Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken efter festen: "Är inte acceptabelt"

Simon Önerud och Linus Söderström på guldfesten.
Foto: Daniel Malmberg / DANIEL MALMBERG/EXPRESSEN EXPRESSEN
Domaren Mikael Nord.
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN

HV 71 tog SM-guld efter en dramatisk finalserie mot Brynäs, som avgjordes i Kinnarps Arena under lördagseftermiddagen.

Senare på kvällen firade HV 71 naturligtvis segern – och de hade sällskap från några andra som var på rinken under matchen.

Nämligen huvuddomaren Mikael Nord, linjedomaren Tobias Haster och domarbasen Peter Andersson, något Aftonbladet var först med att berätta.

– De har fattat ett beslut som är galet och tyder på dåligt omdöme, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren.

Säsongens sista SHL-match spelades under gårdagen, då Brynäs och HV 71 skulle göra upp om SM-guldet en gång för alla.

Den sjunde och avgörande matchen gick hela vägen till förlängning, och väl där drog hemmalaget det längsta strået. Framför en kokande Kinnarps Arena i Jönköping skickade Simon Önerud till slut in det avgörande målet – och glädjen visste inga gränser.

Under kvällen fortsatte firandet på nattklubben Sliver i Jönköping – men där var guldlaget inte ensamma.


LÄS ÄVEN: Brynäskaptenes kritik efter guldhjältens ord

Kramades med HV 71-spelare

På festen sågs även domarbasen Peter Andersson, tillsammans med huvuddomaren från matchen Mikael Nord och linjedomaren Tobias Haster, vilket Aftonbladet avslöjade – och publicerar bilder på domarna på platsen. Där ska de bland annat ha kramat HV 71-spelare.

Andersson menar att trio inte hade någon aning om att HV 71 skulle vara där – men när de upptäckte detta så avskräcktes man emellertid inte.

– Vi gjorde den värderingen att vi ville gå in och gratulera och tacka för säsongen. Det gick inte att undvika HV-spelarna, men det handlade inte om någon inbjudan eller så, säger han till Aftonbladet.


LÄS ÄVEN: Leksands-stjärna är klar för SHL-klubb

Får svidande kritik

En liknande incident med domare på festen skedde efter just Brynäs SM-guld 2012, och efter det beslutade domarkåren att det aldris skulle ske igen. Men det har det alltså gjort, och SHL:s vd Jörgen Lindegren är allt annat än nöjd med domarnas agerande under kvällen.

– De vet exakt som gäller. Det är ett beslut av ett antal personer att gå dit och det är dåligt omdöme - det kan inte vara något annat, säger han.

Har du pratat med dem? 

– Det är klart jag har pratat med dem. Det gjorde jag i morse när jag fick reda på det, innan vi såg bilder och allting, så det är klart vi pratade med dem.

Vad sa ni?

– Det är lite svårt att förklara, för de vet exakt vad som gäller och man kan bara konstatera att de har gjort något de inte ska göra. Det är väldigt dåligt omdöme och inte acceptabelt.

Domarna är ångerfulla

Enligt Lindgren var de inblandade domarna väldigt ångerfulla när han pratade med dem.

– Ja, det är klart. De har fattat ett beslut som är galet och tyder på dåligt omdöme. Det är klart att de känner att det inte är bra och att de inser att man har gjort något som man inte skulle.

Kan de komma att straffas på något sätt? 

– De är anställda hos oss och vi har pratat om det här ordentligt i flera år och det funkat utmärkt fram till nu. Så nu får vi ta i frågan och diskutera det de kommande veckorna och se var det leder. Men det vill vi inte medialt.

Tedenby: "Vi är proffs och de är proffs"

En av stjärnorna i HV 71, Mattias Tedenby, noterade att domarna var på festen, men tycker inte det är speciellt konstigt.

– För mig spelar det ingen roll. Jag är proffs och jag räknar med att de är proffs. Då kan man någonstans snacka efteråt. Kollar man på serien så var det inte direkt så att det var fördel för något av lagen, det var fair beslut, säger han och fortsätter:

– Det är ingenting som jag tycker något speciellt kring. Jag tycker de har gjort ett bra jobb.

Tittade du på SM-finalen i hockey?