Urban Wikberg ryter ifrån mot jakten på unga hockeytalanger Foto: Luleå HockeyUrban Wikberg ryter ifrån mot jakten på unga hockeytalanger Foto: Luleå Hockey
Urban Wikberg ryter ifrån mot jakten på unga hockeytalanger Foto: Luleå Hockey
Lag Ångermanland i en klassisk "tv-puckhög" Foto: ROBBIN NORGREN / BILDBYRÅNLag Ångermanland i en klassisk "tv-puckhög" Foto: ROBBIN NORGREN / BILDBYRÅN
Lag Ångermanland i en klassisk "tv-puckhög" Foto: ROBBIN NORGREN / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-LENA BERGQVIST / BILDBYRÅNFoto: ANNA-LENA BERGQVIST / BILDBYRÅN
 Foto: ANNA-LENA BERGQVIST / BILDBYRÅN

Ilskan mot SHL-lagen: "Håller på att spåra ur"

Publicerad

Unga hockeytalanger har börjat jagas av landets hockeygymnasium redan vid 13 års ålder.

Nu får bristen på regelverk mot klubbarnas tidiga kontakt och SHL-klubbarnas jakt på unga spelare skarp kritik av Urban Wikberg, hockeygymnasieansvarig i Luleå HF:

– Det värsta året du upplever som hockeyförälder är året din son ska börja hockeygym, säger han till Hockeymagasinet. 

Hockeyagenter har ett regelverk att följa som säger att de inte får kontakta spelare förrän 1 januari det året när han eller hon har fyllt 16 år. 

Någon sådan regel finns dock inte för de svenska klubbarna och landets hockeygymnasium som har fritt fram att kontakta spelare när som helst, vilket gör att unga talanger vid bara 13 års ålder blivit ämnen för övertalningskampanjer från klubbar som vill fynda framtidens storstjärnor. 

– Vi borde precis som agenterna ha ett regelverk där det tydligt står att vi inte får ta kontakt med några spelare före de har fyllt 16 år. Många föräldrar blir lite fartblinda när storklubbarna hör av sig och därför tror jag det skulle vara bra om vi hade samma regler som agenterna. Då kan agenterna dessutom vara med och hålla föräldrarna lite i handen, säger Urban Wikberg till Hockeymagasinet.

Wikberg jobbar nu inom Luleå Hockey, och SHL-klubben har börjat kontakta spelare redan efter TV-pucken, vilket han tycker är för tidigt - ändå är Luleå långt efter andra konkurrenter.

– Vi är alltid minst trea eller fyra på pucken. Många andra föreningar är ute betydligt tidigare och försöker rekrytera. Det håller på att spåra ur det här och därför vill jag efterlysa ett regelverk.

"Värsta året du upplever som hockeyförälder"

Urban har själv varit med om den tuffa tiden när ens barn hamnar i valen och kvalen mellan vilket hockeygymnasium som ska väljas när tiden är inne för det. 

Det när hans son Axel Holmström, nu i Detroit Red Wings organisation, skulle välja gymnasium och hamnade i Skellefteå. 

– Det värsta året du upplever som hockeyförälder är året din son ska börja hockeygym. Och det tycker jag varken Svenska Ishockeyförbundet eller vi föreningar gör något åt för att försöka lindra. Vi måste gå samman i svensk hockey och sätta upp riktlinjer för allas bästa. Inte minst för alla unga spelare och föräldrar som drabbas värst av det här. Just nu är det fritt fram att kontakta vilken 13-åring som helst och det är inte bra i mina ögon. Inte alls.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag