Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyckeln till sviten: ”Sa att vi börjar om”

Luleå besegrade Djurgården på Hovet
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Luleå har vänt sin negativa trend i SHL och jagar en fjärde raka seger.

En av nyckelspelarna har varit målvaktstalangen Jesper Wallstedt.

– Vi hade något möte där vi försökte komma ihop som lag, berättar han.

Fyra förluster och fyra vinster.

Det är Luleås facit efter åtta spelade matcher.

Men nu har de tre raka segrar efter att ha åkt på just fyra raka förluster.

Vem som vaktat kassen i lagets tre raka vinster?

Målvaktstalangen Jesper Wallstedt.

– Nu har jag fått lite extra förtroende och vi har vunnit de matcherna, det är jäkligt skönt. Det är en styrka för gruppen att vända förlusterna till något bra. Nu tar vi med oss det och det är ju skönare att ta en andra match på en roadtrip efter att ha vunnit första, säger 18-åringen inför lördagens möte med Brynäs.

Hur gick snacket där under den perioden med fyra raka förluster?

– Som du säger hade vi väl fyra raka torsk efter en seger där. Det var en tuffare period men vi hade hela tiden en tro inom laget, vi hade en bra känsla. Två av matcherna som vi förlorade var tajta och kunde gått åt vilket håll som helst. Sen var det två som kanske inte var våra bästa, säger han och fortsätter:

– Men vi är en tajt grupp med bra spelare liksom. Vi hade något möte där vi försökte komma ihop som lag för att vända på det.

Berättar om samarbetet med Lassinantti

Laget satte sig alltså ned för att prata igenom saker och ting efter förlusterna mot Frölunda, Örebro, Timrå och Oskarshamn. Som samtliga kom inom loppet av två veckor.

Men efter det mötet har de alltså slagit Malmö, Växjö och Djurgården på lite mer än en vecka.

– Efter den första av de vinsterna sade vi att ”nu börjar vi om, det är en nystart och så bygger vi vidare på det”. Sen har vi gjort det och nu gäller det att fortsätta jobba hårt. Man måste vara ödmjuk och fortsätta, för det kommer inte av sig självt.

För hans egen del går han till den här säsongen in i sin andra seniorsäsong. Förra året blev det totalt 24 matcher i SHL och SM-slutspelet. Nu hoppas han givetvis försöka ta nästa kliv och spela ännu mer.

– Det har känts bra och blivit bättre och bättre, men mot Djurgården kändes det ändå som att ett par puckar slank igenom. Framförallt de två första målen som jag inte alls är nöjd med, säger den unge Västeråsaren.

Han fortsätter:

– Men det är också mycket som är bra och har blivit bättre. Jag går in i den här säsongen med mer rutin, är bättre förberedd och vet mer vad det handlar om. Det har hjälpt mig här i början.

Men oavsett om det är han eller Joel Lassinantti som vaktar kassen mot Brynäs kommer de att stötta varandra. 

– Vi har en bra relation. Vi pushar varandra och vill ge varandra framgång för lagets bästa. Det spelar ingen roll vem som står för vi kommer pusha varandra för att laget ska vinna. Vi är som ett extra lag i laget och måste stötta varandra lite extra. Det tycker jag också vi gjort så nu får vi fortsätta ge laget en chans att vinna varje match. Det är vårt jobb.

Så ska Wallstedt ta nästa steg

För Wallstedts del handlar det dels om att bygg vidare på de fina insatserna framöver, men även på att utvecklas individuellt.

I somras draftades han som förste svenske målvakt i NHL-draftens första runda av Minnesota Wild. På det har han noterat över 91 i räddningsprocent och under två insläppta mål per match i snitt den här säsongen.

– Jag vill bli explosivare, starkare och uthålligare. Sen ska jag kunna ta med det ut på isen. Jag vill bli snabbare i mina förflyttningar och vara redo för skott på ett explosivare sätt. Men jag vill fortsätta ha grunden med mitt lugn och min gameplan. Det är en stor del av mitt spel att läsa spelet och ligga steget före.

– Kan jag utveckla mina fötter och mitt fotarbete så kan det bli en rolig säsong och ett roligt slut på den sen. 

För målet är väl att vinna en del matcher också?

– Ja, det är det vi är anställda för och jobbar för. Sen har vi ett större slutmål i slutet av säsongen, avslutar en JVM-meriterade målvakten.

TV: Djurgårdens Peter Holland fick matchstraff mot Luleå

Djurgårdens Peter Holland fick matchstraff mot Luleå