Stjärnan stannar: ”Här jag vill vara”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEKSAND. Inför matchen mot Skellefteå fick Leksandsfansen en present.

Poängkungen Max Véronneau förlängde sitt kontrakt över säsongen 2023/24 – utan klausul för spel i KHL eller Schweiz.

– Det är här jag vill vara, säger han.

SportExpressens har tidigare berättat att Leksand letat efter en lösning för att behålla Max Véronneau. Dalaklubben var intresserad att skriva bort Schweiz- och KHL-klausulen och därmed behålla 25-åringen ytterligare en säsong. 

Max Véronneau pratade för ett par veckor sedan om vikten av att behålla ödmjukheten när laget radade upp 13 raka matcher utan förlust.

Vad har förändrats sedan dess?

– Jag vet inte. Vi kanske blev lite övermodiga i kombination med att det gick för lätt att vinna en period. De fyra matcherna före den här var inte bra över huvud taget. Idag förlorade vi igen, men vi spelade i alla fall bra och skapade massor av chanser. Det suger att förlora en sådan här match, men förhoppningsvis kan vi spela lika bra kommande vecka och då kommer vinsterna igen, säger Véronneau.

Han firade det nya kontraktet med att kvittera i slutet av första perioden – som präglades av ett galet tempo.

”Kommer inte kunna sova”

– Ja, men vi gjorde bara ett mål på hela matchen – trots att vi sköljde över dem nästan hela matchen. Det var bara en sådan match.

Vad säger du om alla chanser som ni skapade?

– Det kommer hålla mig uppe i natt. Jag kommer inte kunna sova, förhoppningsvis kommer vi skapa lika mycket nästa match och då kommer vi göra flera mål. Jag kunde ha gjort fyra, fem mål idag.

Trots att ni har fem raka förluster verkar Max Véronneau inte oroad.

– Nej, jag tycker att vi mötte ett väldigt bra lag idag och spelade bra. Vi måste fortsätta vara positiva och tro på det vi gör. Vi visade idag hur bra vi kan spela mot ett lag som Skellefteå, som är ett av de bästa lagen i serien. Vi dominerade mot dem trots att vi saknade många nyckelspelare, och det suger verkligen att förlora. Men det kommer bara bli bättre.

Kan du beskriva styrkan som krävs för att tro på det efter så många förluster?

– Ingen är glad just nu, speciellt när vi är så nära, men alla vet att vi har ett bra lag. Vi tror på oss själva och coachingen. Vi har lite problem att göra mål nu, men så länge vi skapar så kommer det snart att lossna igen.

Finns inget klausul

Max Véronneau trivs verkligen i svensk hockey och Leksand. Så bra att han skrev nytt kontrakt med klubben mitt under säsong.

Vad betyder det nya kontraktet för dig?

– Det betyder mycket. Jag är inne på mitt andra år i ligan och det är fantastiskt att vara här. Leksand har en bra organisation från general manager till lagledningen och lagkompisarna – alla har verkligen ställt upp tillsammans, så det är väldigt kul att spela i Leksand. Och fansen… de är helt otroliga. Jag förstår inte vad de sjunger på svenska men stämningen de skapar är fenomenal. Det är helt otroligt att få vara här.

Du säger att det är otroligt – kan du beskriva vad som är otroligt?

– Det är svårt att sätta ord på det. När du har så många människor som helhjärtat hejar på dig. Det känns så overkligt att det nästan inte går att beskriva.

Max Véronneau bekräftar att det inte finns någon klausul för KHL eller Schweiz.

– Jag vill inte åka till Ryssland. Nu har jag visserligen aldrig varit där så jag ska inte såga Ryssland utan att veta – men det är här jag vill vara.

På frågan om lönekuvertet växer med det nya kontraktet, ler han bara.

– Jag trivs fantastiskt bra i Leksand.

Gjorde mål nummer 100