Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Här är nya kravet för att få spela i SHL

I december kunde SportExpressen.se avslöja SHL:s planer för en ny SHL-licens, som skulle göra ligan mer stängd.

Avslöjandet är nu bekräftat.

– För att bygga en långsiktighet måste klubbarna bli starkare och vara förberedda för den nivån de ska spela på, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren till SportExpressen.se.

Från och med säsongen 2016/2017 krävs det att samtliga SHL-klubbar har ett eget kapital på fyra miljoner kronor

Klubbarna har således 16 månader på sig att nå kraven.

Utöver det krävs det att samtliga SHL-klubbar har en egen, modern arena med en publikkapacitet på 5000 personer, varav 3500 ska vara sittplatser.

– Vi ser klubbar som har svårt att få igång ekonomin. Det omsätts mycket pengar, men det förloras pengar. Och för att bygga en långsiktighet måste klubbarna bli starkare och vara förberedda för den nivån de ska spela på, säger Jörgen Lindgren.

Kontrollår under nästa säsong

Kraven på arenorna börjar gälla från och med i höst.

De ekonomiska kraven börjar dock gälla från och med säsongen 2016/2017.

Nästa säsong blir ett så kallat "kontrollår". De nya ekonomiska kraven införs för att undvika framtida ekonomiska bakslag för klubbarna.

– Det är definitivt inte tal om att stänga någon liga, snarare tvärt om. Det handlar om att säkerställa att det finns en kvalitet på klubbarna. Man ska vara förberedd för den nivå som finns, säger Jörgen Lindgren.