Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klubben avslöjar – så dog Alexei Salomatin

Foto: / © BILDBYRÅN
Foto: Kristoffer Wikström

Tidigare i veckan avled Västerås IK-legendaren Alexei Salomatin, 51.

Nu har hans ryska moderklubb Spartak Moskva avslöjat bakgrunden till den plötsliga bortgången.

– Han drabbades av hjärtstillestånd, säger presschefen Ekaterina Khazikova.

 

LÄS OCKSÅ: BÄSTE VÄNNEN: "HAN HADE DET SVÅRT"

Alexei Salomatin kom till Sverige och gotländska Roma efter flera framgångsrika säsonger i den sovjetiska hockeyligan. Men det var när han snappades upp av elitserieklubben Västerås som han blommade ut till en ikon inom svensk hockey. Han spelade också två säsonger i konkurrenten HV 71, innan han rundade av sin fina karriär i AIK.

I tisdags dök det upp en notis på Spartak Moskvas hemsida. Där kunde man läsa att Salomatin avlidit vid endast 51 års ålder. Det nämndes dock inga detaljer om hur legendaren hade gått bort.

"Salomatin fick hjärtstillestånd"

Det berodde delvis på att Spartak själva har haft svårt att få fram omständigheterna kring Salomatins död, berättar presschefen Ekaterina Khazikova.

– Han drabbades av hjärtstillestånd, säger Khazikova.

– Efter att ha återvänt till Ryssland från Sverige bosatte han sig i staden Zelenograd. Den ligger ungefär sex mil utanför Moskva. Han jobbade med barn i en skola. Sedan skilde han sig och slutade på jobbet.

Khazikova berättar också att Salomatin begravdes i onsdags.

– Det är allt vi har. Vi tappade tyvärr kontakten med honom och han hade inte varit på våra matcher på hur länge som helst, säger hon.

– Men vi är alla väldigt ledsna över att han dog så ung.

"Ville hjälpa sin mamma"

Tidigare i veckan var SportExpressen i kontakt med Salomatins gamle VIK-kamrat Sergei Fokin, som pratade med Salomatin så sent som i somras.

– Då pratade han om att flytta till Moskva och försöka hitta jobb där, hjälpa sin mamma som bor där. Men nu har det gått fyra månader sedan dess och så dör han. Det är för jävligt. Det var ingen som väntade sig det här, sa Fokin.

– Han hade det svårt sista året. Han hade svårt att hitta jobb i Stockholm. Det var därför han ville åka tillbaka till Ryssland.