, Buffalo Sabres och Rochester Americans. Efter Luleå återvände han till Tappara och hade även en sejour i Bern i Schweiz.

 

I landslaget har Jutila vunnit ett OS-brons, två VM-silver och ett VM-guld. Han var också med om att nå Canada Cup-finalen 1991.