Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbarnas kritik mot SHL:s planerade krav

"Jag förstår att man vill att rätt lag ska åka upp, jag vet hur tongångarna går", säger en besviken Kent Norberg, sportchef i Timrå.Foto: Marcus Ericsson

På lördagen avslöjade SPORT-Expressen nya SHL-planerna.

De planerade förändringarna innebär att arenakraven skärps - och nya krav på större eget kapital införs redan till nästa säsong.

Så tycker de allsvenska klubbarna om planerna.

Asplöven

Publikkapacitet: 1200, Arena Polarica.

Per Kenttä, sportchef/tränare:

- Den diskussionen får vi ta ifall det skulle bli aktuellt. Det är inget jag ägnar energi åt nu.

- Vi har inte fyra miljoner i eget kapital och ingen arena som tar 5000 åskådare heller.

- Jag måste få sätta mig in i ärendet först, men kommer det att gälla direkt från och med nästa säsong? Det är många klubbar som inte har fyra miljoner. Jag har inte hört någonting om det som du berättar.

Timrå

Publikkapacitet: 6000, Eon arena.

Kent Norberg, sportchef:

- Jag kan inte tänka mig att det är sant. SHL och dess ledning har väl sagt ett antal saker som inte varit så genomtänkta alla gånger. Jag förstår att man vill att rätt lag ska åka upp, jag vet hur tongångarna går. Men man måste börja tänka igenom förslagen och vara noggrann med det.

- Fyra miljoner i eget kapital, vilken klubb har det i dag? Det har väl nästan ingen ens i SHL, så då måste ju halva SHL åka ur också.

Vita Hästen

Publikkapacitet: 4500, Himmelstalundshallen.

Fredrik Jensen, sportchef:

- Vi vet att det pågår samtal kring att ändra regler kring elitlicensen. Jag har egentligen ingen åsikt om de uppgifterna, jag känner igen de siffrorna. Men för ett SHL-lag som omsätter mellan 90 och 160 miljoner låter det ju som en rimlig nivå. Sedan kan man ju diskutera om det är det enda man ska mäta i en elitlicens.

- Vi har som långsiktig målsättning att ha 20 procent av omsättningen i eget kapital, vilket skulle innebära ungefär fyra miljoner i eget kapital.

Malmö

Publikkapacitet: 12800, Malmö arena.

Patrik Sylvegård, vd och sportchef:

- Jag har också hört de här siffrorna (4000 sittplatser, 1000 ståplatser och 4 miljoner i eget kapital) men sen vet jag inte om det stämmer att det blir så. Men jag har hört siffrorna. När det gäller de kraven så klara Malmö Redhawks det.

- Nu låter det som att jag bara pratar för Malmös skull men om jag tittar på hockeyns bästa, och om vi ska få någon fart på hockeyn i Sverige, så tror jag det är viktigt att storstäderna är med. Annars tror jag att det blir stora problem.

Karlskrona

Publikkapacitet: 3464, Telenor arena.

Rolf Lindberg, ordförande och klubbchef:

- Jag vet att det finns förhandlingar mellan SHL och Hockeyallsvenskan om bland annat detta. Vi får veta status på förhandlingarna men inte i detalj. Det här är saker och ting som kommer påverka framtiden och som vi måste ta med i vår planering.

- Jag kan bara konstatera att när det gäller det egna kapitalet så ligger det på en nivå (4 miljoner) där vi själva också tycker att vi måste ligga för att klara av att ha en bra likviditet i verksamheten.

Björklöven

Publikkapacitet: T3 Center, 6002

Fredric Åkerblom, klubbchef, Björklöven:

- Jag vet om kravet på eget kapital, att man ska ha ett visst antal sittplatser i arenan och det är ett par andra smågrejer också. Vi går en utbildning tillsammans med klubbarna från hockeyallsvenskan och nästan alla från SHL. Där diskuterar vi nyckeltal och vad som är viktigt att tänka på i ekonomin överlag.

- Jag tycker det är bra att ha klara, tydliga regler vad som gäller. Det är inte bra för någon inom svensk elithockey när vi har lag som kör rekonstruktioner. Vi är en sådan förening som har haft det tufft, 2010. Jag tror inte att det är några problem att bygga om vår arena så vi tar 4 000 sittplatser.

Almtuna

Publikkapacitet: 2562, Metallåtervinning arena.

Karoline Ronnestål, klubbchef, Almtuna:

- Krav på eget kapital och arenorna har jag hört talas om

- Om de gäller direkt om man går upp i SHL som allsvenskt lag. Då kanske kraven vara svåra. Det kan finnas fall där man behöver dispens ett år. Vi har inte speciellt många sittplatser i arenan. Man får hoppas att det går att få någon form av dispens.

- Den här säsongen hade vi ett eget kapital på drygt 300 000 kronor. Det där kommer vi nog inte att klara, så är det. Åter igen borde det finnas någon form av dispens, tycker jag. Annars blir det rätt stängt.

Västerås

Publikkapacitet: 5800, ABB arena.

Niklas Johansson, sportchef, Västerås:

- Det vi vet är lite grand om arenakrav och att man ska ha ett visst eget kapital. Men sen tycker jag att ska man komma med några krav överhuvudtaget så ska det finnas på papper och inte bara muntligt, annars är det inte värt något.

- Man måste få tid på sig när det gäller arenakraven, en rimlig inställningsperiod så man hinner rätta till dom sakerna. Det kommer att vara svårt när man fortfarande inte vet i vilken serie man kommer att spela. Då kan man inte direkt dra i gång ett miljonbygge hursomhelst.

Mora

Publikkapacitet: 4500, FM Mattsson arena.

Peter Hermodsson, klubbdirektör, Mora:

- Jag har inte sett något färdigt på papper än utan bara hört en massa rykten. Jag vill se något konkret innan jag kommenterar. Vi vet att det förekommer förhandlingar mellan SHL och hockeyallsvenskan.

- Det är många frågor med transfersystem, säkerhet, arenakrav, ekonomiska krav. Det måste mynna ut i realistiska och rimliga krav så att det inte tar död på svensk hockey. Sen får vi inte glömma bort division 1 som hjälper oss och föder bredden som genomsyrar allt. Alla måste få sin del av kakan. Något jag också tänkt på nu är att de lag som varit nere och vänt måste göra sin röst hörd nu.

BIK Karlskoga

Publikkapacitet: 6360, Nobelhallen.

Torsten Yngveson, klubbchef:

- Det har florerat rykten om hur det ska se ut, men inget konkret.

- Det är väl bra att man försöker strama upp kraven, men just nu ser det ju inte ut som att så många klubbar lever upp till dem. Om vi når ni upp till fyra miljoner i eget kapital? Nej, nej, inte på något plan.

- Det finns ju bestämmelser, precis som för hockeyallsvenskan, och det är de jag känner till just nu.

Oskarshamn

Publikkapacitet: 3200, Arena Oskarshamn.

Roger Jönsson - sportchef:

- Vad vi vet om SHL:s krav? Det känns som att det är skjutet från höften med tanke på hur serien ser ut. Arenakraven vet vi om vilka det är sedan tidigare och vilka ekonomiska krav det är. men att det skulle vara nya krav, att det inte finns någon dispens och att vi ska ha fyra miljoner eget kapital har jag inte hört innan.

- Jag tycker att det känns som att de är tagna för att serien ser ut som den gör, att i stort sett vilket lag skulle kunna ta klivet upp. Det är många i klubbar som inte uppfyller de kraven, om det är någon som gör det.

Rögle

Publikkapacitet: 5150, Lindab arena.

Magnus Blomsterberg, klubbdirektör:

- Vi har inte fått den senaste infon, däremot vet jag att arbetet har pågått ett tag. Tanken är att kraven ska presenteras till oss, men jag vet har vi inte fått den informationen.

- Det kommer att bli en utmaning för oss. Rent ekonomiskt blir det tufft, speciellt om man kommer från allsvenska förutsättningar. Men det är klart att ett starkt eget kapital är en förutsättning för att driva en långsiktig verksamhet. Vi har ett eget kapital i dag på drygt två miljoner, så där är vi inte i dagsläget.

AIK

Publikkapacitet: 8094, Hovet.

Stefan Widenholm, tf ordförande:

- Det jag känner till är att det finns sådana uppgifter som kommit fram från SHL. Jag har förstått att det handlar om en sund ekonomi och en bra arena. Det kan AIK trots allt uppvisa.

- I grunden tycker jag att man ska kämpa sig till sin plats. BK Åshöjden ska kunna komma upp. Det är min grundtanke. Det är ett dilemma för de klubbar som inte har de förutsättningarna, och kan möjligtvis uppfattas som positivt för storstadsklubbarna. Vi får prata om det om det blir aktuellt.

Södertälje

Publikkapacitet: 6130, Axa Sports center.

Jan Bergman, ordförande:

- Jag har inte hört den senaste versionen, men jag vet att det pågår en diskussion. Vi har inte tagit del av något material, varken verbalt eller skriftligt.

- Jag tycker det är bra att man har ett eget kapital, men om det är två, tre eller fyra miljoner kan man diskutera. Men fyra miljoner är inte orimligt, men vi når just nu inte upp till fyra i eget kapital. Och en läktare som tar 5000 åskådare bör man ha som lag i högsta serien.